krzcel 10.11.2015 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) To może jeszcze wierzysz ze KONSTYTUCJA jest najwyższym prawem? . Gdyby nawet w Konstytucji było napisane, że normy nie obowiązują, to i tak z faktu że "prawo międzynarodowe , dyrektywa unijna...etc" wynika, że obowiązują. Bo Konstytucja jest prawem krajowym. I akurat ten fakt (że normy obowiązują)wbij sobie do głowy, ponieważ niestosowanie się do norm w razie jakiegoś wypadku to pewna porażka . Żartem mówiąc, jeżeli zabijesz chłopa instalacją wykonaną zgodnie z normą, to masz szansę się wybronić w przeciwnym wypadku masz przechlapane. Pomijam, że ciężko jest kogoś uszkodzić poprawnie wykonaną instalacją, ale przy twoich możliwościach widzę spore szanse na sukces. "Prawo międzynarodowe stoi wyżej niż prawo krajowe. " Widziałeś to w praktyce? Gdzie?. Konkordat. Ale trzymając się tematu stosowania norm, to tu akurat nie ma sprzeczności pomiędzy polskim a unijnym. A z tego że dyrektywa jest nieobowiązująca to się śmiej albo napisz własne normy. Edytowane 23 Listopada 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.11.2015 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Końkokrdat...PasssWYGRAŁEŚ!Jak zwykle - czarni górą.... Idę posypać łeb popiołem... Zapomniałem... rzad się zmienił...Konstytucja to papier toaletowy a zasady się określi...W tym - elektryczne.Rozumiem i nie... rozumiem... Adam M. Edytowane 10 Listopada 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.11.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 A kobita pytała jak podłączyć wyłącznik od oświetlenia, bo jej główny bezpiecznik wywala no i się doigrała. Teraz ma 4 strony do czytania. W połowie trzeciej strony oddaliła się celem szukania najbliższego trafa. Teraz leci już po linii 110 kV i szuka elektrowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 10.11.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Idę posypać łeb popiołem... W jakiej dziedzinie byś się nie wypowiadał, to dajesz plamę. Łeb, to nie jest ta część ciała, którą się przysłowiowo posypuje popiołem. Miałeś chyba na myśli głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 10.11.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 no i się doigrała. Teraz ma 4 strony do czytania. W połowie trzeciej strony oddaliła się celem szukania najbliższego trafa. Teraz leci już po linii 110 kV i szuka elektrowni. Nie pierwszy to i nie ostatni przypadek. Był już jeden magik, który zalecając RCD w TN-C nie omieszkał użyć ciała człowieka jako przewodu ochronnego. Teraz kolejny magik wciska kit, że zabezpieczenia instalacji nie zabezpieczają tejże instalacji ale sieć dystrybucyjną i przesyłową (sorry - "dosyłową", takie nazewnictwo teraz stosujemy) a nawet elektrownie. Temat został wyjaśniony w poście #11 i wcześniejszych. "Zrobiliście źle podejmując się wykonania instalacji o której działaniu i budowie macie mętne pojecie!. Zdanie słuszne, aczkolwiek dalszy komentarz wybitnie bzdurny i następne trzy strony dotyczą tegoż komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.11.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Końkokrdat... Passs WYGRAŁEŚ! Jak zwykle - czarni górą.... Idę posypać łeb popiołem... Zapomniałem... rzad się zmienił... Konstytucja to papier toaletowy a zasady się określi... W tym - elektryczne. Rozumiem i nie... rozumiem... Adam M. On jest chory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabzik 20.05.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Bardzo zastanawiające... niby ciekawie piszą, niby wzorami się podpierają, niby piszą zacnie i mydlą oczy wielkimi mowami. Ale jedno mi nie daje spokoju. Wyobraźmy sobie ot instalację domową gdzie mamy A - sieć, B- zabezpieczenie przedlicznikowe, C - zabezpieczenie za licznikiem, D - różnicówka ( sama bez modułu nadprądowego) i kilka obwodów elektrycznych E1 do E3.I teraz pytanie : piszecie, że bezpiecznik zabezpiecza ot to co jest za nim. Umieśćmy zatem F - czajnik. Nasza sieć wygląda zatem A-B-C-D-E1-F. ot spalił się czajnik ( małe zwarcie ), więc wybija E1. Zabezpieczyło to instalację jak pisze zbich70. Obwody E2 i E3 mogą dalej działać. Prawda zatem, że zabezpieczają instalację wstecz. Co zatem zabezpiecza B kiedy na liczniku zrobimy zwarcie ? I czemu wartość B określana jest przez dostawcę prądu skoro z elektrowni płynie dużo prądu, że Pan Stasiu jej nie wyłączy skoro zamiast 25A weźmie sobie tych amperów 100? Bowiem czy to elektrownia steruje poborem prądu przez czajnik czy sam czajnik przez moc ? zatem czy zastosuję B10 czy B16 czajnik 1200W będzie pobierał 5 A. Patrząc na to z tej strony bezpiecznik B16 przepuści 16 A przez czajnik i te 16 amperów może go spalić. Czy zatem teoretycznie zakładamy że te 16A przeszło ( jakimś cudem) to czy bezpiecznik zabezpieczył urządzenie ( które się spaliło raczej ) czy instalację (sieć ) itp. Ot taka teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.05.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Oczywiście, że wyłącznik samoczynny 16 A "przepuści" tę właśnie wartość prądu, ale czajnik ich nie potrzebuje. Jemu wystarczy te 5 A do normalnej pracy.Co innego, gdy w czajniku nastąpi zwarcie, i popłynie prąd wielokrotnie przewyższający próg zadziałania zabezpieczenia - ten przerwie obwód zwarciowy.Ot taka teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.05.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Co innego, gdy w czajniku nastąpi zwarcie, i popłynie prąd wielokrotnie przewyższający próg zadziałania zabezpieczenia - ten przerwie obwód zwarciowy. Ot taka teoria. I elektrownia nie wybuchnie??? Nie mogłem się powstrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.05.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Nie, nie wybuchnie, dalej będzie dostarczać energię elektryczną do ludzi z wywalonymi jęzorami. Nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts