Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratki czy Unico, który wkład z PW.

samboman

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie dwóch wkładów wodnych, o obydwu widziałem dobre, jak i nieco gorsze opinie. Zastanawiam się pomiędzy:

- Aquario A18 z Kratek oraz

- Unico Nemo 4/24 TopEco

Wkład będzie pracował (2-3 dni w tygodniu) w układzie z buforem 1000l w nowym budynku o pow. 220m2.

Na plus w obydwu wkładach jest dla mnie brak popielnika. Podejrzewam, że szczelność tych wkładów jest na podobnym poziomie ( w 100% szczelności nie wierzę). W Aquario jak i innych kratkach ponoć często pękają wkłady Acummote - wymiana jest dość kosztowna. W Unico pęknięte wkłady ponoć są wymieniane w ramach gwarancji?

Nemo (z podwójną szybą) wychodzi sporo drożej od Aquario, zastanawiam się czy warto. Który wkład wg Was będzie lepszy?

Edytowane przez samboman

A nie jeden, ani drugi nie nadaje się do współpracy z tak dużym zbiornikiem buforowym, w takim trybie pracy, jaki planujesz. Chyba, że masz dom o baaaardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło - "prawie pasywny" :)

Osobiście skłaniałbym się do Unico.

Margod według mnie nie ma domu prawie pasywnego.Albo jest pasywny iluś litrowy , albo niepasywny czyli energooszczędny inaczej.:yes:;).Duża chałupa i duża gromadka to i ZCWU 1000l.Te 3 dni mnie zawsze mierżą gdyby były to formy szczytów to z lekka szczyt głupoty i kasa wydana w próżne.Sorki za głupotę.:yes:

Witam.

Margod,nie wiem dlaczego ma być wkład z PW ,mocy 20 kw. tak rozumiem 4/24, za "słaby" do bufora 1000 l.

To czy kolega będzie palił 2-3 razy w tygodniu zależy od temp. zewnętrznej i dokładności wykonanego ocieplenia ;)

Przy obecnych warunkach wydaje mi się możliwe.

Mam kocioł 10 kw. ,bufor 1000 l. oraz zasobnik cwu 140 l. i nie ma problemu to zagotować w kilkanaście godzin palenia ;)

Pozdrawiam.

Znowu przedawkowałeś....

Może tak............... ale odpowiedziałem na twego stylowego-salonowego pierda.Temat topiku to:

Kratki czy Unico, który wkład z PW.

Przerabiamy niemerytoryczne z modami ty jesteś tego dowodem.Zostawiasz po sobie niesmak.:cool:

Edytowane przez niktspecjalny

Witam.

Margod,nie wiem dlaczego ma być wkład z PW ,mocy 20 kw. tak rozumiem 4/24, za "słaby" do bufora 1000 l.

To czy kolega będzie palił 2-3 razy w tygodniu zależy od temp. zewnętrznej i dokładności wykonanego ocieplenia ;)

Przy obecnych warunkach wydaje mi się możliwe.

Mam kocioł 10 kw. ,bufor 1000 l. oraz zasobnik cwu 140 l. i nie ma problemu to zagotować w kilkanaście godzin palenia ;)

Pozdrawiam.

Przepraszam............Jeśli możesz to rozbić na czynniki pierwsze.

1. pow - kubatura do ogrzania

2.gdzie instalacja grzeje 1000 l

3. gdzie instalacja grzeje 140 l.

4.co rozumiesz przez zagotowanie

Takie proste zapytania.:yes:

1, 120 m 2,pomnóż przez 2.5

2.Instalacja nie grzeje bufora,ten grzeje kocioł ;)

3.Instalacja nie grzeje cwu,tą grzeje kocioł grawitacyjnie=osobna rura Cu 22 do i z kotła,bez użycia pompy cyrkulacyjnej ;)

4.Zagotowanie w moim układzie(otwartym) zachodzi przy ok. 100 st. w górnej części bufora,zasobnika cwu .

Takie proste odpowiedzi :yes:

5.Pod pojęciem instalacja,rozumiem system ogrzewania ;)

tą też grzeje kocioł i bufor jak w kotle ciemno=brak paliwa.

Edytowane przez miedziannik

A nie jeden, ani drugi nie nadaje się do współpracy z tak dużym zbiornikiem buforowym,.

Rozumiem, że wkład o mocy 20KW jest za mały do bufora, bo nie da rady go naładować? Nic nie stoi na przeszkodzie abym palił w nim częściej niż 3 dni w tygodniu. Palić w kominu lubię (wiem z autopsji). Kominek jednak ma być dodatkowym źródłem ogrzewania, chociaż w okresie przejściowym jesień-zima, możliwe, że jedynym w użyciu.

Duża chałupa i duża gromadka to i ZCWU 1000l.:

Nie do końca rozumiem skąd wniosek, że 1000l to zbiornik na CWU... CWU będzie grzane (z bufora) przez wężownicę (sprawdzone - działa).

Jeśli chodzi o ogrzanie domu - bufor będzie zasilał podłogówkę (jest na całej powierzchni budynku), do tego dwie drabinki do okazyjnego suszenia ręczników.

Moje pytanie jest nakierowane na to, którego producenta wkładem z PW się zainteresować.

@margod

możesz uzasadnić czemu Unico? Kiedyś miałeś testować Aquario i porównać go z 6.6.2 TV, udało Ci się zrealizować te porówanie?

1, 120 m 2,pomnóż przez 2.5

2.Instalacja nie grzeje bufora,ten grzeje kocioł ;)

3.Instalacja nie grzeje cwu,tą grzeje kocioł grawitacyjnie=osobna rura Cu 22 do i z kotła,bez użycia pompy cyrkulacyjnej ;)

4.Zagotowanie w moim układzie(otwartym) zachodzi przy ok. 100 st. w górnej części bufora,zasobnika cwu .

Takie proste odpowiedzi :yes:

5.Pod pojęciem instalacja,rozumiem system ogrzewania ;)

tą też grzeje kocioł i bufor jak w kotle ciemno=brak paliwa.

Nie wywołam tego z chęci sprzeczki.Podstawmy to do logicznego ciągu.

1.220 m 2 pomnóżmy przez 2,5 daje to 550 m 3

2. kocioł grzeje 1000 l wody ................do czego i po co.???. Dla jakich potrzeb kumulujesz te litry ???...gdzie jest grzałka.

3.nie odpowiedziałeś mi .140 l zasobnika jest wykorzystane do .......???

5.system ogrzewania grzeje kocioł i bufor.

Po pierwsze trzeba by jasno określić ile z tych osiągniętych 20 kW ogrzewać bedzie wodę, ile powietrze, ile wypromieniuje przez szybę, ile ucieknie w komin i ile należy drewna spalić aby te 20 kW osiągnąć. Trzeba rownież wziąć pod uwagę fakt, ze wkład niejako sie "starzeje", z każdym milimertrem sadzy, kreozotu i kamienia jego wydajność leci na łeb i na szyje. Po kilku latach użytkowania bufor 1000 L od temperatury 35st. nagrzewać sie bedzie 24 godz, pod warunkiem, ze nie zalaczy sie ogrzewanie. Na papierze wszystko wyglada pięknie, a w praktyce okazuje się, że juz tak różowo nie jest. Dobór zbiornika należy zacząć od dokładnego określenia zapotrzebowania domu na ciepło, następnie dobrać wkład, ktory potrafi sprawnie ogrzać dom i wygenerować nadwyżkę energii, którą zakumuluje zbiornik buforowy. Wazne aby po 4-6 godzinach palenia zbiornik był naładowany. Jeżeli bufor bedzie sie ładował kilkanaście godzin, a ciepło bedzie oddawał przez kilka godzin, to nie widzę sensu stosowania go. Należy zastosować odpowiednie do mocy wkładu i instalacji sprzęgło hydrauliczne, dzięki któremu bedzie mozliwosc regulacji i stabilizacji temperatury wody grzewczej w układzie CO.

Dlaczego Unico, bo widzę jak ta niewielka firma rozwija sie i z roku na rok robi coraz lepsze urządzenia. Przy czym nie kopiuje bezmyślnie innych producentów, tylko wprowadza własne rozwiązania. Moze nie zawsze najlepsze, ale należy pamietać, ze to produkt ze " średniej" polki i drobne błędy mozna im wybaczyć. Jeszcze kilka lat temu nie spojrzałbym na ich wkłady a dzisiaj z pełnym zaufaniem je sprzedaję.

Romotop wypadł całkiem przyzwoicie, ale bufora 800 L nie dał rady nagrzać - w rozsądnym czasie. Kilka drobnych "haków" rownież w nim znalazłem.

Jaka jest moja opinia o Kratkach - odpowiedź na to pytanie uzyska każdy, kto zawita do naszego salonu w Czeladzi.

Niktspecjalny,

1.Nie koniecznie kubatura to pow. domu razy wysokość pomieszczeń.

Byłem w domach o wys. 2.2 m. i mniej,jak i nowoczesnych z salonem gdzie sufit sięga kalenicy ;)

2.Kocioł grzeje bufor tylko wtedy,kiedy instalacja więcej na dany moment nie odbierze=kocioł pracuje na optymalnych parametrach=mocy znamionowej.

Kumuluję żeby,po zakończonej pracy kotła ją wykorzystać=wielogodzinne,obecnie półtoradniowe opóźnienie w następnym rozpalaniu.

Powtórz dokładnie pytanie,do czego ma być grzałka?

3.zasobnik 140 nagrzany do średniej temp.75-80 st. ,wykorzystany do ok. 50 st.po 2 dniach=2 osoby,dzieci brak,za to 3 koty i 1 pies :D

5.Nie wiem co dodać :)

Margod,dzięki za odpowiedź.

Jak pisałem,4/24 zrozumiałem: 4 kw. wypromieniowanie,20 kw. grzeje PW.

Jeśli coś pomyliłem to przepraszam,bufor posiadam i użytkuję 12 lat i co nieco na ten temat wiem. ;)

Pozwolę się jednak nie zgodzić z twierdzeniem że musi być załadowany w kilka godzin,i oddaje ciepło kilka godzin.

To zależy od wielu czynników,ale to moje prywatne zdanie i nikt specjalnie :D się z nim zgadzać nie musi.

Pozdrawiam.

Niktspecjalny,

1.Nie koniecznie kubatura to pow. domu razy wysokość pomieszczeń.

Byłem w domach o wys. 2.2 m. i mniej,jak i nowoczesnych z salonem gdzie sufit sięga kalenicy ;)

2.Kocioł grzeje bufor tylko wtedy,kiedy instalacja więcej na dany moment nie odbierze=kocioł pracuje na optymalnych parametrach=mocy znamionowej.

Kumuluję żeby,po zakończonej pracy kotła ją wykorzystać=wielogodzinne,obecnie półtoradniowe opóźnienie w następnym rozpalaniu.

Powtórz dokładnie pytanie,do czego ma być grzałka?

3.zasobnik 140 nagrzany do średniej temp.75-80 st. ,wykorzystany do ok. 50 st.po 2 dniach=2 osoby,dzieci brak,za to 3 koty i 1 pies :D

5.Nie wiem co dodać :)

Margod,dzięki za odpowiedź.

Jak pisałem,4/24 zrozumiałem: 4 kw. wypromieniowanie,20 kw. grzeje PW.

Jeśli coś pomyliłem to przepraszam,bufor posiadam i użytkuję 12 lat i co nieco na ten temat wiem. ;)

Pozwolę się jednak nie zgodzić z twierdzeniem że musi być załadowany w kilka godzin,i oddaje ciepło kilka godzin.

To zależy od wielu czynników,ale to moje prywatne zdanie i nikt specjalnie :D się z nim zgadzać nie musi.

Pozdrawiam.

Co tu dodać .kit jest kit.:D Aha I pytałem tak asekuracyjnie o grzałkę elektryczną tylko ty jej nie masz ani w Buforze ani w Zasobniku.Więc nie było pytania przepraszam.;)