Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknem

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Szukam porady ponieważ wygląda na to ze firma u której kupiłem okna i jednocześnie je montowała próbuje się zasłaniać normami a montaż jest porostu mało fachowy. Chce się dowiedzieć jakie są rzeczywiśce normy w przypadku montażu i czy to co mam obecnie może wpłynąć na użytkowanie, parametry i gwarancje okna. Ale po kolei.

Jest to duze przeszklenie stałe (nie otwierane) zamontowane w systemie montazu cieplego. W przeszkleniu sa 2 komplety szyb (okna 3 szybowe), jest to imitacja okna w skrzydle.I teraz tak, jak przyłoże łatę do skrzydła lewego i przymierzę je do skrzydła prawego to jest odchył o ok1.5-2cm! sama rama okna nie ma takiego odchyłu ale też występuje ok 0.5-1cm. Zdjęcia najlepiej to pokazują. Czy to jest bubel czy nie? Czy jest szansa ze poprawa montażu samego "skrzydła" może poprawić to, da się na skrzydle tyle ustawić? wydaje mi się ze nie... Czy jest jakaś norma do której można się odwołać w tym przypadku? Z góry bardzo dziękuję i proszę o rzeczowe porady.

Na zdjęciu czerwone to miejsce przyłożenia łaty.

Okno.jpg

WP_20151103_001.jpgWP_20151103_003.jpg

Zakładając że prawidłowo przedstawiasz sytuację to:

Nawet jeśli byłyby normy to taki przypadek raczej się w nich nie zmieści. Ale pewnie nie ma. Zostaje norma przyzwoitości: to nic ze nie otwierane ale nie wypada tak krzywo montować. Po prostu panowie nie przykladali sie wystarczająco do poziomicy. Wyznacznikiem jest krzywizna ramy. Skrzydło wygląda na źle skręcone a to może istotnie wpływać na szczelność.

zapomnieli.... przyłożyć łatę bądź rozciągnąć sznurek i wepchnęli ramę do środka o ile w ogóle był kotwiony dół, jeśli nie jest hmmm..... ciekawe jaki profil i producent bo aż taka wartość to jednak na normalne wygięcie ramy troszkę za dużo ?

Do przemontowania bo będzie problem z obróbką zewnętrzną i wykończeniem posadzki (będzie to widoczne) choć szybom to nie grozi o ile w ich obrębie jest prosto

Panowie,

Wielkie dzięki za odpowiedz.

Finlandia krzywizna ramy jest duzo mniejsza, w sumie to mam nadzieje ze skrzydło jest poprostu zle zmontowane - szyba i tak przyszła porysowana i jest gwarancja uwzględniona więc bedą musieli przemontować i sprawe by to rozwiązało. Co do przyzwoitości to zgadzam się w 100%, niestety pomimo bardzo fajnego kontaktu do tej pory z firmą w tym przypadku sie rozczarowałem. Zobaczymy jaki będzie finał sprawy.

Nikt wazny kotwienie jest poprawne, do dołu również :) Producenta i wykonawce podam po wyjasnieniu sprawy, zobaczymy jak sie wywiązą z tego. Zgadzam się z Toba w 100% ze bedzie problem z obróbką, w środku panel będzie "krzywo" a z zewnątrz tak samo będzie widać. Choc bardziej się boje nieszczelności takiego skrzydła.

Pozdrawiam