Tomasz 1980 07.11.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam. Prosze o pomoc w kwesti pieca grzewczego i ogrzewania. Odziedziczyłem dom w którym jest piec o mozliwościach ogrzewania domu około 150 m2.Mój dom jest około 120 m -jest zamontowany płaszcz wodny w kominie-dośc mocno oklejony sadzą i smołą po paleniu poprzedniego właściciela. Problem polega mój na tym że mm ustawioną tempereturę gotowania wody w piecu na około 50 stopni gdyż jak zwiększę to z zaworu wodnego zaczyna kapać woda, ale wtedy w piecu nie pali mi sie dobrze tylko tak niestety dusi i mam często zwro dymu w kierunku domu. Prosze poradzcie gdzie jest przyczyna i co z tym zaworem bo chyba nie jest to w porządku???Przepraszam za mało fachowe to wyjaśnienie ale naprawdę nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Obawiam się, że opisujesz stany...dziwne.Ale piszesz - "mało fachowe to wyjaśnienie ale naprawdę nie znam się na tym. "Pewnie właśnie dlatego... Przy takim opisie sytuacji to wróżka jaka jest potrzebna... ale spróbujmy." Problem polega mój na tym że mm ustawioną tempereturę gotowania wody w piecu na około 50 stopni gdyż jak zwiększę to z zaworu wodnego zaczyna kapać woda, ale wtedy w piecu nie pali mi sie dobrze tylko tak niestety dusi i mam często zwro dymu w kierunku domu." Gotowanie wody występuje w 100stC w układzie otwartym (na atmosferę) lub w wyższej (w układach ciśnieniowych).Masz ustawioną temperaturę wody grzewczej na 50stCTo stanowczo za niska temperatura jak na kocioł stałopalny.Potwierdzasz to pisząc:"jest zamontowany płaszcz wodny w kominie-dośc mocno oklejony sadzą i smołą po paleniu poprzedniego właściciela. "W kominach takich cudów się nie montuje, chyba ze ktoś chce się pozbyć rodziny.To jest inaczej zrobione.Jak?Opisz lepiej albo fotkę wstaw.Inaczej - wróżka konieczna. " jak zwiększę (temperaturę) to z zaworu wodnego zaczyna kapać woda, "Sugeruje to układ grzewczy zamknięty, ciśnieniowy. Dodatkowo - bez lub z uszkodzonym naczyniem wyrównawczym.Może tylko "powietrze mu zlazło"?Kolejne pytanie do wróżki... Masz dwie drogi rozwiązania problemu:Wezwać jakiego fachowca od ogrzewania i zlecić mu doprowadzenie tego układu do porządku a potem zapłacić ile zażąda.Wsadzić trochę czasu w szybkie uzupełnienie wiedzy, której Ci brakuje a potem "tymi ręcami" naprawić/poprawić to, co trzeba.Sugeruję rozwiązanie drugie, bo..."Odziedziczyłem dom ..." stałeś się szczęśliwym posiadaczem WIELU problemów z WIELU dziedzin i albo wywalisz majątek albo nabędziesz wiedzy potrzebnej posesjonatowi. Zdobądź bodaj podstawy wiedzy, potem zbornie pytaj a my postaramy się pomóc jaką radą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam. z tego co sie orientuje płaszcz wodny musiałbyć zamontowany gdyż sadza wychodziła na dom-przenikała przez komin. Martwi mnie ta sytuacja z ta temperaturą i wodą. Myslę ze wystarczyło by aby temperatura była ustawiona na 70 stopni a co mogę zrobić z zaworem i dlaczego z niego kapie??Przecież temperatura 50 st nie jest duża czy można jakos spróbowąc zamontować zawór bezpieczeństwa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Tam układ bezpieczeństwa już pewnie jest!Może go tylko nie widzisz? Płaszcz wodny....Piszesz jakby o kominku!To co tam stoi?Piec (kocioł), kominek czy piecokominek? Najlepiej - daj tu jakie zdjęcie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 reflex tg uni pro 13kwTaki mam ten piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Płaszcz wodny.... może wkład kominowy? najlepiej zadzwonić do wróżbity macieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 sorki chodziło o wkład kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 to teraz napisz z jakiego zaworu kapie, bezpieczenstwa, czy jakis kulowy?zbiotnik wyrownawczy czy przeponowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Nie jestem w stanie odpowiedzieć dokładnie na powyższe pytanie ale jeśli chodzi o zbiorniki to przyznam ze nie zauważyłem tam żadnego natomiast jeśli chodzi o zawór to wiem tylko tyle ze nakręcany był na gwint taki czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Piec ogrzewający wodę to KOCIOŁ.(w odróżnieniu od pieca ... kaflowego, ogrzewającego powietrze).Masz TEN kocioł.Już coś wiemy. Kocioł stałopalny wielopaliwowy.Trociny zrębki orzech (węgiel) lub miał.Taki kocioł POWINIEN pracować w temperaturach nie pozwalających na kondensację wody (pary wodnej) zawartej w spalinach.Spalasz paliwa, w których JEST także uwięziony wodór.Spalasz z udziałem TLENU z powietrza.Jedna z wielu składowych spalin to wodór spalony w tlenie - czyli woda.W kotle ciepło jest - to występuje w postaci pary.I TAK MA BYĆ!Ale...Jak kocioł jest "duszony" to ta para skrapla się na zimnych ściankach kotła, łączy z INNYMI spalinami i powstają kwasy, które ten kocioł zżerają!Czysta chemia.Ten kocioł powinien być tak PROWADZONY (w kotłach się nie pali, kotły się prowadzi!) aby był stale gorący, miał PONAD 55stC, bo wtedy ta kondensacja pary wewnątrz nie występuje.To z kolei - czysta fizyka!Jak to zrobić? No jest ze sto sposobów...Najczęściej jest tak, że CZĘŚĆ już ogrzanej wody zaraz ZA kotłem zawraca się do niego spowrotem.Kocioł grzeje się szybko, przekracza te 55stC i mechanizm ten "się sam wyłącza/reguluje".Do regulacji mocy kotła, intensywności palenia w nim jest MIARKOWNIK CIĄGU.Taki swoisty termostat z łańcuszkiem, który te klapkę "od powietrza" unosi lub opuszcza.Kocioł prowadzony "wysoko" ma "stratę kominową".To jest ta część ciepła, która ucieka kominem, ALE TAK MA BYĆ!!!To ona wymusza ciąg kominowy, bez którego to ciągu palić się nie będzie.Kocioł prowadzony wysoko DOPALA wszystko, co do niego wrzucisz WEWNĄTRZ.Do komina wydostają się już tylko spaliny.Komin jest BEZ sadzy, smoły, dziegciu i tych innych "syfów", które go mogą zatykać.W takim stanie jednocześnie spala on paliwa NAJDOKŁADNIEJ i OPTYMALNIE. Z najmniejszą stratą paliwa. Kocioł taki "produkuje" dokładnie tyle ciepła ile tego ciepła "konsumuje" dom.Ciepło przenosi woda od kotła do domu.Dom grzany jest wodnym systemem grzewczym, dystrybucji ciepła.Po ludzku - kaloryferami lub podłogówką.Kaloryfery mogą być różne.Żeliwiaki, nieduże, ciężkie, pracują na około 70-80stC (tyle daje im kocioł).Blaszaki i podobne, lżejsze, większe, pracują na około 50-55stC. Co masz? Kotły takie urodziły się do żeliwiaków...Do blaszaków są dopasowywane różnymi układami mieszającymi z pompką tak, ze kocioł jest gorętszy jak kaloryfery.Do podłogówki tak samo, tyle, ze to trudniejsze jest. (ale się to robi!). Jak jest u Ciebie? Układ taki napełniony jest wodą.Ogrzewana woda się rozszerza.Najbezpieczniej jest, jak w najwyższym punkcie układu, zwykle gdzieś na strychu przy kominie (żeby nie zamarzło) stoi baniak połączony z kotłem pionową grubą rurą.To naczynie wzbiorcze-bezpieczeństwa, w którym gromadzi się nadmiar rozszerzającej się wody. Masz takie coś? Piszesz o zaworze, który "cieknie na ciepło".Gdzie on jest?Co robi w układzie? Jaką funkcję pełni? Adam M. Edytowane 7 Listopada 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 zrob zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Kaloryfery mam takie https://www.google.pl/search?q=kaloryfery+blaszane&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI7Y2lsdb-yAIVwwosCh2RgQuN#imgrc=faY1RT2i-9aPlM%3ANo u mnie w piwnicy jest piec i są rury którymi po załaczeniu specjalnej pompki pompowana jest woda na dom 4 pomieszczenia .i są jakies rury w piwnicy i jest tam jakiś taki zawór od tej rury chyba miedziany około 15-20 cm zakończony tym czerwonym zaworkiem/chyba plastik/ i tam jak temperature ustawiłem powyżej 50 stopni to zaczyna sączyć się woda.Innych zaworów bardzo nie kojarzę w tej chwili-a nie ma jak teraz zrobić zdjęcia ale żadnych pojemników nie widziałem. A przy 50stopniach ustawionych to problem jest że tworzy się strasznie dużo sadzy i syfu w kotle i wkładzie kominowym który zatyka i mi dym wraca na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 http://allegro.pl/dom-i-ogrod?sourceid=Mozilla-search&string=zaw%C3%B3r%20bezpiecze%C5%84stwa&price_to=50&bmatch=engagement-v10-promo-sm-sqm-hou-1-3-0907&order=p&price_from=14taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 to albo za duże ciśnienie jeśli układ z naczyniem przeponowym albo jakiś brud i trzeba wyczyscic albo wymienichttp://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&sourceid=Mozilla-search&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-3-0907&search_scope=&string=naczynie%20wzbiorcze%20-przeponowe&price_to=149&price_from=42najszybciej znajdziesz w najwyższym punkcie instalacjialbo takie w kotłownihttp://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=naczynie%20przeponowe&sourceid=Mozilla-search&bmatch=engagement-v10-promo-sm-sqm-hou-1-3-0907któreś musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dziekuję Ci za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie :1.Czy w tego typu kotłach temperatura wskazana jest raczej wyższa niz te 50 i czy po wymianie tego zaworuy nie będzie problemu z ustawieniem temperatury dla wody ok 65-70 st co polepszy spalanie w piecu???2.Piszesz cyt:"Kocioł prowadzony wysoko DOPALA wszystko, co do niego wrzucisz WEWNĄTRZ.Do komina wydostają się już tylko spaliny."Co rozumieć przez prowadzony wysoko??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 im wyzsza temp. tym lepsze spalanie, nie schodziłbym poniżej 60 stopni ze wzgledu na kondensacje pary wodnejjaki masz zbiornik zamontowany? ile barów na zaworze, powinno pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 jaki masz zbiornik zamontowany? ile barów na zaworze, powinno pisac ??Gdzie to powinno być zapisane??bo nie bede w stanie teraz sprawdzić bo mieszkam w bloku a do domku mam 15 km i będę tam dopiero w poniedziałek, bo zbyt duzo do zrobienia a by się z małym dzieckiem od razu przeprowadzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 pewnie na pokretle, na plaskiej czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 1980 07.11.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Kolego BrodowskiG dziekuję Ci bardzo za dotychczasowe odpowiedzi a czy po wymianie zawora lub zainstalowaniu naczynia przeponowego jaką zalecasz ustawić temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts