Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom ryb(y) LMB-27

Recommended Posts

ddoommiinniikk mam do ciebie kilka pytań, zastanawiam się nad projektem lmb27a.

Czy mógłbyś podać koszt stanu surowego zamkniętego i czy budowałeś metodą gospodarczą?

Ja chcę zrobić tylko parter, góry w ogóle nie chcę zagospodarować. Ewentualnie zrobię tam graciarnię.

Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tyłu domu, masz tam tylko te drzwi na taras czy zrobiłeś dodatkowe okno?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koszt stanu surowego nie będzie miarodajny, bo budowałem go trzy lata temu i większość materiałów oraz spora część robocizny była kupowana po cenach niższych od rynkowych (z racji wcześniejszych układów). Niektóre materiały były zamawiane i opłacane w całości zimą piątego/szóstego roku - to też byłdobry patent na cenę. Finanse budowlane prowadziła żona (bo to w większości jej znajomości były); mogę tak szacunkowo podać, że zmieściliśmy się poniżej 100 tys. zł.

Zdjęcia tyłu domu nie mam, ale teżnie mam tam dodatkowego okna doświetlającego pokój dzienny. Zwykle ci, co dodają okno umieszczają je na ścianie szczytowej; u mnie - co widać na drugim zdjęciu - nie ma go. Okno tarasowe jest tylko ciut szersze - ma 180 cm.

Co do zagospodarowania góry - to jest dom parterowy i taki musi pozostać.

HEJ KOCHANI DOMEK MACIE SLICZNY, LMB 27 TO COS CZEGO ZAWSZE SZUKAŁAM , PROJEKT KTORY SPEŁNIA WSZELKIE OCZEKIWANIA. MAM TYLKO JEDNA PROSBE PODAJCIE ZESTAWIENIE MATERIAŁOW BUDOWLANYCH NIE MUSI BYĆ ZA SZCZEGOLOWO ALE TAK ORIENTACYJNIE. JESTEM NA ETAPIE PAPIEROLOGI I MAM NADZIEJE ZE DO WIOSNY ZAKONCZE TEN PROCES. POZDRAWIAM I DO USŁYSZENIA.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Ja też chcę budować ten dom w wersji DCB 27 - Saragossa.

Widzieliśmy z żoną LMB 27 na żywo, dzięki życzliwości forumowiczki - BARDZO POZDRAWIAMY! - i bardzo nam się spodobał!

Obecnie trwa papierologia i mam nadzieję, że wczesną wiosną ruszamy.

pozdrawiam

• 1 month później...
Radki czy robicie jakies zmiany w projekcie? czy poddasze bedzie uzytkowe?

pozdrawiam

Tak,

Skrzętnie czytaliśmy co inni pozmieniali i dlaczego. I po dopasowaniu do naszych potrzeb i naszej działki (strony świata oraz kształt), zmieniliśmy wyjście na taras przez boczną ścianę miedzy kuchnią, a pokojem dziennym - dodatkowe okno tarasowe. Słup zamierzamy zastąpić podciągiem.

Ponieważ kotłownie planujemy w garażu, to powstałe pomieszczenie będzie pralnią i malutkim WC.

I ostatnią istotną zmianą są schody, które chcemy umiejscowić w wiatrołapie - jednobiegowe z małym zakrętem. Będą od strony kuchni, więc miejsce pod nimi będzie a'la spiżarką.

W tym momencie planujemy strych, ale te schody zostawiają nam furtkę na ew. zmiany. Zresztą ja nie lubię nosić gratów po rozkładanych schodo-drabinach.

Pozdrawiam

Co do ścianki kolankowej to się wahamy- praktyczna, ale paskudzi proporcje bryły - oczywiście naszym zdaniem ;)

A poniżej robocza wersja rzutu ze zmianami:

http://files.myopera.com/Radki/albums/1252321/ZMIANYdcb027__r0_l.png

Co do ścianki kolankowej to się wahamy- praktyczna, ale paskudzi proporcje bryły - oczywiście naszym zdaniem ;)

A poniżej robocza wersja rzutu ze zmianami:

http://files.myopera.com/Radki/albums/1252321/ZMIANYdcb027__r0_l.png

Co do ścianki kolankowej - macie rację - może to popsuć wygląd. Ale to samo może też się zdarzyć z tymi dodatkowymi drzwiami balkonowymi na bocznej elewacji - ich niesymetryczne umieszczenie, moim zdaniem, zeszpeci elewację.

Radki troche ciasno sie teraz zrobilo w wiatrolapie, a nie myslales zrobic jednego wejscia do pralni i wc i ewent. przeniesc je od strony korytarza? zawsze to bedzie troche wiecej miejsca na wejsciu do domu.

Ja sama zmniejszylam wiatrolap na korzysc kuchni i pom. gosp. i juz widac ze ciasno jest, jakis wieszak na plaszcze sie zmiesci ale nic wiecej, a i tak planuje w gospodarczym drzwi przesuwane aby bylo wygodniej.

Co do scianki kolankowej, moze i zeszpecic a moze nie, ale ile za to jest miejsca na gorze, jakies 65m uzytkowej bedzie :)

Witam :D

Naszym rozwiazaniem na powiększenie poddasza okazało się obniżenie stropu. Tym samym mamy obnizony sufit do 2.75 cm-naszym zdaniem ( po okolo 3 latach mieszkania w LMB 27) zmiana jest na +.

Jeżeli chodzi o powiększenie kuchni a pozostawienie wiatrołapu w tych samych wymiarach, to sposobem na to okazało sie powiększenie domu o 0,85 cm. Na wiatrołapie zależało nam, ponieważ wiatrołap w projekcie jest akurat-nie za duży i nie za mały.Jest w nim miejsce na małą szafę, półkę na buty i wieszak.

Jako użytkownik tego domku nie projektowałabym schodów w wiatrołapie- uważam, że zabiorą sporo miejsca.

My schody mamy w miejscu pom. gos., ale niestety kosztem tegoż pomieszczenia, bo schody prowadzą na poddasze i do piwnicy.(brak nam jest malutkiego pom. gos. na mop, miski i takie tam drobiazgi, ale may za to piwnicę!)

uważam, że zmainy, których dokonalismy podczas budowy były potrzebne i sprawdzaja się. Domek jest bardzo funkcjonalny i super sie w nim mieszka.

Pozdrawiam Was serdecznie i cieplutko :D :D :D

Ania

Wasze uwagi odnośnie naszych zmian często są trafne, ale po kolei:

1) Boczne drzwi tarasowe umieszczone asymetrycznie - wynika to z

a)centralnie umieszczonego podciągu (likwidacja słupa)

b)miejsca na ścianie zewnętrznej na stół tarasowy

c)taras będzie przykryty dachem więc same drzwi będą mało widoczne

d)drzwi wejściowe na elewacji frontowej też nie są centralnie ;)

2) Troche ciasno się teraz zrobiło w wiatrołapie...

a)tak dlatego my doprojektowaliśmy wiatrołap na zewnątrz, tel element ze skosami i oknami - miejsce na okrycia i buty się znajdzie i mniej piachu wewnątrz

b)w oryginalnym wiatrołapie nie będzie drugich drzwi od strony korytarza, więc będzie nie co luźniej optycznie

c)drzwi planuję 2 sztuki, nie chcę mieć wspólnego pomieszczenia gosp i WC, ale możliwe, że jedne będą od strony korytarza, choć tam miał stać stolik-toaletka i tyle. Drzwi do WC i pom. gosp mogą być węższe np 70

3) Poddasze:

a)wybraliśmy projekt domu parterowego i tego się trzymamy

b)strop planujemy betonowy i cienki, wiec będzie niewielki zysk wysokości

c)schody stałe są dla mnie wymogiem użytkowym nawet na strych i mocno się zastanawiałem nad rozwiązaniem ani67, ale nie mogłem się pozbawić pom. gosp. i WC, a piwnicy nie planujemy

Kończąc chciałbym wspomnieć, że nie jest to dla nas projekt optymalny, ale optymalny na jaki nas stać (jeśli będzie jak zakładamy). Zawsze jest coś za coś jeśli nie stać cię na wszystko. Dla jednych kuchnia, dla innych łazienka jest ważna, a dla nas zadaszony taras, bo ten w oryginalnej wersji jest daszkiem nad drzwiami.

Pozdrawiam

Radki