gahan 09.11.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Chcemy obłożyć zewnętrzny cokół płytkami klinkierowymi. Przeglądam strony producentów Cerrad, Przysucha,Klinkier i ceny bardzo się różnią. Nie bardzo wiem - czy płytki różnią się jakimiś parametrami? Czy klinkier wystawiony z Leroy Merlin czy Castoramie jest wart uwagi? Wybaczcie babskie, może naiwne pytania, ale już głupieję od przeglądania ofert ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.11.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 gahan: różni się ceną, jakością wykonania, związaną zasadniczo z tym "gdzie" się go robi. Część jest robiona w kraju, część ściągana np. z Niemiec czy z Czech albo z "skąd inąd" w zależności od tego co to jest. Różnią się delikatnie parametrami (np. nasiąkliwością), przy czym to co jest robione u nas w kraju do rewelacyjnych nie należy. Po prostu. Bo to ma ładnie wyglądać. Zupełnie na marginesie - jeśli by wziąć do ręki dokumenty i papiery producentów, karty techniczne i inne takie (kiedyś taką grzebologię robiłem) to tak naprawdę okaże się, że producent zapraw przewiduje góra kilkanaście dni roboczych w ciągu roku kiedy jego cud - miód zaprawę można wykorzystać do cud - miód klinkru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 11.11.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Dobrze, ale ja dalej nic nie wiem , tak mało ludzi stosuje klinkier? Balto , dzięki, ale jako fachowiec podaj coś konkretnego; mamy sporo tego cokołu, bo dom podpiwniczony, myślałam jeszcze o jakimś kamieniu np. gnejsie - ale tu, wiadomo, mało wyboru w odcieniach. Dom w tradycyjnym stylu - więc widzę tu raczej naturalne materiały i nie "od linijki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Po kolei: jeśli weźmiesz klinkier i fugę i nie daj Boże, będziesz miał pecha - szansą na typówce jak 1:2 to ci wyjdą przebarwienia. Musiałbyś wziąć gościa co umie sam zrobić zaprawę i naprawdę to potrafi. Mniej regularne to stara cegła albo na pełną grubość albo jako okładzina. Z tym sobie powinni poradzić chłopaki od kamienia i ogrodzeń kamiennych. Do tego znają oni różne fajne patenty by mur dobrze wyglądał. Poza tym są okładziny kamienne - patrz punkt wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 12.11.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Planowałam płytki klinkierowe - nie - jednolite - miałyby dawać efekt chropowatej, nierównomiernej w fakturze i kolorze ściany ceglanej. Kolor brązowo -szary -grafitowy, czyli każda płytka różna, pocieniowana. Jedna firma sprzedaje te płytki ( cegły też ) na sztuki - jako ręcznie formowane ( tu cena jest zabójcza), inni na metry ( wychodzi sporo taniej) i również ta ściana ma efekt chropowatej cegły. A nie wiem czym tak naprawdę różnią się te płytki z różnych firm, bo w realu nie widziałam takich ścian żeby porównać. Ciekawe czy wykwity byłyby widoczne na takiej szaro - brązowej ścianie? Pełnej cegły nie położymy, bo mamy za mało wysuniętą ścianę elewacyjną. A, i dodam,że mamy jak na razie położone tynki cementowo-wapienne - nie wiem, czy to ma znaczenie dla rodzaju okładziny na cokole. Balto, a Ty z jakimi okładzinami na cokołach spotykasz się w swojej pracy, może byś coś polecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.11.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Za klasykiem: "różne, różniste..." Ma okladziny kamienne nadaje się właściwie wszystko co daje się przyciąć do wymiaru, a także te niedające - są klejone (spajane pewnie jakąś żywicą) i też wyglądają. Przejdź się do składu z kamieniem naturalnym - i tam będzie ktoś co coś fajnego Ci poleci i wymyśli. Cegłę ręcznie formowaną czy jako okładzinę - kupuj na metry kwadratowe. Tutaj nie ma udawania - naprawdę jest różnica, ui nie tylko w formie, ale i w kolorystyce a pewne delikatne zmiany koloru są naturalne, do tego kamień elewacyjny sam z siebie nie ma idealnie takiego samego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radoslaw92 30.10.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Jeśli klinkier to tylko prawdziwy, nie żadna imitacja typu elastolith i tej rangi materiały. Warto się przestrzegać, ja kiedyś popełniłem ten błąd, taki klinkieropodobny materiał ma grubość 3-4 mm i wymagas ciągłej konswerwacji i okresowych remontów. Słabizna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klapczar 11.11.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) Trzeba sobie zdac sprawe z jakiego zalozenia wychodzimy, czy ma byc tanio .. czy moze ma byc troche drozej i na lata? Niestety wiekszosc ludzi patrzy na wszystko krotkoterminowo przez co popelnia wlasnie ten blad oszczedzania. Nie warto moim zdaniem isc tym torem. Ja juz sie raz przejechalem na tym .. wiecej razy nie mam zamiaru popelnic tego bledu. Elewacja wiadomo bedzie bardzo wrazliwa na wszelakie warunki atmosferyczne wplywajace na nia negatywnie. Dobrej jakosci plytki elewacyjne wcale nie musze kosztowac niewiadomo ile .. mozna to zobaczyc chociaz na przykladzie Paradyz - https://www.paradyz.com/plytki/plytki-elewacyjne gdzie wyglada to dobrze w stosunku ceny do jakosci. Kolorystyka to raczej kwestia bardziej indywidualna, chociaz ja bardziej lubie odcienie ciemnego kremu .. nie widac na nich az tak bardzo brudu - co jest duzym ulatwieniem bo jest mniej czyszczenia Edytowane 22 Listopada 2018 przez klapczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech010 01.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Na pewno nie żaden z tych elastycznych imitacji, polecam prawdziwy klinkier a nie osczędzanie na takich tanich podróbkach, które trzeba po roku remontować lub zamieniąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomoK 01.01.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Wojciech010 ma rację, nie ma nic gorszego niż imitacje klinkieru, które szybko zaczynają wymagać remontu czy wymiany. Ja zastosowałem prawdziwy klinkier od King Klinker (dawniej Klinkier Przysucha) i widać, że to jednak jest jakość, a nie chłam jak w przypadku elastycznych imitacji cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkeNowa 04.05.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) Podoba mi się oferta , ogólnie robią ceramikę, w okolicach Środy Śląskiej bardzo dużo domów z ich wyrobów jest budowanych, ceny OK, jakość też, na miejscu, więc odpadają ceny długiego transportu. Czy ktoś tutaj ma doświadczenia z klinkierem na elewację od nich? Zależy mi na trwałości, wyglądzie i ekonomicznym podejściu, pomożecie coś zdecydować? Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 06.05.2022 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 (edytowane) Na elewację mogę polecić i Klinkier Przysuchę i firmę Roben - parametry techniczne płytek są identyczne. Trochę różnią się tylko rozmiarem. Nasiąkliwość do 6%, klasa wytrzymałości na ściskanie 35. Jeśli chodzi o trwałość elewacji - to tak jak z samochodem - jak będzie marny mechanik to nie pojedzie. 95% trwałości elewacji to prawidłowe wykonanie przez fachowca.Dowodem jest to - i nie raz to obserwuję - 2 różnych wykonawców kupuje DOKŁADNIE ten sam towar (płytki, klej, spoina) i na budynku jednego z nich wszystko jest w porządku, a na drugim budynku płytki po roku odpadają lub pojawiają się białe wycieki (wykwity). Edytowane 6 Maja 2022 przez Cegłamaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anette87 16.05.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Na dachu mam , teraz rozważam klinkier od nich na elewację. Wybór naprawdę duży, różne kolory i odcienie, poza tym są i cegły i płytki. Ceny też dają radę. A najważniejsze, że ceramika to wybór na lata Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 28.05.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Nigdy dachówek z Robena , też mam i kruche dziadostwo, poza tym krzywe, było dużo odpadów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts