yaro04 08.11.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam, Proszę o podpowiedź, nabyłem mieszkanie od developera w tzw. współdomie (4 rodziny). My mieszkamy na piętrze i mamy do dyspozycji dół 80 m2 i poddasze użytkowe (4 pokoje (ściany w kartongipsie) + łazienka) ok 77 m2. Do ogrzewania tej powierzchni jest zamontowany piec dwu-funkcyjny vissmann vitodens 111-w. W salonie jest przygotowane miejsce pod kominek łącznie z wyprowadzeniem do komina. Wszystko oczywiście to stan developerski. Teraz moje pytanie do osób które temat instalacji DGP przechodziły na własnej skórze w takim przypadku. Chciałbym zamontować kominek a jednocześnie myślę o DGP wymuszonym które na celu ma dogrzewanie. Czy to się opłaci z punktu technicznego ( rozdział powietrza na pokoje i na pokoje, na poddaszu), wiem, że lepiej by było zrobić to na etapie budowania tego domu ale na to nie mam już wpływu, ale zanim tam zamieszkam może jeszcze udało by się taki system zamontować i czy nie będzie to technicznie, i ekonomicznie nieracjonalne. Dużo się o tym naczytałem, ale to wszystko jest teoria a chciałbym coś usłyszeć wcześniej od osób które maja już doświadczenia w tej technologii. Problemem na wstępie (tak mi się wydaje) będzie poprowadzenie rur dystrybucyjnych (pewnie już tylko wyjdą płaskie), w pokojach (na dole) nie będzie sufitu powieszanego więc tu się ich nie ukryje. Chętnie podpowiem więcej na pytania jesli jakies będą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/205668-dgp-w-istniej%C4%85cym-domu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts