Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z okapem, nie wciąga pary, wydmuchuje zimne powietrze

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ sama już nie wiem co mam robić. Mam problem z okapem teleskopowym zamontowanym w szafce i podpiętym do kanału. Mieszkanie nowe, mieszkam w nim niecałe pół roku. Od początku był problem z wyciąganiem pary przez okap nawet na maksymalnym biegu. Teraz problem się nasilił, bo okap dodatkowo wdmuchuje mi zimne powietrze do kuchni. Przy mocnym wietrze słychać, że coś w nim strzela, mam wrażenie że to klapka, która się podnosi i opada. Okap podłączony jest rurą do kanału, montowała go firma która robiła mi zabudowę kuchenną. Okap włączony na maksymalną moc, praktycznie wcale nie wyciąga pary, po każdym gotowaniu mam mokre szafki. Jakieś pomysły co z tym zrobić? Ewentualnie jakiego fachowca do tego wezwać? Kogoś od wentylacji?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że to kwestia wentylacji, masz zbyt szczelne pomieszczenie, świeże powietrze nie dochodzi i przewód wentylacyjny wywiewny staje się nawiewnym. Spróbuj rozszczelnić okna i zobacz, czy ruch powietrza zmienia kierunek.

Aha, jeszcze jedno. Sprawdź którędy powietrze z mieszkania ucieka. Np. kratką w łazience.

Edytowane przez kemot_p

włącz okap na 2 biegu - weź kartkę A4 i przysuń do kratki okapu. Jeśli kartka zostanie uniesiona do góry i 'przyklejona' do okapu to znaczy że okap coś tam ciągnie a problem może być np z jego zbyt małą wydajnością lub ewentualnie z podciśnieniem w domu - tak jak napisał kolego wyżej szczelne okna, brak nawiewników i zmienia się ciąg w kominach. Zamiast wywiewać - nawiewają.

Jutro dokonam prób zgodnie z Waszymi wskazówkami. Właśnie zastanawiam się czy problemem nie jest brak nawiewników w oknie, kuchnia w projekcie była otwarta na salon z możliwością zabudowy, ja zdecydowałam się na wersję z zamkniętą kuchnią i pozbawiłam się jedynego nawiewu, który znajduje się w salonie.

A jak sprawdzić którędy powietrze ucieka z mieszkania? :)

Gość Konto usunięte_12*
Przy mocnym wietrze słychać, że coś w nim strzela, mam wrażenie że to klapka, która się podnosi i opada.

Prawdopodobnie zamontowano ci handlowy zawór zwrotny. Niestety montażyści nie wiedzą już o tym, że w przypadku posadowienia wylotu okapu poniżej kalenicy (szczytu dachu) podczas silnych wiatrów od strony przeciwległej następuje zjawisko podciśnienia w tym kanale wywiewnym i ta klapka zaworu jest podrywana tym podciśnieniem w górę i uporczywie "kłapie".

Dla poprawy sytuacji potrzebny byłby tu majsterkowicz, który by umiał wykonać włączaną blokadę tej klapki na czas, gdy okap nie pracuje.

Przedtem warto by jednak wiedzieć, CO tak naprawdę ci zamontowano :rolleyes:

P.S. A kiedy następuje "cofka" z tego kanału? Podczas jego pracy, czy na postoju?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Cytat Napisał ewa555 Zobacz post

A jak sprawdzić którędy powietrze ucieka z mieszkania?

Test z gromnica

Zapalasz swieczke przy kratce i widac w ktora strone kieruje sie plomien

--

jeśli chodzi o ruch powietrza do świeczka ok. Jeśli chodzi o straty to robi się test szczelności na nadciśnieniu i podciśnieniu ( dwa testy) i z wytwornicą dymu lata przy oknach, drzwiach itp. Ale to tylko przy mechanicznej wentylacji. Przy grawitacyjnej musiałbyś wszystko pozatykać, zrobić nadciśnienie i wtedy widać gdzie kieruje się dymek - tam jest nieszczelność.

foto znalezione na forum - test n50

szczelnosc.JPG

Przepraszam, że tak długo mnie nie było ale nie miałam dostępu do Internetu. Już odpowiadam na Wasze pytania.

Przeprowadziłam test z kartką, zarówno przy zamkniętym jak i rozszczelnionym oknie kartka nie przylega do okapu nawet na najwyższym biegu.

Test z gromnicą wykonam jutro, bo zwyczajnie muszę ją kupić ;) Dam znać jaki efekt.

Powietrze cofa się kiedy okap jest wyłączony, wtedy też słychać to charakterystyczne strzelanie czegoś w środku, zauważyłam że potęguje to wiatr na dworze i otwieranie okna balkonowego.

Jeśli ułatwi to sprawę mam okap Amica OTC 614 BG. Podłączony plastikową rurą do kanału.

Jeśli coś jest zamontowane to tylko w okapie, w samym kanale była klapka którą kazano mi usunąć ze względu na brak możliwości jej serwisowania a występowanie owego czegoś ? w okapie. Jestem w tym zielona, w poprzednim mieszkaniu w ogóle nie mogliśmy używać okapów i przyszło mi na stare lata się zmagać z cudami techniki :D

Wentylacja w mieszkaniu jest hybrydowa.

A jeśli chodzi o złe zamontowanie wentylatora, na czym ono by mogło polegać ? Przepraszam za tak głupie pytania ale moja lakoniczność w tej kwestii samą mnie przeraża ;)

Gość Konto usunięte_12*
Wentylacja w mieszkaniu jest hybrydowa.

A toś mi klina zabiła! A co rozumiesz przez wentylację "hybrydową"? Czy to może tylko taki "wirnik" na dachu, który ma się sam włączać, kiedy uzna to za stosowne?:confused:

Zadzwoń do firmy, która robiła Ci zabudowę i zgłoś problem. Według mnie na 99% jest w nim zamontowana taka klapka zwrotna powinna być zdemontowana jak jest okap podłączony do kanału to ona strzela i nie ma ciągu, po usunięciu jej zacznie okap działać. Co do cofki powietrza to nie pomogę raczej jest źle zrobiony kanał wywiewny, może za krótki.

Gość Konto usunięte_12*
Hm wytłumaczono mi, że to połączenie wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej. Co jest na dachu niestety nie wiem, a przytoczyłam jedynie to co otrzymałam w umowie deweloperskiej.

Zbyt dużo zagadek, aby coś odpowiedzialnie doradzić "na odległość". Potrzebna wizja lokalna fachowca od wentylacji :)

Gość Konto usunięte_12*
Według mnie na 99% jest w nim zamontowana taka klapka zwrotna powinna być zdemontowana(?) jak jest okap podłączony do kanału to ona strzela i nie ma ciągu, po usunięciu jej zacznie okap działać(?).

ewa555 pisze, że "Powietrze cofa się kiedy okap jest wyłączony", co może świadczyć, że albo takiej "klapki" nie ma, albo jest, tylko odwrotnie zamontowana :( Gdy jej w ogóle zabraknie (co raczysz "doradzać" ;)), to zawsze (szczególnie zimą) zimno przy wyłączonym okapie będzie swobodnie grasować po tej kuchni :sick:

Gość Konto usunięte_12*
Skoro dmucha tylko wtedy kiedy okap nie chodzi (a to wyklucza wadę wentylatora okapu), a wentylacja jest hybrydowa, to problem jest z kierunkiem obrotów nasadki/wentylatora na kominie/przewodzie wentylacji wywiewnej.

A gdzie ewa555 napisała, że ta nasada hybrydowa zainstalowana jest na kanale wywiewnym okapu??:confused:

Kanał wywiewny okapu nigdy nie powinien służyć, jako wentylacja wywiewna (przy WG)!! Jedyny wyjątek, jaki znam, to system Awentis.

P.S. Prosiłem cię już wcześniej i obecnie usilnie proszę - jeśli doradzasz, to tylko w sprawach, na których naprawdę się znasz!

Edytowane przez Konto usunięte_12*

A gdzie

P.S. Prosiłem cię już wcześniej i obecnie usilnie proszę - jeśli doradzasz, to tylko w sprawach, na których naprawdę się znasz!

A może trochę mniej buty i czytanie ze zrozumieniem ?

A gdzie ewa555 napisała, że ta nasada hybrydowa zainstalowana jest na kanale wywiewnym okapu??!

A ja coś takiego napisałem?

W ramach edukacji.

Wentylacja hybrydowa to wentylacja grawitacyjna, wspomagana mechanicznie, czyli wentylatorem, którego napęd może być "wiatrowy", albo elektryczny.

Wentylator pędzony wiatrem może mieć różną konstrukcję, ale cechą charakterystyczną jest to, że zawsze zainstalowany jest na kominie jako nasada.

Wentylator pędzony elektrycznością, może też być w formie nasady kominowej, choć istnieją różne inne możliwości (rozwiązania). Z reguły taki wentylator elektryczny posiada sterowanie (ciśnieniowe lub higrometryczne, bywa też hydrostatyczne).

Koniec (ewentualnej) edukacji.

Instalatorzy tego okapu. ludzie bez wyobraźni, narazili inwestorkę na kłopoty, bo prawo zabrania podłączenia okapu wyciągowego w pomieszczeniu z wentylacją grawitacyjną lub hybrydową (o czym pisałem też wcześniej).. Mało tego zlikwidowali zawór zwrotny, który był zapewne dobrany do zastosowanej wentylacji.

Oczywiście nie jest to główną przyczyną cofki z kanału nawiewnego - pośrednio jest, bo ta klapa zwrotna (dobrana) nie dopuściłaby do napływu powietrza tym kanałem.

Przyczyną cofki nie jest brak nawiewu - patrz wpis o otwartym oknie.

Przyczyna jest zapewne w nieprawidłowym działaniu wentylacji hybrydowej - stąd wpis o "lewych" obrotach wentylatora wentylacji mechanicznej.

To tyle - pozdrawiam.

Edytowane przez sSiwy12

Teoretycznie istnieje też inne wytłumaczenie, takiego stanu rzeczy.

Nie wiem czy "przebudowa" kuchni polegała także na tym, że obecnie znajduje się np. po przeciwnej stronie niż w projekcie, sporo "przesunięta", itp.

Jeśli jednak tak było, a dodatkowo w salonie została jakaś kratka wentylacyjna (wywiewna), to może być tak, że to co teraz jest w kuchni, od "zawsze" było nawiewem, wspomaganym mechanicznie.

Przebudowa kuchni nie polegała na żadnym jej przenoszeniu, zwyczajnie w projekcie była to kuchnia otwarta na salon taką 1,5 m przerwą, którą można było zabudować. Kuchnia znajduje się dokładnie w tym samym miejscu gdzie była przewidziana. Wydaje mi się, że skoro deweloper sam oferował możliwość zabudowania tej przerwy w ścianie, to zdawał sobie sprawę z ewentualnych wentylacyjnych konsekwencji. Kombinowane nic nie było, miałam z resztą "wizję lokalną" przedstawiciela dewelopera, który nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, jedynie fakt, że jest problem z ową klapką zwrotną. Pan który montował mi kuchnię a przy okazji okap i jego podłączeniu przyjechał, pooglądał, wyjął to coś co załączam na zdjęciu, przez chwilę było lepiej, ale później okap zaczął wydmuchiwać zimne powietrze. On nic mi w stanie pomóc nie jest, bo mówi że z taką sytuacją się jeszcze nie spotkał i potrzebny jest jakiś fachowiec. No właśnie,fachowiec, tylko jaki? Czy firma, która wykonywała całą instalację wentylacyjną w obiekcie będzie tutaj odpowiednia?

Dodam tylko, że w kuchni kratki były dwie, jedna do której należało podpiąć okap, a druga zwykła kratka wentylacyjna. Doskonale pamiętam, jak oglądając mieszkanie przed odbiorem uczulano mnie, żeby okap podpiąć do tej kratki, do której podpięty jest okap. Nie było słowa, że nie mogę podpinać, wręcz namawiano mnie żeby sobie kupić okap pracujący w trybie wyciągowym a nie tylko pochłaniacz wilgoci.

IMG_20151122_113644.jpg

Owe "coś" wyjęte ze wspomnianej kratki przeznaczonej dla okapu. Ponoć wybrakowane, bo powinno mieć jeszcze membranę, która miała wypuszczać powietrze ale nie dopuszczać aby się ono cofało na mieszkanie. Na tą chwilę jestem przekonana, że w całej zabudowie nie ma już nic oprócz ewentualnych klapek (zaworów) w okapie.