kipi 08.11.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Mam niewielki domek (parter plus poddasze użytkowe) a w nim lekki problem. Otóż w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć. Wentylacja łazienki jest zrobiona w taki sposób, że zaczynając od dołu:- w stropie zrobiona jest dziura a do niej włożona redukcja hydrauliczna 110/70 PCV do której włożony jest wentylator- wentylator łazienkowy z marketu z timerem "100"- przez górną łazienkę idzie pionowo rura "70" PCV i dochodzi do krokwi- obok krokwi w ociepleniu dachu idzie rura "70" PCV- następuje połączenie z kominkiem wentylacyjnym Łączna długość rury po skosie to około 3- 4 metry przy kącie nachylenia dachu 40 stopni, natomiast odcinka pionowego około 2 metry. Do wentylatora zamontowane są takie foliowe klapki zapobiegające cofaniu się powietrza (bo strasznie od niego wiało) Teraz wiem, że jest to za mała rura jak na takie zastosowanie, tylko co można z tym zrobić? Łazienka na górze ma już ocieplony dach i skosy z g/k, ale nie jest jeszcze ostatecznie wykończona. Czy warto w takiej sytuacji dobrać się do tej rury i wymienić ją na większą, czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.11.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć. Dłużej wietrzyć wentylatorkiem, zostawiać drzwi do łazienki otwarte. czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu? Oczywiście - wentylacja mechaniczna w całym domu. Ogrzewanie podłogowe też świetnie osusza łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 08.11.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Dłużej wietrzyć wentylatorkiem, zostawiać drzwi do łazienki otwarte. Przy zostawieniu otwartych drzwi niestety brzydkie zapachu roznoszą się na resztę domu :-/ Myślałem o jakimś rozwiązaniu systemowym, żeby zrobić w końcu raz a dobrze Ogrzewanie podłogowe też świetnie osusza łazienki. Już mam Edytowane 9 Listopada 2015 przez kipi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.11.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Mam niewielki domek (parter plus poddasze użytkowe) a w nim lekki problem. Otóż w łazience na dole (3 m2, wysokość 2,7m) niezbyt dobrze działa wentylacja - po kąpieli długo utrzymuje się wilgoć. Wentylacja łazienki jest zrobiona w taki sposób, że zaczynając od dołu: - w stropie zrobiona jest dziura a do niej włożona redukcja hydrauliczna 110/70 PCV do której włożony jest wentylator - wentylator łazienkowy z marketu z timerem "100" - przez górną łazienkę idzie pionowo rura "70" PCV i dochodzi do krokwi - obok krokwi w ociepleniu dachu idzie rura "70" PCV - następuje połączenie z kominkiem wentylacyjnym Łączna długość rury po skosie to około 3- 4 metry przy kącie nachylenia dachu 40 stopni, natomiast odcinka pionowego około 2 metry. Do wentylatora zamontowane są takie foliowe klapki zapobiegające cofaniu się powietrza (bo strasznie od niego wiało) Teraz wiem, że jest to za mała rura jak na takie zastosowanie, tylko co można z tym zrobić? Łazienka na górze ma już ocieplony dach i skosy z g/k, ale nie jest jeszcze ostatecznie wykończona. Czy warto w takiej sytuacji dobrać się do tej rury i wymienić ją na większą, czy są jakieś alternatywne rozwiązania takiego problemu? Używając wentylatora przy wentylacji grawitacyjnej bez zaworów zwrotnych w innych kratkach to zabójstwo. Wiało z tej rury- kratki bo brak nawiewników w oknach. Żeby zmniejszyć wilgoć ,załóż w oknach nawiewniki higrosterowalne,we wszystkich kratkach zawory z/z,w łazience prysznic zabuduj kabiną włącznie z dachem, większa część wilgoci od razu skropli się na ściankach i spłynie do brodzika. Edytowane 9 Listopada 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts