djeros 08.11.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam, wprowadziliśmy się do nowego domu. Dom 120 metrów użytkowych, wszędzie podłogówka. Aktualnie chce ogrzać tylko parter, na piętrze rozdzielacz jest zamknięty. I jest problem, grzeje 6 godzin. Podłoga jest lekko ciepła w łazience, przedpokoju i w małym pokoju. W kuchni i salonie podłoga zimna. Parter ma ogółem 50 metrów użytkowych, ile czasu potrzeba aby cała podłoga zagrzała się ? Może to kwestia czasu ? Temperatura ustawiona 21 stopni na dzień i 18 na noc Edytowane 8 Listopada 2015 przez djeros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 08.11.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Może masz zarkęcone pozostałe obiegi ? Na tych bańkach masz równe poziomy na każdym obiegu ? Jak nie, to pokręć trochę nimi żeby to wyrównać i żeby było mniej więcej na środku. I sprawdz czy na dole są odkręcone wszystkie obiegi podłogówki. Spróbuj też włączyć na jakiś czas pompkę na wyższy bieg.21*C i 18*C to temp. w pomieszczeniach czy na zaworze podłogówki ? Bo jeśli to pierwsze to OK. Edytowane 8 Listopada 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.11.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Wyreguluj przepływy na pętlach rotametrami bo nie są jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djeros 08.11.2015 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Szczerze to ja na tych bańkach w ogóle nie widzę wody. Trzeba nimi pokręcić ? w którą stronę ? Pompy wody to ja chyba nie mam, z kotła woda idzie. Kocioł jest w piwnicy. W tym temacie jestem kompletnie zielony. Edytowane 8 Listopada 2015 przez djeros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.11.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Poczytaj sobie temat był już wałkowany to ci pomoze, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172857-Podlogowka-i-rotametry-ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.11.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Ludziska!!! Czy wy sami wykonujecie te instalacje? Zapłaciłeś? Za dupę gościa który to wykonywał. Wziął kasę to ma to uruchomić a nie zwalić to tobie na głowę. W rotametrach w ogóle nie widać wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 08.11.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jedno to uzyskaj jakiś przepływ (minimum 1l/min) w podłogówce - może jest zapowietrzona, może pompa za słaba, może trzeba zdławić najkrótszy obieg np. ręcznikowiec jak jest podłączony to tego samego obiegu. Po drugie podłogówka nie grzeje jak grzejniki i odpowiednie temperatury uzyskasz dopiero po kilku dniach i dopiero regulacja i to delikatnie co 12 godzin. Po trzecie zapomnij o regulacji w podłogówce 21dzień/18 w nocy, jak w dzień odłączysz grzanie podłogówki to na następny dzień może spadnie ci temperatura do 18 stopni i to jak otworzysz okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djeros 08.11.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dzięki za informacje. Mogę sam wyregulować te rotametry ? Kręcę tym czerwonym na rotametrze i nic się nie dzieje, wody nie przybywa. Fachowiec przyjedzie do mnie Czwartek-Piątek Faktycznie tam gzie jest troszkę wody w rotametrze to podłoga jest ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.11.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 "Faktycznie tam gzie jest troszkę wody w rotametrze to podłoga jest ciepła " Podłoga nie powinna być ciepła.W domu ma być ciepło.Poczytaj co o podłogówce, o tym jak ona działa.Potem sam sobie wyregulujesz co potrzebne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts