sSiwy12 24.11.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Jak otworzy okna to ułomność nawietrzników oraz niedobór powietrza znika. Wtedy wyciąg powinien działać normalnie a nie działa. Nie ma też problemu podciśnienia w tym kanale. Przy sprawdzaniu went.graw. lub hybryd. To podstawa. Nie chodzi tylko o kanał, tylko o mieszkanie. Trzeba rozpatrywać całościowo - wentylację mieszkania. I taka stara zasada, dobrze ją pamiętać: powietrze i woda - wrednymi sukami są - zawsze idą po linii najmniejszego oporu i zjawiają się tam, gdzie ich nie oczekujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Nie chodzi tylko o kanał, tylko o mieszkanie. Trzeba rozpatrywać całościowo - wentylację mieszkania. to później, najpierw trzeba zrobić sprawne poszczególne elementy. W tym konkretnym przypadku, przy ewentualnym (zatkaniu) odcinka okap - wlot w ścianie całościowe rozpatrywanie jest o kant d... potłuc. Całościowo wentylacja była sprawna i działała dobrze. problem był tylko w okapie, bo nic nie wywiewał jak został włączony. Sam napisałes wcześniej, że okap pracuje chwilami i do obliczania wentylacji nie jest brany pod uwagę. Ja dalej upieram się, że najpierw trzeba zrobić, aby ten okap wyciągał syf z nad kuchni przy otwartych oknach, a dopiero później bawić się w "rozpatrywać całościowo - wentylację mieszkania." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 W tym konkretnym przypadku, przy ewentualnym (zatkaniu) odcinka okap - wlot w ścianie całościowe rozpatrywanie jest o kant d... potłuc. Skoro ten odcinek jest zapchany, to skąd okap "bierze" zimne powietrze, którym dmucha ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A nie wziąłeś pod uwagę, że na tym odcinku może być zamontowany zawór zwrotny ale odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 to później, najpierw trzeba zrobić sprawne poszczególne elementy. To już było sprawdzone: Wykonałam to co pisał sSiwy, faktycznie anemostat jest regulowany, zamknęłam go ale ze strony okapu nie odczułam żadnej zmiany. Zostawiłam w pozycji zamkniętej na dłużej, zobaczymy czy w jakiś sposób zahamuje to wydmuchiwanie tego zimnego powietrza. Dmuchał dalej, bo inne anemostaty zbyt mocno ciągnęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A nie wziąłeś pod uwagę, że na tym odcinku może być zamontowany zawór zwrotny ale odwrotnie? Teoretycznie jest możliwe, ale i tak nie powinien dmuchać - ale może to być dobry trop. Aby to sprawdzić wystarczy odpiąć wyciąg od kanału (nie ma potrzeby demontażu całości) i go uruchomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 To już było sprawdzone: Dmuchał dalej, bo inne anemostaty zbyt mocno ciągnęły.nie było. Cały czas piszę, że muszą być otwarte okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Teoretycznie jest możliwe, ale i tak nie powinien dmuchać . dlaczego nie, skoro zawór przepuszcza powietrze w kierunku mieszkania, to wieje z niego, ale w druga stronę się zamyka i nie pozwala okapowi wywiewać. Dlatego świeczka i kartka nie wykazuje ciągu. Oczywiście nie twierdzę, że tam tak jest, ale to @ewa555 musi sprawdzić. Aby to sprawdzić wystarczy odpiąć wyciąg od kanału (nie ma potrzeby demontażu całości) i go uruchomić.jak najbardziej się zgadza. Pisząc o demontażu miałem na myśli to co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) nie było. Cały czas piszę, że muszą być otwarte okna. Nie - bo ten system wentylacyjny oparty jest na nawiewnikach. Nawiewniki po to są, aby przy szczelnych oknach, wentylacja działała (prawidłowo). I po drugie, przy otwartym oknie też testowała - trochę się polepszyło, bo jak wspomniałem, powietrze wredną suką jest .............. Ps. Nie powinien dmuchać, bo to z założenia, kanał wywiewny jest. Edytowane 24 Listopada 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ten okap nigdy nie powinien nawiewać - NIGDY, bo jest podpięty pod kanał/komin wywiewny. Gdy nie pracuje (tak, jak u Ewy), to może nawiewać, gdyż nie ma tam prawidłowego zaworu zwrotnego. A nawiewać nie powinien, bo wtedy zaciąga z tego komina prawdziwy "syf" - grzyby i bakterie A na czerwono - j.w. + znajomość (żadna) obowiązujących zasad i przepisów. Człowieku! Nie napinaj się tak Przecież wyraźnie napisałem, że kominiarze "tolerują", a to nie znaczy, że ja pochwalam No bo co mają robić, skoro klient chce mieć okap i basta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Jeśli któraś kratka/wywiew nie wyciąga powietrza, to znaczy, że jest zatkana . Uprzedzając dziwne wpisy dotyczące małej wydajności nawiewników itp, to chciałem powiedzieć, że taki okap włączony jest w stanie wywiewać powietrze, niezależnie od nawiewników. jesli bedzie zbyt mało powietrza, to nawiew zrobi się automatycznie z którejś kratki/nawiewu(chociażby tego w kuchni) i wtedy z niego będzie dmuchać powietrze. Twoja wiedza n. t. wentylacji jest ...powalająca! Edytowane 24 Listopada 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Twoja wiedza n. t. wentylacji jest ...powalająca! za to dzięki Twojej, autorka nic nie zdziałała i na dodatek wszystko sobie pochrzaniła Gratuluje wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 za to dzięki Twojej, autorka nic nie zdziałała i na dodatek wszystko sobie pochrzaniła Gratuluje wiedzy Chrzanisz! Ja już wymiękłem, bo mnie nie słucha, tylko z tobą gada i z Siwym. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 24.11.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Panowie, bez nerwów, staram się brać pod uwagę zdanie wszystkich bo sama się nie znam. I nawet jeśli sobie wszystko pochrzaniłam i rozregulowałam wentylację to nie jest to proces nieodwracalny, zawsze da się to ustawić tak jak być powinno Na tą chwilę żałuję, że kupiłam okap podszafkowy. Jutro wybieram się na poszukiwanie klapy i rozebranie tego połączenia okapu z kominem A tymczasem dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.11.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Na razie nic nie kupuj. Najpierw znajdź przyczynę. Co to za okap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.11.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Co to za okap? Pisała - w 2 albo 3 swoim wpisie. I taka uwaga - może się komuś przydać. Kominiarze, a w zasadzie mistrz kominiarski, nie ma prawa do odbioru wentylacji hybrydowej ani mechanicznej. Nie mają i nigdy nie mieli uprawnień do odbioru wentylacji z wpiętym wyciągiem mechanicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.11.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Znalazłem. Okap prosty bez bajerów. W takim razie czekamy co napisze @ewa555. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa555 26.11.2015 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Przepraszam, że dopiero dziś ale jakoś życie codzienne mnie wciągnęło Rozebrałam te wszystkie rury i sprawa wygląda tak. Z kanału wydmuchuje zimne powietrze, że aż strach, więc wnioskuję, że po drodze nie ma żadnej klapki skoro wydmuchuje prosto z kanału. W okapie otwór był średnicy 120 mm, dalej jest redukcja na 100 mm, rura 100 mm i wszystko było zakończone zaworem zwrotnym z kołnierzem ale ze zdjętą klapką także 100 mm. Problem w tym, że ta wybrakowana klapa której zdjęcie wcześniej wrzuciłam jest średnicy 125 mm i nie za bardzo idzie to jakoś wszystko ze sobą spasować. Jutro zadzwonię do tego od kuchni może on mi powie jak pierwotnie to wszystko wyglądało. Aha no i oczywiście jak to odkręciłam to wiało niemiłosiernie, otwarcie okna w kuchni ewentualnie balkonu powoduje, że zmienia się sytuacja i kanał wciąga powietrze. Ponowne zamknięcie powoduje wydmuch zimnego powietrza. Załączam zdjęcie jak wygląda kratka wciśnięta w szafkę (nie da się wtedy skręcić całej reszty żeby tworzyła spójną całość) oraz sposobu w jaki były zakończone rury. Jak ustalę coś nowego to zamelduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.11.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Aha no i oczywiście jak to odkręciłam to wiało niemiłosiernie, otwarcie okna w kuchni ewentualnie balkonu powoduje, że zmienia się sytuacja i kanał wciąga powietrzeno to wszystko jasne. masz za szczelne mieszkanie. Aby to wszystko działało, musisz koniecznie zrobić jakieś nawiewniki, czy to w oknach, czy w ścianie lub mieć non-stop rozszczelnione okna. W lato pół biedy, ale w zimę będzie nawiewało zimne powietrze. tego nie przeskoczysz tanimi metodami. ta wybrakowana klapa której zdjęcie wcześniej wrzuciłam jest średnicy 125 mmona jest wybrakowana specjalnie. Gdy była w niej ta klapka, nie było wentylacji przy zamkniętych oknach, specjalnie ktoś to zdemontował, aby był jakiś nawiew(pewnie przy odbiorze kominiarskim), dlatego z tego kanału od okapu mocno Ci nawiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.11.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Pisałem wcześniej jaka była ewentualna przyczyna usuniętego zaworu. 1. Zatkaj czymś ten kanał i wyreguluj wentylację (anemostatami), przy zamkniętych oknach i otwartych nawiewnikach - każdy anemostat musi "ciągnąć"2. Anemostat w garderobie możesz zamknąć całkowicie, lub ustawić na tyci tyci ciąg.3. Jak to zrobisz - zapomnij o anemostatach - regulację wentylacji dokonywać będziesz tylko na nawiewnikach. Do czasu znalezienia rozwiązania co do zaworu w kanale wywiewnym wyciągu - nie używaj okapu i nie "rozszczelniaj" zatkanego kanału. 1. Bez problemu kupisz zawór zwrotny o średnicy 100mm np. http://www.nokaut.pl/systemy-klimatyzacyjne-i-wentylacyjne/produkt:zawor-zwrotny-wentylacyjny.html.2. Ten zawór powinien być jak najbliżej kanału, bo inaczej na wszystkich łączeniach, może "gwizdać"3. Raczej obstawiam zastosowanie zaworu membranowego - z różnych przyczyn.4. Jak (przy zaworze zwrotnym w kanale) będzie klepał zawór w wyciągu - złóż reklamację co do sprawności urządzenia.5. Przyjmij żelazną zasadę - przed włączeniem wyciągu rozszczelnić lub uchylić okno.6. Przemyśl zainstalowanie nawiewnika (ciśnieniowego) w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts