panmino 08.11.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Czy turbina może pracować po wygaszeniu kominka? W pokojach na poddaszu nie mam wentylacji, czy turbina może ją zastąpić? Gdy kominek grzeje - dodawać powietrze świerze do gorącego , gdy nie grzeje - tylko pracować w układzie zamkniętym ( na korytarzu i w otwartej kuchni mam kratki).Chodzi o to, żeby tylko mieszać powietrze, bo w sypialniach na górze jest duszno.No i jak tym sterować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Wróżąc z fusów, następne pytania jakie zadasz:"ratunku, po szybach płynie mi woda""czym usunąc grzyb ze ściany""dmucha mi zimnym powietrzem z kratki wentylacyjnej" Wentylację w pokojach masz. Tylko ją popsułeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.11.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Czy turbina może pracować po wygaszeniu kominka? W pokojach na poddaszu nie mam wentylacji, czy turbina może ją zastąpić? Gdy kominek grzeje - dodawać powietrze świerze do gorącego , gdy nie grzeje - tylko pracować w układzie zamkniętym ( na korytarzu i w otwartej kuchni mam kratki). Chodzi o to, żeby tylko mieszać powietrze, bo w sypialniach na górze jest duszno. No i jak tym sterować??? Turbina najprawdopodobniej chodzi o DGP nie czerpie świeżego powietrza. Ona czerpie powietrze z pomieszczenia w którym stoi kominek i rozprowadza do pomieszczeń instalacją DGP. Dmuchać z kratki z tego powodu nie powinno. DGP to układ zamknięty a wentylacja grawitacyjna działa mimo wszystko. Aby poprawić wentylację w pokojach na górze rozszczelnij okna tak aby jedyna kratka wentylacyjna na piętrze w łazience miała skąd łatwo pobierać powietrze. Drzwi do pokoi otwarte. U mnie są zaprojektowane szczeliny pod drzwiami w celu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 15.11.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Dziękuję za porady. Obecnie nie mam żadnych kratek w pokojach, myślałem żeby dodawać świeżego powietrza do DGP ale to w sumie bez sensu. Okno mam cały czas rozszczelnione, ale zimą, to już nie przejdzie. Chyba jednak założę anemostat nawiewny w suficie, ale obawiam się, że jak będzie wiało na dworze, to będzie stamtąd hałas, tak mam na dole, anemostat połączyłem spiro z kominkiem na dachu. Efekt jest taki, że gwiżdże mi w salonie niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts