Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w podłodze

Recommended Posts

Witam

Ze względu na fakt iż nie chcę mieć w domu podwieszanych sufitów projekt wentylacji mechanicznej z reku zakłada puszczenie przewodów wentylacyjnych w posadzce. Założenie jest takie aby ułożyć ogrzewanie podłogowe i przewody wentylacji a potem zalać wszystko betonem który będzie polerowany jako gotowa podłoga.

Moje pytanie brzmi jakie to rozwiązanie będzie miało plusy i minusy. Czy są jakieś przeciwwskazania np. przewody wentylacyjne w ogrzewanej podłodze?

Z góry dziękuje za opinie.

kupujesz płaskie kanały i montujesz je w warstwie styropianu. na to dajesz folię i podłogówkę.

Bez styropianu nie widziałem instalacji - ryzyko jest takie że nad kanałem bez ukrycia w stropianie będziesz miał cienką warstwę jastrychu = ryzyko pękania szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym .

ja tak mam zrobione, tzn kanały płaskie w warstwie styropianu. Kanały mają chyba grubość 6cm, a styropianu mam 5cm, więc posadzka w tym miejscu jest cieńsza. Na większości podłogi mam parkiet, więc tam to nie jest problem, bo nawet jeśli pęknie posadzka (co nie stało się podczas wykańczania, więc chyba tego problemu nie ma, to parkiet i tak nie pęknie.

Gorzej może być tam, gdzie jest gres/terakota, ale przy elastycznych klejach raczej nie powinno być problemu. U mnie bynajmniej nie ma.

Ty będziesz mieć zacieraną posadzkę jak rozumiem bez żadnej dodatkowej okładziny i to może być jakiś problem, być może musisz dać grubsza warstwę posadzki, np. 7cm, a miejsca nad kanałami zazbroić dodatkowo siatką (?)

Witam

Ze względu na fakt iż nie chcę mieć w domu podwieszanych sufitów projekt wentylacji mechanicznej z reku zakłada puszczenie przewodów wentylacyjnych w posadzce. Założenie jest takie aby ułożyć ogrzewanie podłogowe i przewody wentylacji a potem zalać wszystko betonem który będzie polerowany jako gotowa podłoga.

Moje pytanie brzmi jakie to rozwiązanie będzie miało plusy i minusy. Czy są jakieś przeciwwskazania np. przewody wentylacyjne w ogrzewanej podłodze?

Z góry dziękuje za opinie.

Mogą być problemy ze sterowalnością temperatury (za gorąco) w pomieszczeniach .

Płytę wyłączysz po osiągnięciu temperatury a powietrze trzeba dostarczać cały czas ,płyta grzejna ma wyższą temperaturę od powietrza nad nią , bezwładność jest spora .Jak wyłączysz rekuperator to kondensacja w przewodach na styku z betonem. 100 proc. przewodów nawiew/wywiewowych w warstwie styropianu Reku powyżej posadzki ,po co jeszcze podnosić temperaturę powierza wypychanego.

Gdyby był rekuperator z płynną regulacja odzysku,do punktu rosy ,to i tak nadmiar ciepła trzeba wyrzucić na zewnątrz ,czyli strata .

Edytowane przez animuss

ja tak mam zrobione, tzn kanały płaskie w warstwie styropianu. Kanały mają chyba grubość 6cm, a styropianu mam 5cm, więc posadzka w tym miejscu jest cieńsza. Na większości podłogi mam parkiet, więc tam to nie jest problem, bo nawet jeśli pęknie posadzka (co nie stało się podczas wykańczania, więc chyba tego problemu nie ma, to parkiet i tak nie pęknie.

Gorzej może być tam, gdzie jest gres/terakota, ale przy elastycznych klejach raczej nie powinno być problemu. U mnie bynajmniej nie ma.

Ty będziesz mieć zacieraną posadzkę jak rozumiem bez żadnej dodatkowej okładziny i to może być jakiś problem, być może musisz dać grubsza warstwę posadzki, np. 7cm, a miejsca nad kanałami zazbroić dodatkowo siatką (?)

Płaskie nie za bardzo.okrągłe 7,5cm , mogą wchodzić w styropian. są bardziej konstrukcyjne.