Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom ryb(y) LMB-27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Hej Ryby! Witaj Aniu 67!

Baaardzo dawno mnie nie bylo. I szkoda bo przegapilam wiele. Będe nadrabiać czytając poprzednie stronki :D

OGROMNE GRAATTUULLAACJE DAL WAS!

Juz mieszkacie i to jest najwspanialsze :D

Ryby, kuchnia wygląda cudownie, a cały dom i otoczenie ze zdjęcia na zdjęcie piękniejszy.

Pozdrawiam serdecznie :wink:

HEJ :D

Ryby, ślicznie macie urządzony domek, gratulki :D

I teren wokół domu :D

Ja niestety nie moge wkleoic zdjęć, bo nie mam w domu netu :cry:

Mieszka sie świetnie i nadal uważam, ze dokonaliśmy dobrego wyboru.

Jeszcze troche zostało do wykończenia, ale co tam.....

Na dugi rok elewacja i podbitka. Także cały czas budowa trwa :roll:

Nie mówiąc o terenie wokół domu.....

Pozdrawiam serdecznie :D :D :D

• 1 month później...
No i formalnie zakończyliśmy budowę. Na kontrolę nikt się nie pofatygował co nas wcale nie zmartwiło.Jak tam Wasze budowy?

pzdr.

GRATULACJE!!!

My też mieszkamy już formalnie i legalnie 8)

Póki co nie mamy netu :cry: i ciągle kombinujemy jakby go mieć, ale poza tym jest super!!!

Pozdrawiam i wszystkiego naj... w Nowym Roku!!! :D :D :D

• 1 month później...
jestem na etapie poszukiwania projektu. już 3 raz wydrukowałam LMB 27 (bez garażu), to chyba coś znaczy... Podpowiedcie mi ile tak w rzeczywistości zapąłcę za taki dom "pod klucz". dodam, ze mieszkam w podkarpaciu. Nie chce się porywac z motyką na słońce, zaczac dom i nie skończyć, bo np. bank mi nie da takiego kredytu... W kosztorycach podają 180-200 tys. jak bardzo moge na tym polegać? Czy istnieje jakiś dom, który wybuduję poniżej 200 tys????

Hej!

Ryby wnętrza śliczne 8) domek z zewnątrz też 8) Pozdrawiam :D :wink:

Dom nie jest drogi w realizacji-projekt jest prosty i funkcjonalny.Na nasz LMB 27 wydaliśmy 80 tyś-stan surowy, a całość 180 tyś- bez struktury, ogrodzenia, polbruków i jeszcze "paru innych drobiazgów". Ale budowaliśmy sami: wykończeniówka i stan surowy (oprócz dachu, tynków posadzek ok.8- 10 tyś i troche prac ziemnych).

Wprowadziliśmy zmiany, a zasadnicze, to :piwnica pod całością ( bloczki +strop-ok 10-12 tyś)) i poszerzenie o 0,85 cm.

Budowę zaczeliśmy w 2005, a mieszkamy od 7 m-cy.

ddoommiinniikk GRATULACJE!!!!

Pozdrawiam :D :D :D

RYBKI ! moje kochane!!! śliczny domek całkiem w moim guście Ja buduję troche podobny "Wrzos" :p :D Uchylcie rąbka tajemnicy kosztów tej inwestycji :p Nie chcę znac kosztów wykończenia, bo to różnie bywa jeden wykańcza drogo , drugi średnio a jeszcze inny "spartańsko" :roll: Najbardziej zalezy mi na kosztach stanu surowego zamkniętego ( oczywiście bez kosztów działki ) Czy zmieściliście się w 130.000tys????

Ale ładny domek :p :p :p :p :p :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :p :p :p :p :p :p :p 8)

Hej!

Ryby wnętrza śliczne 8) domek z zewnątrz też 8) Pozdrawiam :D :wink:

Dom nie jest drogi w realizacji-projekt jest prosty i funkcjonalny.Na nasz LMB 27 wydaliśmy 80 tyś-stan surowy, a całość 180 tyś- bez struktury, ogrodzenia, polbruków i jeszcze "paru innych drobiazgów". Ale budowaliśmy sami....

Aniu, czyli jak zaprzęgnę rodzine do pracy, nie będe robiła podpiwniczenia, ani specjalnie poszerzała domu to może się udać ;))) Mój przyszły mąż pracuje w hurtowni elektrycznej więc codziennie sobie w duchu powtarzam, że tutaj zaoszczędzimy. Tu gdzie dotychczas mieszkamy już sam kable wymieniał i takie tam. No nic. Meble do sypialniy już mamy, brat w prezencie ślubnym obiecał telewiozor. Może jakjoś to będzie :))) Projekty mi sie śnią po nocach, kredyty, raty, uff.

• 2 weeks później...

Dawno mnie tutaj nie było, gdyż nadal doskwiera nam brak netu.

Dziękuje za miłe słowa i w miare możliwości odpowiem na kilka pytań.

Koszt postawienia tego domku w stanie surowym zamknietym wyniósł nas ok. 110 tyś. Całośc budowy wyniosła ok. 200 tyś. Jednak jak widzicie nadal nie mamy tynku zewnętrznego oraz ocieplonego dachu.

Na poddasze mamy wyprowadzone instalacje, zrobione tynki wewnętrzne oraz wylaną podłogę wraz z ociepleniem styropianem. Nie mamy stropu drewnianego jak w oryginalnym projeckie tylko terivę.

Wejście na poddasze znajdować sie będzie na korytarzu, schody będą jednobiegowe biegnące mniej więcej od wysokości słupa w lewą stronę (oczywiście na górę).

Obecnie wykańczamy kominek oraz w daszym ciągu urządzamy wnętrze.

Jeśli chodzi o wykonczenie tego piętra to specjalnie nam się nie spieszy gdyż dla naszej trójki jest wystarczająco dużo miejsca na tych 90 m2.

Dla osób, które nas odwiedzają jest to niemałe zskoczenie, że mimo dużej ilości miejsca dom ma tylko 90m2.

Przy braku ocieplenia dachu i przy zamknietym prowizorycznie wejściu na strych rachunek za gaz wychodzi mieści nam sie w przedziale 300-400zł.

Na następną zimę jednak muszę zgromadzić drewno, gdyż przy tym układzie pomieszczeń dom jest wystarczająco ogrzewany żywym ogniem.

pozdrawiam. Maciej.