Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator do małego domku 35 do 50m2

Recommended Posts

Witam. Poszukuję informacji odnośnie instalacji wentylacji z rekuperatorem w malutkim domku o powierzchni obecnie 35m2. Planowana jest rozbudowa do 50m2. Obecnie domek jest w trakcie remontu i mam problem z wentylacją. Są trzy pomieszczenia: kuchnia 8m2, łazienka trochę ponad 3m2 i pokój 24m2. Niestety jest tylko jeden komin i wszystkich pomieszczeń nie dam rady zwentylować. Planowane ogrzewanie podłogowe elektryczne plus klima z funkcją grzania. Najprostsze rozwiązanie to wykorzystanie komina do wentylacji pokoju i dodanie wentylatorów w kuchni i łazience i wentylacja przez ścianę ale szkoda wyrzucać ciepełko stąd pomysł na rekuperację. Nie wiem niestety jak zbilansować wywiew i nawiew. Będzie trochę lepiej po rozbudowie bo dojdzie jeszcze jeden pokój. Mają mieszkać 2 osoby. Myślę nad centralą Luna 200 lub coś o niewielkim przepływie i raczej tanie. Miejsce dla rekuperatora na nieużytkowym poddaszu. Wysokość pomieszczeń docelowo 2,6m obecnie prawie 2,9 będą sufity podwieszane. Zastanawiam się również nad ociepleniem stropu styropianem od środka. Proszę poradę. Firmy zajmujące się rekuperatorami twierdzą że do tak małego domku to nie ma sensu. Pozdrawiam. Sławek

Witam. Poszukuję informacji odnośnie instalacji wentylacji z rekuperatorem w malutkim domku o powierzchni obecnie 35m2. Planowana jest rozbudowa do 50m2. Obecnie domek jest w trakcie remontu i mam problem z wentylacją. Są trzy pomieszczenia: kuchnia 8m2, łazienka trochę ponad 3m2 i pokój 24m2. Niestety jest tylko jeden komin i wszystkich pomieszczeń nie dam rady zwentylować. Planowane ogrzewanie podłogowe elektryczne plus klima z funkcją grzania. Najprostsze rozwiązanie to wykorzystanie komina do wentylacji pokoju i dodanie wentylatorów w kuchni i łazience i wentylacja przez ścianę ale szkoda wyrzucać ciepełko stąd pomysł na rekuperację. Nie wiem niestety jak zbilansować wywiew i nawiew. Będzie trochę lepiej po rozbudowie bo dojdzie jeszcze jeden pokój. Mają mieszkać 2 osoby. Myślę nad centralą Luna 200 lub coś o niewielkim przepływie i raczej tanie. Miejsce dla rekuperatora na nieużytkowym poddaszu. Wysokość pomieszczeń docelowo 2,6m obecnie prawie 2,9 będą sufity podwieszane. Zastanawiam się również nad ociepleniem stropu styropianem od środka. Proszę poradę. Firmy zajmujące się rekuperatorami twierdzą że do tak małego domku to nie ma sensu. Pozdrawiam. Sławek
Chyba lepiej pomyśl nad GWC.

A można coś więcej prosić. Wiem co to GWC ale już dobranie urządzeń to czarna magia.
To trochę problem, bo o ile nie chcesz płacić majątku za GWC wykonywane przez firmy to musisz wszystko zrobić samemu. Jeżeli czujesz się na siłach, to tu na forum są tematy o GWC własnymi rękami jak i o wentylacji mechanicznej bez rekuperatora. Jeżeli jednak nie bardzo się w tym widzisz, to proponuję jednak najtańszy rekuperator np Vents mini lub Luna (raczej ten pierwszy, bo Luna choć najtańsza wymaga trochę zabawy) tylko dlatego, że są to kompletne centrale wentylacyjne z wentylatorami i sterowaniem i przy okazji z jakimś tam odzyskiem. Z kosztami powinieneś się zmieścić w 3 tyś licząc materiały i reku.

Luna nie jest malutka. To centrala wielkości ONYX CLASIC 550 . Poza tym wentylacja jest dla ludzi. Nie może być słyszalna. Dla ilu osób?

Dwie dorosłe osoby. Na poddaszu jest sporo miejsca. Zastanawia mnie jak wyrównać wywiewy i nawiewy. Obecnie to straszna różnica wychodzi. Po planowanej rozbudowie trochę się poprawi ale też spora różnica będzie. Instalację i montaż zamierzam wykonać samodzielnie. Proszę o poradę jakich materiałów użyć i w jakiej ilości. Chodzi o średnice i ilość rur. Może być również konkretna oferta handlowa od osób zajmujących się sprzedażą urządzeń. Pozdrawiam. Sławek

Stoję obecnie przed wyborem Vents VUT 100 mini czy Luna? Vents mniejszy pobór prądu ale zarazem niby mniejszy odzysk. Przy Lunie trzeba powalczyć. Cenowo bardzo podobnie. Prosiłbym o sprecyzowanie wad i zalet. Sprawa o tyle pilna że muszę zdecydować o ilości i przebiegu rur (chodzi o wiercenie w stropie). GWC na razie nie do wykonania. Może za rok. Pozdrawiam. Sławek

Stoję obecnie przed wyborem Vents VUT 100 mini czy Luna? Vents mniejszy pobór prądu ale zarazem niby mniejszy odzysk. Przy Lunie trzeba powalczyć. Cenowo bardzo podobnie. Prosiłbym o sprecyzowanie wad i zalet. Sprawa o tyle pilna że muszę zdecydować o ilości i przebiegu rur (chodzi o wiercenie w stropie). GWC na razie nie do wykonania. Może za rok. Pozdrawiam. Sławek
Vents mini choć trochę droższy. Przy Lunie trzeba się trochę namęczyć, jakieś filtry, uszczelnianie a Ventsa wystarczy zamontować. O odzysku w ogóle nie myśl, bo to w przypadku każdego reku śmieszne kwoty. Liczy się komfort.

Poczytałem sobie i zdecydowałem się na Ventsa mini. Rury fi 75 z powłoką antygrzybiczną. Pojawił się jednak problem z czerpnią. Ma ona średnicę 160 a Vents ma króćce 125. Proszę o poradę czy są redukcje,czy zrobić czerpnie i wyrzutnie we własnym zakresie? Jaki jest minimalny promień gięcia rur elastycznych 75 mm? Dziękuję za dotychczasowe rady, okazały się bardzo pomocne. Pozdrawiam. Sławek