punior31 07.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam. Mam problem z moim mieszkaniem. Wilgotność powietrza jest poniżej 20%, widoczna wilgoć na oknach (obwódka ok 1-2cm), grzejnik włączony 48h cały czas grzał (w ogóle się nie wyłączył mimo ustawionej głowicy termostatycznej) maksymalna temperatura jaką uzyskałem to 20,5 stopnia i przez kilka następnych godzin już nie wzrosła. Wymienione wszystkie okna bo myślałem, że to przez nie takie zimno (17 lat miały), uszczelnione drzwi wejściowe, wentylacja działa, w kuchni jest taki nawiew, że mogę nie mieć lodówki w domu, w łazience wywiew). Blok ma ok 17 lat, nie jest ocieplony (na razie się na to nie zapowiada). Problemy z zimnem zaczęły się jakieś 5lat temu. Co mogę zrobić by w mieszkaniu mieć chociaż ok 21-22 stopni ciepła? Dodam, że na razie nie ma mrozów, aż się boję pomyśleć ile wtedy będę miał stopni w mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 w kuchni nawiew z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 To zapewne stare a nawet bardzo stare budownictwo (może nawet poniemieckie).Pod oknem były szafki (wnęki), a w nich kratka nawiewna z zewnątrz.Pierwotnie te kratki (nawiewniki) miały regulowany "cug" (żaluzje).Również na wywiewach były regulowane "żaluzje". W sumie całość była dobrym patentem - można była (zimą) dość precyzyjnie regulować wentylację. Jako ciekawostka - współczesne przepisy też wymagają regulowanych kratek wywiewnych i regulowanych nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 W kuchni nawiew z kratki wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 A ta kratka wentylacyjna połączona jest z ....... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 nie wiem czy 17 lat to stare budownictwo ale na pewno nie poniemieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Z tego co wiem to każde mieszkanie ma osobne kominy wentylacyjne, a ta kratka jest połączona z jednym z takich kominów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Wymienione wszystkie okna bo myślałem, że to przez nie takie zimno (17 lat miały), uszczelnione drzwi wejściowe, wentylacja działa, w kuchni jest taki nawiew, że mogę nie mieć lodówki w domu, w łazience wywiew). ( Wentylacja działa, ale wadliwie. Dmucha powietrzem z wywiewu - spowodowane to jest uszczelnieniem lokalu (szczelne okna i drzwi). Aby była prawidłowa wentylacja, trzeba dać jej możliwość "wlatania" powietrza z zewnątrz (nawiewniki lub rozszczelnienie okien) - z każdego pomieszczenia, gdzie nie ma kratki wywiewnej. Spowoduje to właściwą cyrkulacje powietrza, a to spowoduje "dogrzanie" pomieszczeń. Skoro blok nie jest docieplony, to "docieplić" od wewnątrz - choćby grubymi tapetami np. z włókniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Wentylacja działa, ale wadliwie. Dmucha powietrzem z wywiewu - spowodowane to jest uszczelnieniem lokalu (szczelne okna i drzwi). Aby była prawidłowa wentylacja, trzeba dać jej możliwość "wlatania" powietrza z zewnątrz (nawiewniki lub rozszczelnienie okien) - z każdego pomieszczenia, gdzie nie ma kratki wywiewnej. Spowoduje to właściwą cyrkulacje powietrza, a to spowoduje "dogrzanie" pomieszczeń. Zgodził bym się z tym gdyby cała sytuacja pojawiła się w tym roku (po wymianie okien) ale tak jak pisałem sytuacja trwa od jakichś 5 lat czyli przed wymianą okien na nowe też miała miejsce. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc jeszcze zapytam jak można "dogrzać" mieszkanie przez rozszczelnienie okien, gdy na zewnątrz jest zimniej niż we wewnątrzu mieszkania? Jeszcze jedno na co zwróciłem uwagę. Mimo że są nowe okna, uszczelnione drzwi to gdy siądę w pokoju to mam uczucie chłodu ciągnącego po nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Masz tak:http://klimasokol.pl/wp-content/uploads/2015/07/schemat2.jpg A powinno być tak:http://www.budujemydom.pl/images/5/9/8/137598-118_rys1_wen_10_07_500.jpg To bardzo uproszczony schemat, ale odpowiada na Twoje pytanie - jak można "dogrzać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Na rysunkach super to wygląda ale w rzeczywistości, gdy rozszczelnię okna to zamiast kratką to tymi rozszczelnionymi oknami będzie wpływało do mieszkania zimne powietrze, więc nie wiem czy w ten sposób docieplę mieszkanie.Jeszcze jedna kwestia. Co jest nie tak z tą wilgotnością powietrza w moim mieszkaniu? Wyczytałem, że w mieszkaniu powinno być ok 55-60% wilgotności jak na zewnątrz. Tymczasem dziś na zewnątrz jest ok 70% a u mnie w mieszkaniu jest poniżej 20% (powinno być 35-40%) a mimo to na oknach i nad oknem balkonowym jest wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Napiszę bardziej drastycznie. Ciągnąc powietrze z zewnątrz, kominem który wyprowadzał "brudne" powietrze z kuchni na zewnątrz, narażasz siebie i swoją rodzinę na niebezpieczeństwo utraty zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 OK. Potestuję troszeczkę z tym rozszczelnieniem okien i zobaczę co się będzie działo. A coś na temat tej wilgotności podpowie ktoś? Planowałem kupno nawilżacza ale boję się że wtedy będę miał dopiero okna zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Gdzie (miejsce mieszkania) mierzona (i czym) była ta wilgotność ? W międzyczasie sprawdź wilgotność w miejscu usuwania powietrza - w Twoim przypadku przy kratce w łazience. Ps. Jak rozszczelnisz okna, najprawdopodobniej problem "roszenia" szyb zniknie bezpowrotnie.Oczywiście drzwi też mają być uchylone lub posiadać kratki wentylacyjne (w ich dolnej części). Edytowane 7 Listopada 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 "dziś na zewnątrz jest ok 70% a u mnie w mieszkaniu jest poniżej 20% (powinno być 35-40%) a mimo to na oknach i nad oknem balkonowym jest wilgoć. " Budę z blachy falistej masz a nie mieszkanie.To jest...Kup sobie pirometr na jakim allegro.Polecam Chininę, bo taniutka a pokaże co i jak.Zmierz nim temperaturę ściany w miejscach, gdzie jest wilgotna.Zanim to zrobisz - strzel se kielicha albo jakie relanium skonsumuj... Jaka MUSI być temperatura ściany, aby z powietrza o "średniej" wilgotności względnej w temperaturze około 20stC wynoszącej około 20% (jak piszesz) zrobić PONAD 100% (warunek punktu rosy - tu opisywanego) ?Jest to w tabelach punktu rosy, kilka razy tu wklejanych... "Co mogę zrobić by w mieszkaniu mieć chociaż ok 21-22 stopni ciepła? "Jak to co?Dołożyć jeszcze ze dwa duże grzejniki! "Co jest nie tak z tą wilgotnością powietrza w moim mieszkaniu? "Z wilgotnością - nic.Chałupę masz przewentylowaną. Pokochaj to co jest, wyrywaj z stamtąd byle gdzie ale do lepszego miejsca, albo zrób jej (tej chałupie) solidną termomodernizację.Czytaj o problemie, myśl i ucz się o procesach, jakie obserwujesz.Będziesz wiedział CO trzeba zrobić. " Dodam, że na razie nie ma mrozów, aż się boję pomyśleć ile wtedy będę miał stopni w mieszkaniu "Spoko...Masz ciepło centralne.Podniosą temperaturę wody w kaloryferze tak, że będzie parzył.DALEJ będziesz miał te swoje 20stCNo, i wyższe rachunki...ciepło przecież kosztuje. "w mieszkaniu jest poniżej 20% (powinno być 35-40%) a mimo to na oknach i nad oknem balkonowym jest wilgoć. Tego bez termomodernizacji nie zmienisz!To taka chałupa!Przymkniesz wentylację (bo jest przewentylowana) podniesiesz wilgotność względną i ostro pogorszysz ten stan.Grzybki sobie wyhodujesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 "Mam problem z moim mieszkaniem. ..." TWOJE?Masz problem...WYNAJMOWANE?Macie problem. Ty i właściciel. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punior31 07.11.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 "Jaka MUSI być temperatura ściany, aby z powietrza o "średniej" wilgotności względnej w temperaturze około 20stC wynoszącej około 20% (jak piszesz) zrobić PONAD 100% (warunek punktu rosy - tu opisywanego) ? Jest to w tabelach punktu rosy, kilka razy tu wklejanych..." Jakbyś przeczytał dokładnie to byś zauważył, że na zewnątrz jest 70% wilgotności a w mieszkaniu mam poniżej 20%. Połowa z 70% to jakby nie liczyć 35%, a jakbyś wyjrzał przez okno to byś zobaczył, że nie ma 20 stopni tylko 9 (bynajmniej u mnie) ""Co mogę zrobić by w mieszkaniu mieć chociaż ok 21-22 stopni ciepła? " Jak to co? Dołożyć jeszcze ze dwa duże grzejniki!Pokochaj to co jest, wyrywaj z stamtąd byle gdzie ale do lepszego miejsca, albo zrób jej (tej chałupie) solidną termomodernizację.Czytaj o problemie, myśl i ucz się o procesach, jakie obserwujesz. Będziesz wiedział CO trzeba zrobić." Do tej pory wystarczały te które są a i termomodernizacja nie była potrzebna (problemy zaczęły się jakieś 5 lat temu). Co do nauki zgoda, ale co by to było gdyby każdy, z każdej dziedziny byłby alfą i omegą (niepotrzebne by były fora internetowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 jedna uwaga - okna rozszczelnij w pomieszczeniach w których NIE MA kratek wentylacyjnych. W kuchni i łazience okna muszą byc zamknięte na głucho Wstaw kratki z regulacją przysłonięcia . Jak wilgotność spadnie poniżej 40% należy kratki przysłonić. Na razie mozesz przykleić na ich połowie przekroju kartkę. Okna albo ustaw w pozycji rozszczelnione albo wytnij od góry 5-10 cm uszczelki. Problem z dogrzaniem mieszkania, niską wilgotnością powinien zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 "Jakbyś przeczytał dokładnie to byś zauważył, że na zewnątrz jest 70% wilgotności a w mieszkaniu mam poniżej 20%. Połowa z 70% to jakby nie liczyć 35%, a jakbyś wyjrzał przez okno to byś zobaczył, że nie ma 20 stopni tylko 9 (bynajmniej u mnie)" Wypisujesz takie bzdury, ze ziemia jęczy! Poczytaj coś o wilgotności WZGLĘDNEJ. Jest względna względem temperatury! Kompletnie nie rozumiesz co tam się dzieje! Zacznij rozumieć. Poszukaj wiedzy o tym zjawisku! Jak doprowadzisz WNĘTRZA do temperatury około 9stC to z Twoich 20% zrobi się 70%. SAMO!!! "co by to było gdyby każdy, z każdej dziedziny byłby alfą i omegą (niepotrzebne by były fora internetowe). " Pięknie by było... bogato...bezpiecznie... Samokształcenie (między innymi - fora takie jak to) to droga do takiego stanu. Możesz sobie odpuścić i zwalać winę na Ruskich, komunistów, cyklistów, urok rzucony przez sąsiada czy zaćmienie księżyca. Ktoś MUSI być WINNY tego, że masz tak jak jest! Nieprawdaż? Są takie teorie spiskowe, które mówią, ze najlepiej jest, jak naród jest głupi! Obwinia za wszystko kogo się da, ale nie mając szans na "przywalenie" obwinianemu grzecznie płaci i płaci i płaci... No, trochę płacze, ale ... płaci! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 culignon CZYTAJ posty na które odpowiadasz...On JUŻ tam ma 20% wilgotności względnej i wilgotne ściany!Chcesz aby miał... 5%? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts