QCAStudio 08.11.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Szanowni Państwo, Potrzebuję porady inżyniera w zakresie montażu piaskowca. Mam obawy, że projekt wykonany przez projektanta jest nieprawidłowy z racji tego, że klucz z piaskowca i ściana zewnętrzna belki wieńczącej z piaskowca nie mają moim zdaniem ani wystarczającego podparcia ani odpowiednio zaprojektowanego montażu. Czego one mają się trzymać? Wywnioskowałem z tego rysunku, że mają to być elementy samonośne, postawione na kolumnie. Jeśli jestem w błędzie proszę o korektę. Czy znają Państwo sposób jak można wykonać montaż tych elementów, żeby zapewniał bezpieczeństwo? Płyty ważą ponad 150 kg i gdyby spadły, stałaby się tragedia. Jeden z wykonawców powiedział, że wg. norm elementy budowlane zamontowane na wysokości powyżej 1,5 powinny być stale związane konstrukcją z ich elementami nośnymi, a w tym projekcie wg mnie tak nie jest. Czy istnieje taka norma? Nie mogę nigdzie odnaleźć tego zapisu. Serdecznie proszę o rady. Z wyrazami szacunku Łukasz Zdjęcia projektu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Zgaduję że to projekt budowlany, nie zawiera on sposobu montażu płyt. Z rysunków nie wynika że to elementy samonośne, wręcz przeciwnie trzymaja sie wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QCAStudio 09.11.2015 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Na jakiej zasadzie się go trzymają? Jak są z nim związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 To jest chyba pytanie do projektanta - pomysłodawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts