sSiwy12 24.11.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Jeśli to, co piszesz, to prawda, to taka "kratka" z membraną służąca jako zawór zwrotny okapu, to grube nieporozumienie! Niekoniecznie. Nie wiem (bo nie ma oznaczeń) co było w kanale, ale np. AERECO zaleca stosowanie takich zaworów membranowych (u nich nazywają się "klapa zwrotna ZIP") do kanałów zbiorczych, , przystosowana do współpracy z okapem kuchennym. Tam jest skopana wentylacja, w sensie wyregulowania z podłączonym okapem, bo powstał deficyt powietrza usuwanego. Obstawiam, że nawiewniki są ciśnieniowe, a membranę usunęli "fachowcy" od wentylacji, aby "złapać" przy pomiarach, wymagane ilości usuwanego powietrza wentylacyjnego. Przypominam, że Ewa dopiero teraz zorientowała się, bo oziębiło się powietrze zewnętrzne. Poprzez właściwe wyregulowanie - jest szansa na to, że podciśnienie będzie mniejsze i wentylator wyciągu da radę powietrze "przepchać" do kanału. Moim zdaniem, należy przywrócić stan początkowy i zainstalować kompletną klapę zwrotną na kanale (niezależnie od tej w wyciągu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) bzdura. takie coś jak okap to Ty musisz zdemontować(lub ten co montował) i dostarczyć do sklepu na własny koszt. Większe urządzenia, serwisant przyjeżdża na miejsce i dopiero wtedy jak potrzeba to zabiera urządzenie do serwisu na własny koszt.. Chyba, że zakup był z montażem. No własnie - a wszystko wskazuje, że tak było. Sprawdź dokładnie okap, zdemontuj go i sprawdź czy jest tam jakiś ciąg. Owszem początkowe porady były ok, ale okap zapewne hamuje przepływ powietrza i gucio z tego jest. Zdemontuj go i wtedy wszystko będziesz wiedziała. Odpowiedź: Otworzyłam zatem okno, i z okapu wiać przestało. Czyżby problem był ze zbyt małą ilością świeżego powietrza?. Tam jest ciąg i to duży - tyle, że wsteczny i w tym problem. Edytowane 24 Listopada 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tam jest skopana wentylacja, w sensie wyregulowania(?) z podłączonym okapem, bo powstał deficyt powietrza usuwanego. Jeszcze raz napiszę: okap podczas postoju wtedy nawiewa, gdy nie posiada prawidłowego zaworu zwrotnego. Ta membrana, to nie wiem do końca, jak mogłaby działać poprawnie Jest to nieznany mi jakiś wynalazek, który we współpracy z okapem nie zapewni pełnego otwarcia światła kanału i przez to będzie skutecznie zmniejszać jego wydajność. Może dlatego "fachofcy" ją usunęli Przeciętne okapy, to nie kompresory. Gdy wystąpią dodatkowe opory przepływu powietrza, to ich wydajność znacząco spada. Stąd także powstaje spadek wydajności przy istniejącym deficycie powietrza, bo żadne nawiewniki tego zapotrzebowania nie spełnią. Jedynym tolerowanym zresztą przez kominiarzy kompromisem jest współistniejący ten drugi kanał wywiewny GW, poprzez który podczas pracy okapu jest zaciągane dodatkowe powietrze dla wyrównania bilansu na- i wywiewu. Okap bowiem nie jest stałym elementem wentylacji wywiewnej, tylko sporadycznym i żadna regulacja nawiewów na stałe nie będzie możliwa, bo podczas postoju tak "wyregulowane" nawiewy będą dawać zbyt dużo powietrza. No, chyba, że to będą nawiewy z regulacją samoczynną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Reasumując chciałbym dodać, że w bilansie na- i wywiewów, okapu w ogóle nie powinno się uwzględniać, bo pracuje okresowo. Trzeba mu jednak zapewnić na czas pracy odpowiednio duży nawiew (najprościej - otwierając okno). Po zakończeniu pracy jego kanał wywiewny na dach powinien zostać zamknięty zaworem zwrotnym z poziomym położeniem "klapki", bo wtedy ta klapka samoczynnie swoim ciężarem go doszczelnia. A dlaczego? Bo kanał wywiewny okapu nie powinien służyć do wentylacji "grawitacyjnej" (WG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Jeszcze raz napiszę: okap podczas postoju wtedy nawiewa, gdy nie posiada prawidłowego zaworu zwrotnego. Ta membrana, to nie wiem do końca, jak mogłaby działać poprawnie Ten okap nigdy nie powinien nawiewać - NIGDY, bo jest podpięty pod kanał/komin wywiewny. Jedynym tolerowanym zresztą przez kominiarzy kompromisem jest współistniejący ten drugi kanał wywiewny GW, poprzez który podczas pracy okapu jest zaciągane dodatkowe powietrze dla wyrównania bilansu na- i wywiewu. Powiem tak - to pogrubione o czymś świadczy - raczej niechlubnie. A na czerwono - j.w. + znajomość (żadna) obowiązujących zasad i przepisów. Edytowane 24 Listopada 2015 przez sSiwy12 dopisałem ostatni akapit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 24.11.2015 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Okap nie był kupowany z montażem przy zakupie, montował mi go Pan od mebli kuchennych, który w tym momencie nie jest mi już w stanie pomóc bo nie wie co się dzieje. Tłumaczono mi, że ta membrana w klapce miała za zadanie się otwierać przy włączeniu okapu i zamykać samoczynnie gdy go wyłączę. Niestety nie było mi dane to sprawdzić, bo ktoś mi tą membranę wyjął, tylko problem z tym że nie wiem kto. Zarówno Pan od kuchni, który to montował mówi że tak już było i ekipa która remontowała mieszkanie twierdzi to samo :/ . Przeraziło mnie trochę to stwierdzenie, że niepotrzebnie rozregulowałam wentylację, jakie mogą być tego konsekwencje? Czy chodzi o montaż takiej kompletnej klapy? Dać ją tuż przy wylocie do komina czy zaraz za okapem? Już teraz mam taki mętlik w głowie że Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Okap nie był kupowany z montażem przy zakupie, montował mi go Pan od mebli kuchennych, który w tym momencie nie jest mi już w stanie pomóc bo nie wie co się dzieje. Tłumaczono mi, że ta membrana w klapce miała za zadanie się otwierać przy włączeniu okapu i zamykać samoczynnie gdy go wyłączę. Niestety nie było mi dane to sprawdzić, bo ktoś mi tą membranę wyjął, tylko problem z tym że nie wiem kto. Zarówno Pan od kuchni, który to montował mówi że tak już było i ekipa która remontowała mieszkanie twierdzi to samo :/ . Przeraziło mnie trochę to stwierdzenie, że niepotrzebnie rozregulowałam wentylację, jakie mogą być tego konsekwencje? ja tak twierdzę. Zabrałaś się do tego od d... strony, w czym bardzo pomogli Ci tutejsi użytkownicy. Ja bym zrobił tak. Otwierasz okno/okna, drzwi wewnetrzne(te w domu) i sprawdzasz wszystkie kratki-wywiewy po kolei. Każda musi zasysać/wyciagać powietrze. test z gromnicą jest ok. Jeśli któraś kratka/wywiew nie wyciąga powietrza, to znaczy, że jest zatkana. Ciebie interesuje okap, więc do innych wywiewów się nie dotykasz. Odłączasz rurę od okapu od wlotu w ścianie i sprawdzasz, czy tam jest ciąg na zewnątrz(kartka papieru/gromnica). Jesli jest, to znaczy, że masz skopane cos pomiędzy okapem a wlotem w ścianie. W/g mnie to ktoś zamontował klapę zwrotną odwrotnie i dlatego Ci dmucha, a nic nie wywiewa. Uprzedzając dziwne wpisy dotyczące małej wydajności nawiewników itp, to chciałem powiedzieć, że taki okap włączony jest w stanie wywiewać powietrze, niezależnie od nawiewników. jesli bedzie zbyt mało powietrza, to nawiew zrobi się automatycznie z którejś kratki/nawiewu(chociażby tego w kuchni) i wtedy z niego będzie dmuchać powietrze. Edytowane 24 Listopada 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Czy chodzi o montaż takiej kompletnej klapy? Dać ją tuż przy wylocie do komina czy zaraz za okapem? [ATTACH=CONFIG]338537[/ATTACH] Już teraz mam taki mętlik w głowie że zaraz za okapem, musi być poziomo, inaczej nie będzie działać. Ty lepiej popatrz, czy panowie"montażyści" nie "schowali" Ci tych klapek gdzieś na linii okap-wlot w ścianie i tym sposobem nie zapchali kanału, dlatego masz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 24.11.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Zabrałam się od tej strony, którą polecono mi na forum Wszystkie kratki wciągają powietrze, tylko nie wiem czy właściwą jego ilość, bo domyślam się, że wentylacja została zaprojektowana na konkretne strumienie przepływu powietrza. Czy to może strasznie "skopać" klimat panujący w mieszkaniu? Rozkręcę tą rurę później i sprawdzę czy jest ciąg. Na pewno nikt mi nic nie schował bo gość który montował mi okap był u mnie i rozmawiałam z nim, on nawet za bardzo pojęcia nie miał jak ugryźć temat tej klapki. Wyjął mi tylko tą białą niekompletną, która była wsadzona zaraz przed ujściem w komin. A no właśnie, a pierwotnie ta klapka była wsadzona pionowo już na prostym odcinku do kanału, a nie nad okapem. Edytowane 24 Listopada 2015 przez ewa555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Wszystkie kratki wciągają powietrze. No to juz nic nie rozumiem. Ta kratka od okapu też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 24.11.2015 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Chodziło mi o anemostaty oczywiście. Napisałam, że do tej od okapu zabiorę się później ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Wentylacja powinna być dostosowana do potrzeb użytkownika i przez niego modyfikowana - np. zimą mniejsza a latem większa. Możliwość indywidualnej wentylacji jest nakazana obowiązującymi przepisami.- przywołana Rozporządzeniem w sprawie WT .... Zał.1. Lp. 26, norma pkt.5.1.4. 5.1.4. Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150 mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umożliwiające redukcję wolnego przekroju do 1/3, obsługiwane z poziomu podłogi. Obudowa otworu powinna umożliwiać zabudowę stałej przesłony (kryzy) dla dławienia nadmiaru ciśnienia. Masz wentylację hybrydową - trochę bardziej skomplikowaną, ale łatwiejszą w dostosowaniu do własnych potrzeb. Z tego kanału nie powinno dmuchać - nigdy. Sprawdziłbym jaki to był zawór (zwrotny) i zainstalował dokładnie taki sam. Jeśli nie nastąpi poprawa i podłączony okap nie będzie wyciągał powietrza - zgłosić problem do dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 24.11.2015 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Taki właśnie mam plan, jak wrócę do domu zmierzę tą którą posiadam i poszukam, może znajdę to gdzieś u siebie w okolicy a jak nie to zamówię, bo widziałam że w jakimś sklepie internetowym to mają. Dziękuję za wszelkie sugestie i będę dawać znać jak ustalę coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Chodziło mi o anemostaty oczywiście. Napisałam, że do tej od okapu zabiorę się później )teraz rozumiem Z tego kanału nie powinno dmuchać - nigdy. zgadza się, dlatego na początku był ten zawór. W momencie instalacji okapu, ten zawór sie wywala, bo z reguły taki zawór jest razem z okapem(ja tak miałem). Jak była wichura, to klepał jak wariat, ale nigdy z okapu nie wiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) No to juz nic nie rozumiem. Ta kratka od okapu też? Problem w tym, że nie (dmucha z niego zimne powietrze) - choć powinno czy z okapem, czy bez wciągać. Ale tam jest wentylacja hybrydowa a nawiewniki, najprawdopodobniej, są ciśnieniowe, co trochę komplikuje sprawę. To może sugerować, konieczność instalacji takiego "gumowego" zaworu. Nie bardzo wiadomo, czy ten kanał (do wyciągu) jest zbiorczy (bo może być) i czy ten "gumowy" zawór nie był jakoś dobrany (wyliczony?). Ps. A ta kratka/zawór gumowy miał być pionowo zainstalowany - pomijając wszystko - przy takiej konfiguracji (z tym zaworem) klapka w wyciągu nigdy nie będzie klapała. Edytowane 24 Listopada 2015 przez sSiwy12 Ps. dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Problem w tym, że nie (dmucha z niego zimne powietrze) - choć powinno czy z okapem, czy bez wciągać. . tego nie wiemy, bo @ewa555 nigdy tego nie sprawdziła. Sprawdzała tylko przy samym okapie, a nie przy wlocie w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 tego nie wiemy, bo @ewa555 nigdy tego nie sprawdziła. Sprawdzała tylko przy samym okapie, a nie przy wlocie w ścianie. Tia, to przy wyłączonym silniku - skąd dmucha, jak wyciąg jest podpięty pod kanał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tia, to przy wyłączonym silniku - skąd dmucha, jak wyciąg jest podpięty pod kanał ? Miałem na myśli to, że nie wiemy czy ciągnie. To że dmucha to wiemy. Choć skoro dmucha i pewnie i ciągnie. Czyli coś złego jest na odcinku okap-wlot w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Choć skoro dmucha i pewnie i ciągnie. Czyli coś złego jest na odcinku okap-wlot w ścianie. Niekoniecznie - myślisz utartym "szlakiem". Tam jest wentylacja hybrydowa, a więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że wytworzone jest duże podciśnienie, którego nie potrafi pokonać silnik wentylatora wyciągu. Czyli trzeba zredukować podciśnienie w mieszkaniu, bo wentylator wyciągu nie daje rady "przepchać" powietrze w kanale/kominie wentylacyjnym. Teoretycznie można zastosować silniejszy wyciąg, ale to tylko byłaby dość ułomna proteza, bo nawiewniki będą "jęczały" - już pomijam kwestie dogrzania dodatkowych ilości powietrza. Prościej jest zdławić na anemostatach w każdym pomieszczeniu, tak, aby nawiewniki dały radę w ogólnym bilansie powietrza wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Jak otworzy okna to ułomność nawietrzników oraz niedobór powietrza znika. Wtedy wyciąg powinien działać normalnie a nie działa. Nie ma też problemu podciśnienia w tym kanale. Przy sprawdzaniu went.graw. lub hybryd. To podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts