Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy po wygaszeniu kominka turbina może służyć jako wentylacja? Jakie sterowanie?

panmino

Recommended Posts

Czy turbina może pracować po wygaszeniu kominka? W pokojach na poddaszu nie mam wentylacji, czy turbina może ją zastąpić? Gdy kominek grzeje - dodawać powietrze świerze do gorącego , gdy nie grzeje - tylko pracować w układzie zamkniętym ( na korytarzu i w otwartej kuchni mam kratki).

Chodzi o to, żeby tylko mieszać powietrze, bo w sypialniach na górze jest duszno.

No i jak tym sterować???

Wróżąc z fusów, następne pytania jakie zadasz:

"ratunku, po szybach płynie mi woda"

"czym usunąc grzyb ze ściany"

"dmucha mi zimnym powietrzem z kratki wentylacyjnej"

Wentylację w pokojach masz. Tylko ją popsułeś.

Czy turbina może pracować po wygaszeniu kominka? W pokojach na poddaszu nie mam wentylacji, czy turbina może ją zastąpić? Gdy kominek grzeje - dodawać powietrze świerze do gorącego , gdy nie grzeje - tylko pracować w układzie zamkniętym ( na korytarzu i w otwartej kuchni mam kratki).

Chodzi o to, żeby tylko mieszać powietrze, bo w sypialniach na górze jest duszno.

No i jak tym sterować???

Turbina najprawdopodobniej chodzi o DGP nie czerpie świeżego powietrza. Ona czerpie powietrze z pomieszczenia w którym stoi kominek i rozprowadza do pomieszczeń instalacją DGP.

Dmuchać z kratki z tego powodu nie powinno. DGP to układ zamknięty a wentylacja grawitacyjna działa mimo wszystko.

Aby poprawić wentylację w pokojach na górze rozszczelnij okna tak aby jedyna kratka wentylacyjna na piętrze w łazience miała skąd łatwo pobierać powietrze. Drzwi do pokoi otwarte. U mnie są zaprojektowane szczeliny pod drzwiami w celu wentylacji.

Dziękuję za porady. Obecnie nie mam żadnych kratek w pokojach, myślałem żeby dodawać świeżego powietrza do DGP ale to w sumie bez sensu. Okno mam cały czas rozszczelnione, ale zimą, to już nie przejdzie. Chyba jednak założę anemostat nawiewny w suficie, ale obawiam się, że jak będzie wiało na dworze, to będzie stamtąd hałas, tak mam na dole, anemostat połączyłem spiro z kominkiem na dachu. Efekt jest taki, że gwiżdże mi w salonie niemiłosiernie.