mj2007 09.11.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 witam!na wiosnę będę robił ogrodzenie i przy okazji chcę postawić murowanę altanę śmietnikową. papiery mam już załatwione tylko nie mam projektu takiego budynku.założenia są takie, ze podstawa będzie miała 3x5 metrów, dach raczej czterospadowy - żeby nie odróżniał się od budynku. w środku zamierzam zrobić lekką ściankę żeby oddzielić śmietniki od pomieszczenia na grabie, szpadel i parę worków węgla, ale to nie będzie wpływało na bryłę budynku.proszę o podpowiedź jaką wysokość powinien mieć taki budyneczek, jakie nachylenie dachu?jak ktoś budował coś podobnego to proszę o info, bo budowanie 'jakoś to będzie' raczej nie wchodzi w grę - nie chciałbym żeby przed domem stało straszydełko tylko zgrabny śmietniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 10.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) U mnie wygląda to tak jak w poniższym temacie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238442-Budowa-kosza-na-śmieci-w-linii-ogrodzenia-formalności&p=6879465#post6879465 Wymiary zbliżone do Twoich tylko kształt inny, no i dach. Będzie otynkowany styropianem i pokryty blachą na rąbek. Aha no i co do wysokości to raczej nie można przekroczyć 2,2m od strony ogrodzenia ile dobrze pamiętam. No chyba, że masz pozwolenie na większą wysokość ogrodzenia. Edytowane 10 Listopada 2015 przez St@nley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.11.2015 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 St@nley, o coś takiego właśnie chodzi.dach będziesz robić taki jak w wizualizacji? u siebie chyba chciałbym zrobić czterospadowy żeby zbytnio nie odbiegał od bryły budynku.w jakim programie robiłeś projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 12.11.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 St@nley, o coś takiego właśnie chodzi. dach będziesz robić taki jak w wizualizacji? u siebie chyba chciałbym zrobić czterospadowy żeby zbytnio nie odbiegał od bryły budynku. w jakim programie robiłeś projekt? Tak dach robimy jak w wizualizacji. Rysowałem to w AutoCadzie. Fundament zazbroiłem i zalałem z gruszki na około 1m głębokości. Na to poszła izolacja pozioma i murowałem z bloczka w szerokość 12cm. Na środku trzech dużych ścian dałem zbrojone (4x12) słupy betonowe, jako dodatkowe wzmocnienie. No i na górze wieniec zbrojony (4x12) z zatopionymi wcześniej przygotowanymi podporami pod murłaty. Dach już ma mi robić dekarz, bo jest zbyt "kanciaty" żeby się z tym bawić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.11.2015 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 dzięki za szczegółowe wyjaśnienia.ja zrobię fundament o wymiarach 3x5 - coś jak robiłem ławy pod budynek - wykop, parę prętów i szalunek żeby na równo wyszło na górze.myślałem żeby murować porothermem, ale wtedy (troche mi tego zostało) będę miał ścianę 25 cm, a przy bloczkach tylko 12 - przy głębokości 3 metrów jest to odczuwalna różnica. mury pociągnę na 2,0-2,1 metra - tak żeby weszły drzwi, ale krawędź w ogrodzeniu nie przekraczała 2,2 m.pomyślę jeszcze co z dachem. chciałbym czterospadowy, ale czy to jest sens tak kombinować? dwuspadowy też będzie przyzwoicie wyglądał, zwłaszcza że mam zamiar obsadzić budynek zieleniną żeby go nieco schować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 12.11.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Właśnie przy takich wymiarach to jest trochę zabawy z kopertą.My chcieliśmy jak najbardziej płaski dlatego będzie jednospadowy.Co do wysokości 2,2 to pamiętaj, żeby z dachem tyle nie przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.11.2015 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 2,2 m to tylko w granicy, czyli rant dachu nie może przekroczyć tej wysokości, bo w kalenicy może mieć więcej. czy źle myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 12.11.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 2,2 m to tylko w granicy, czyli rant dachu nie może przekroczyć tej wysokości, bo w kalenicy może mieć więcej. czy źle myślę? Tak w kalenicy może mieć więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.11.2015 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 tak mi się wydawało, ale lepiej się upewnić. słabo by wyglądał budynek z dachem dwu- lub czterospadowym, który w kalenicy miałby max 2,2 metra... albo niemal płaski dach albo wejścia dla krasnoludków to chyba już wiem wszystko, teraz trzeba zabrać się za projektowanie... jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts