Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z okapem, nie wciąga pary, wydmuchuje zimne powietrze

Recommended Posts

Reasumujac, zalecacie kupić taki zwykły zawór zwrotny z tą plastikową klapką czy jednak taki jak posiadam wybrakowany z tym, że kompletny? Odnośnie nawiewników to chyba zdecyduje się na taki w kuchni tylko złapie namiar na firmę która robiła pozostałe. Na tą chwilę kanał zakleiłam bo niestety ale przy mrozach kaloryfer w kuchni grzał ciągle. Spróbuje jeszcze z tymi anemostatami pokombinować.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałem, że moim zdaniem, raczej membranowy - taki jak był "fabryczny" w kanale.

Dlaczego - ta wentylacja jest hybrydowa, raczej mało znana wykonawcom. Zapewne zastosowano materiały zgodne z projektem, ale wykonanie, a zwłaszcza odbioru dokonały osoby niezbyt kumate - co sugeruje zdekompletowanie tego zaworu w kanale wyciągu.

Być może tam w kanale, był jeszcze regulator przepływu powietrza (za klapą zwrotną) i też został zdemontowany, ale to nie ma aż tak dużego znaczenia dla tego problemu.

Z drugiej strony, zawór klapkowy może "klapać" i trzeba go odpowiednio zamontować (*wypoziomować").

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
ewa555 napisz proszę czy montaż zaworu z klapkami zwrotnymi pomógł i wentylacja zaczęła poprawnie działać. Mam ten sam problem. Panowie przy montażu okapu usunęli mi klapki zwrotne przy kominie twierdząc że wystarczające będą te bezposrednio przy okapie. A teraz powietrze zasysa i klapki przy okapie niemiłosiernie stukają . Całość zamontowana w suficie z karton gipsu więc nie mam do tego dostępu.

• 3 months później...

Witam, takie pytanie. Pomijając kwestie, że przydałby się nawiew w kuchni np w oknie przy dzisiejszych okapach to czy jest jakaś określona długość rury, którą należy zastosować do wyciągu w okapie aby również przez ten fakt uniknąć zaciągania powietrza z zewnątrz? Chodzi o to, że mam mało miejsca w kominie i muszę się przebić z rurą 150 po prostu przez ścianę na zewnątrz. Ściana ma 54-55cm czy taka długość wystarczy? Mam zamiar też zastosować tą kratkę:

http://iwentylatory.pl/z-daszkiem/1560-dalap-gm-152-bkn-kratka-metalowa-z-zaworem-i-kolnierzem-150-mm.html

Prośba o opinie w temacie.