Greg Jola 05.03.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam ! Zamierzam budować ten domek, to już wiem napewno. Ma same zalety, odpowiedni metraż i nie zamieni mojego życia w koszmar kredytowy. Mam w związku z tym pytanie do Ryby. Wiem że macie Państwo strop terivy, ja zostanę przy drewnianym, więc chciałbym spytać o słup w pokoju dziennym, czy w projekcie musi być on uwzględniony, czy można z niego zrezygnować? Bardzo proszę o odp.Pozdrawiam serdecznie! P.S. Nawet ryby chciałyby mieszkać w takim domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 06.03.2008 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jesli chcecie zlikwidować słup na najlepiej skunsultujcie to z Waszym kierownikiem, gdyż wg. projektu na słupie tym oparty jest podciąg na którym opierają sie belki stropu.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg Jola 06.03.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam ponownie! Dziękuję za odp. w sprawie słupa a teraz nowe pytania. Dlaczego taki garaż? W projekcie widnieje garaż z dachem dwuspadowym. Interesuje mnie również w jakim położeniu znajduje się Państwa dom, od której strony macie wejście? Ja mam działkę w której wejście byłoby od wschodniej strony, więc musiałbym kupić projekt w odbiciu lustrzanym i to i tak nie wiem czy byłoby najlepsze rozwiązanie mimo iż też chcielibyśmy zrobić okno na boku tj. do pokoju dziennego. Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.03.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 gdybyśmy zdecydowli się na garaż z dachem dwuspadowym, wtedy byłby problem z umieszczeniem okna w ścianie szczytowej poddasza, gdyż szczyt dachu od garazu wypadłby zbyt wysoko.Wejście do domu mamy od strony pólnocno zachodniej, więc okno z boku sprawdza się jak najbardziej, zachodzące słońce doświela nam wtedy pokój. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 08.04.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 rybki sliczny domek, aniu67 moze pochwalisz sie swoim lmb27 czekam na nowe zdjecia. my nasza budowe przerwalismy, ale w tym roku chcemy ruszyc na nowo, dlatego interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z lmb27, masz dom jest na wzor lmb27, prawie identyczny, tylko dach o mniejszym kacie i slup zlikwidowany, reszta zostala taka sama, czekam na nowe zdjecia, pozdrawiam zonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.04.2008 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A to nasz kominek w tradycyjnej formie: http://images25.fotosik.pl/195/942ae5a29ba06a0fmed.jpg oraz korytarz w całej okazałości http://images30.fotosik.pl/196/f3dec88c6e6759d2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 15.04.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 korytarz calkiem spory, nie spodziewalam sie, to ja poprosze jeszcze zdjecia lazienki zonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.04.2008 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 No to proszę. Łazienka nie nalezy do dużych ani chyba nawet średnich jak na dom. Mamy w niej to co byc powinno czyli wannę, prysznic, nidet i umywalkę i swobodnie sie to mieści. Problem by się pojawił gdyby ktos chciał tam dołożyc np. pralkę.To co naważniejsze - jest wygodna. http://images31.fotosik.pl/218/fed46e136f649d51med.jpg http://images23.fotosik.pl/195/6e799d4720bcbeddmed.jpg http://images26.fotosik.pl/196/fb8b14969e7746a2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 15.04.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 no faktycznie, mala ta lazienka, ale jak wygodna to najwazniejsze, bardzo podoba mi sie kolorystyka lazienki a prysznic jest kolo sederu? bo nie widac, co do pralki rozumiem ze jest w pomieszczeniu gospodarczym? ogolnie slicznie, moje kolory i klimaty czy jestescie zadowoleni z wyboru projektu? wygodnie sie mieszka, miejsca nie brakuje? zonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.04.2008 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Prysznic jest z prawej strony, w narożniku obok sedesu. a nie widać go dlatego, że nie mamy jeszcze kabiny, tylko sam brodzik . Fotka znajduje się w wsześnieszym wpisie. Pralka jest rzeczywiście w pomieszczeniu gospodarczym. Mamy tam też stojący zbiornik 120l na ciepłą wode oraz wiszący piec gazowy. No i zmieścił się jeszcze regałł drewniany na drobna chemię, napoje itp. Co do wyboru projektu jestesmy zadowoleni i zaskoczeni ilością miejsca. Mieszkamy w 3 osoby i naprawdę nie spieszy nam się z ew. wykończeniem poddasza, nie ma takiej potrzeby. Pokojem, który mógłby być większy jest salonik. Ale i tak jesteśmy bardzo zadowoleni. Być może fotki tego nie oddają, ale po wstawieniu mebli można się w nim swobodnie poruszać. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 15.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 dziekuje rybki za ukazanie swoich wnetrz i za wszystkie odpowiedzi, kiedys jeszcze zapytamy o piec gazowy ale to nastepnym razem jak sami bedziemy musieli podjac decyzje o tym jak ogrzac nasz domek. pozdrawiam zonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 16.04.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 bardzo podoba mi się Wasz domek i styl wykończenia, czy możecie zdradzić gdzie kupiliście stół i krzesła, szukam właśnie czegoś takiego.Pozdrawiam i życzę dużo szcżęścia w nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 16.04.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 rybki,mam jeszcze pytanie co to suszenia prania, czy w pomieszczeniu gospodarczym zmiesci sie mala suszarka na pranie? z gory dziekuje za odpowiedz. żonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.06.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 bardzo podoba mi się Wasz domek i styl wykończenia, czy możecie zdradzić gdzie kupiliście stół i krzesła, szukam właśnie czegoś takiego. Pozdrawiam i życzę dużo szcżęścia w nowym domku Stól wraz z krzesłami wykonane są z litego dębu, więc i waga każdego z nich jest dosyć konkretna. A zakupione zostały w miejscowości Czacz k. Śmigla. Jest to miejscowość w której sprzedawane są meble oraz inne przedmioty pochodzące z tzw. wystawek z terenu Holandii oraz Niemiec. I naprawdę można tam kupić niezłe przedmioty w dobrej cenie. Jeżeli oczywiście podoba się taki styl mebli. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.06.2008 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 rybki, mam jeszcze pytanie co to suszenia prania, czy w pomieszczeniu gospodarczym zmiesci sie mala suszarka na pranie? z gory dziekuje za odpowiedz. żonka hyenoxa Zależy jaka suszarkę masz na myśli. W naszym pomieszczeniu zmieścił się stojący zasobnik CWU o pojemności 120 l, pralka, kosz na pranie oraz regał na napoje itp. A wciśniemy tam jeszcze umywalkę. Natomiast szczerze mówiąc na stojąca suszarkę to raczej nie znalazłbym tam miejsca. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 12.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Interesują mnie rolety jakie masz załozone. Nie wystają żadne puszki - wiec czy masz roletę w naprozu? Na drzwiach balkonowych też? Fajnie to wygląda jak tak z "głebi wychodza na okno? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mussashi 25.08.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam Wszystkich Też przymierzamy się do budowania LMB27cL (jesteśmy na etapie zakupu projektu i modyfikacji). Co do zmian jakie planujemy wprowadzić: 1. likwidacja słupa (wg. biura projektowego które będzie dokonywało zmian, trzeba trochę przeprojektować budynek, ponieważ tak po prostu wyrzucić słupa nie można - stoi na nim słup od więźby dachowej) 2. dołożenie okna w salonie (tak jak zrobiły to Ryby); to nad czym się zastanawiamy, to czy zrobić okno w takim samym rozmiarze jak pozostałe, czy może jeszcze jedne drzwi balkonowe - salon ma wyjscie na północ, wiec dodatkowe doświetlenie od zachodu byłoby pożądane 3. poszerzenie garażu, tak, żeby miał szerokość 3,5m 4. likwidacja daszka nad drzwiami balkonowymi od strony ogrodu 5. zastanawiamy się też czy na etapie adaptacji, nie poszerzyć trochę salonu; ale to jeszcze do przemyślenia (o to jeszcze nie pytałem w biurze projektowym) i to tyle jeżeli chodzi o zmiany ... a, jeszcze chciałbym zainstalować rekuperator (strop zostawiamy drewniany, więc będzie można spokojnie pomiędzy belkami rozprowadzić rury od rekuperatora - tak mi się wydaje Chętnie poznam Wasz punkt widzenia, co do wprowadzonych przeze mnie i przez Was zmian ... może coś jeszcze warto zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 25.08.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 witam,my rowniez wywalilismy słup, nasz kierownik przeprojektowal to tak ze przedluzylismy scianke do 110cm i zrobilismy podciag w salonie.pozdrawiam. zonka hyenoxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 26.08.2008 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam Wszystkich Co do zmian jakie planujemy wprowadzić: 1. likwidacja słupa (wg. biura projektowego które będzie dokonywało zmian, trzeba trochę przeprojektować budynek, ponieważ tak po prostu wyrzucić słupa nie można - stoi na nim słup od więźby dachowej). My tego nie zrobilismy ale uwazam że likwidacja słuoa to dobry pomysł. 2. dołożenie okna w salonie (tak jak zrobiły to Ryby); to nad czym się zastanawiamy, to czy zrobić okno w takim samym rozmiarze jak pozostałe, czy może jeszcze jedne drzwi balkonowe - salon ma wyjscie na północ, wiec dodatkowe doświetlenie od zachodu byłoby pożądane u nas jest okno szer. 90 cm. Lepiej zamontować takie jak pozostałe. Zastanów się nad dokładaniem skrzydła drzwi balkonowych, wtedy zmniejszy się ustawność tego pokoju i raczej niewiele postawisz przy takiej szklanej ścianie. 3. poszerzenie garażu, tak, żeby miał szerokość 3,5m W pełni popieram. Poszerzyliśmy garaż do 3.20 aby móc zamontowac okienka w tym garażu. Obecnie poszerzyłbym garaż i zlikiwdował te okna, ale jest już za późno.Ale i tak ładnie . 4. likwidacja daszka nad drzwiami balkonowymi od strony ogrodu Ten daszek oraz wielkość tarasu to naszym zdaniem nieporozumienie. Ma wielkość ganku wejściowego. Taras powiekszylismy o wym. 5x3.5m. Łącznie ma chyba ok. 24m2. 5. zastanawiamy się też czy na etapie adaptacji, nie poszerzyć trochę salonu; ale to jeszcze do przemyślenia (o to jeszcze nie pytałem w biurze projektowym) Poszerzaj i zastanów się dobrze nad przyszłym miejscem na ewentualne schody na poddasze. i to tyle jeżeli chodzi o zmiany ... a, jeszcze chciałbym zainstalować rekuperator (strop zostawiamy drewniany, więc będzie można spokojnie pomiędzy belkami rozprowadzić rury od rekuperatora - tak mi się wydaje Reku nie posiadam, więc się nie wypowiadam. pzdr. Chętnie poznam Wasz punkt widzenia, co do wprowadzonych przeze mnie i przez Was zmian ... może coś jeszcze warto zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mussashi 27.08.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam ponownie, co do zmian (poszerzenie salonu, garażu i wyrzucenie słupa), to dzwoniłem po kilku biurach projektowych i część z nich mówi, że nie ma żadnego problemu z ich wprowadzeniem, a część, że zmiany nie są możliwe (wynik na dzisiaj 2:2 Chyba największy problem, to jednoczesne poszerzanie i rezygnacja ze słupa. Mam jeszcze dwa pytanka: - przy rezygnacji ze słupa jakiej grubości macie Państwo podciąg (na ile odstaje od sufitu) i jaki to jest podciąg (żelbeton czy stal) - i jeszcze pytanie ogólne dotyczące ewentualnych błędów w projekcie o ile takie są (coś co wyszło podczas budowy, typu zbyt wąskie otwory na drzwi itp.) Ja ze swojej strony dorzucę to o czym już wiem - dzwoniłem do jednej z firm zajmujących się oknami i dowiedziałem się, że za okna w "ich standardowym" rozmiarze zapłacę mniej niż za takie jakie są na projekcie - kilka centymetrów, które można zmienić na tym etapie bezboleśnie, a zawsze to oszczędność. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts