Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja z rury kanalizacyjnej "70"?

Recommended Posts

Mam niewielki domek (parter plus poddasze użytkowe) a w nim lekki problem. Otóż w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć.

Wentylacja łazienki jest zrobiona w taki sposób, że zaczynając od dołu:

- w stropie zrobiona jest dziura a do niej włożona redukcja hydrauliczna 110/70 PCV do której włożony jest wentylator

- wentylator łazienkowy z marketu z timerem "100"

- przez górną łazienkę idzie pionowo rura "70" PCV i dochodzi do krokwi

- obok krokwi w ociepleniu dachu idzie rura "70" PCV

- następuje połączenie z kominkiem wentylacyjnym

Łączna długość rury po skosie to około 3- 4 metry przy kącie nachylenia dachu 40 stopni, natomiast odcinka pionowego około 2 metry.

Do wentylatora zamontowane są takie foliowe klapki zapobiegające cofaniu się powietrza (bo strasznie od niego wiało)

Teraz wiem, że jest to za mała rura jak na takie zastosowanie, tylko co można z tym zrobić? Łazienka na górze ma już ocieplony dach i skosy z g/k, ale nie jest jeszcze ostatecznie wykończona. Czy warto w takiej sytuacji dobrać się do tej rury i wymienić ją na większą, czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu?

w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć.

Dłużej wietrzyć wentylatorkiem, zostawiać drzwi do łazienki otwarte.

czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu?
Oczywiście - wentylacja mechaniczna w całym domu. Ogrzewanie podłogowe też świetnie osusza łazienki.

Dłużej wietrzyć wentylatorkiem, zostawiać drzwi do łazienki otwarte.

Przy zostawieniu otwartych drzwi niestety brzydkie zapachu roznoszą się na resztę domu :-/

Myślałem o jakimś rozwiązaniu systemowym, żeby zrobić w końcu raz a dobrze :-)

Ogrzewanie podłogowe też świetnie osusza łazienki.

Już mam :-)

Edytowane przez kipi

Mam niewielki domek (parter plus poddasze użytkowe) a w nim lekki problem. Otóż w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć.

Wentylacja łazienki jest zrobiona w taki sposób, że zaczynając od dołu:

- w stropie zrobiona jest dziura a do niej włożona redukcja hydrauliczna 110/70 PCV do której włożony jest wentylator

- wentylator łazienkowy z marketu z timerem "100"

- przez górną łazienkę idzie pionowo rura "70" PCV i dochodzi do krokwi

- obok krokwi w ociepleniu dachu idzie rura "70" PCV

- następuje połączenie z kominkiem wentylacyjnym

Łączna długość rury po skosie to około 3- 4 metry przy kącie nachylenia dachu 40 stopni, natomiast odcinka pionowego około 2 metry.

Do wentylatora zamontowane są takie foliowe klapki zapobiegające cofaniu się powietrza (bo strasznie od niego wiało)

Teraz wiem, że jest to za mała rura jak na takie zastosowanie, tylko co można z tym zrobić? Łazienka na górze ma już ocieplony dach i skosy z g/k, ale nie jest jeszcze ostatecznie wykończona. Czy warto w takiej sytuacji dobrać się do tej rury i wymienić ją na większą, czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu?

Używając wentylatora przy wentylacji grawitacyjnej bez zaworów zwrotnych w innych kratkach to zabójstwo.

Wiało z tej rury- kratki bo brak nawiewników w oknach.

Żeby zmniejszyć wilgoć ,załóż w oknach nawiewniki higrosterowalne,we wszystkich kratkach zawory z/z,w łazience prysznic zabuduj kabiną włącznie z dachem, większa część wilgoci od razu skropli się na ściankach i spłynie do brodzika.

Edytowane przez animuss