MaaarO 09.11.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witajcie.Prosilbym o porade na temat wyboru instalacji ogrzewania w domu.Od razu mowie ze wiedza moja na ten temat jest znikoma i jesli ktos cos doradzi to tak lopatologicznie prosze.Chcielismy miec w domu z zona na parterze podlogowke a na poddaszu grzejniki,ale juz tu wyczytalem ze taka mieszana instalacja nie za bardzo sie sprawdza.Na poddaszu jednak podlogowki nie bedzie bo strop drewniany,wiec zostaja wszedzie grzejniki.Jesli grzejniki to zasilanie wysokotemperaturowe i czy w takim przypadku piec na pellet to bylo by dobre rozeiazanie ekonomiczne?A moze nie ma znaczenia piec na pellet, czy zasila podlogowke czy grzejniki? Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.11.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 zawsze można dać ogrzewanie ścienne, jak podłogówka nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 09.11.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Moglem od razu napisac ze scienne tez chyba odpada.Parter murowany z bk24 plus 15 styro a poddasze jako stropodach w szkielecie drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Moglem od razu napisac ze scienne tez chyba odpada.Parter murowany z bk24 plus 15 styro a poddasze jako stropodach w szkielecie drewnianym. robisz na piętrze grzejniki i tyle... zasilanie grzejników bezpośrednio z "peletowca" a podłogówka na pod mieszaniu, głowice termostatyczne na grzejnikach a pompy obiegowe mają pracować cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 09.11.2015 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No to spoko ze nie odradzasz podlogowki na dole. A moglbys zrobic mi jakis schemat takiej instalacji bym mogl wedlug niego wykonac ten system.Nie znam sie na tym ale ze szkicem to pewnie dalbym rade to sam wykonac(odwdziecze sie $) jak co to pisz tu badz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 bez mieszania zawsze prosciej=taniej minus pologowki jest taki ze obnizy temp powrotu a przy kotle powinna byc dosyc wysoka,no ale ludzie na kotlach trzymaja 45 stopni i zyja ps mozna dac podmieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 09.11.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Za te "mieszanie" odpowiada zawor 3d? Pytam bo w starym domu mialem piec na ekogroch,i wszedzie grzejniki i zamontowany zawor 3d,wlasnie po to ,chyba,by powrot do pieca byl nie za zimny.A tu kolega proponowal grzejniki bezposrednio z pieca,a tylko podlogowka na mieszaczu, chyba ze ten mieszacz to cos innego niz zawor 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 3d jesli chodzi o obnizenie temp na podlogowce to za nim kolejna pompa3d mozna roznie montowac, mozna na grzejniki dac chlodniejsza wode albo mozna zmniejszyc przeplyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 09.11.2015 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No to juz pare zworow by trza zastosowac,to jednak kmplikuje instalacje-cena tez bedzie wzrastac za taki uklad.Masz jakis sugestie odnosnie zrobienia instalacji?I jeszcze czy te mieszacze maja jakis wplyw na ekonomiczne spalanie czy tylko na zywotnosc kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 najprosciej dac wszedzie grzejniki, dobrac na wysoka temp, bo najwieksze mrozy sa krotko. chociaz podlogowka jest fajniejsza...pelet sie sam rozpala wiec pewnie mozna podlaczyc regulator pokojowy, wtedy zadnego zaworu 3dduzo jest opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 09.11.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ja mam instalację zrobioną jak pisze "jasiek71" i wszystko pracuje ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.11.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 W pańskiej sytuacji można wykonać wszystko tzn.:- instalacja 100% grzejniki- instalacja mieszana przewymiarowane grzejniki + podłogówka - całość na niskim parametrze- 100% podłogówki (poddasze konstrukcja lekka dla drewnianych stropów - System KAN-therm TBS - niestety do najtańszych nie należy)- podłogówka dół, góra podłogówka lub/i ścienne - tzw. sucha zabudowa Możliwości jest bardzo dużo, kwestia wymagań/upodobań klienta. Osobiście radziłbym 100% ogrzewania powierzchniowego (podłogowe i ścienne), zdecydowanie inne odczucie komfortu termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 09.11.2015 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Znajde tu kogos,kto rozrysowal by mi taka instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.11.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witajcie.Prosilbym o porade na temat wyboru instalacji ogrzewania w domu.Od razu mowie ze wiedza moja na ten temat jest znikoma i jesli ktos cos doradzi to tak lopatologicznie prosze.Chcielismy miec w domu z zona na parterze podlogowke a na poddaszu grzejniki,ale juz tu wyczytalem ze taka mieszana instalacja nie za bardzo sie sprawdza.Na poddaszu jednak podlogowki nie bedzie bo strop drewniany,wiec zostaja wszedzie grzejniki.Jesli grzejniki to zasilanie wysokotemperaturowe i czy w takim przypadku piec na pellet to bylo by dobre rozeiazanie ekonomiczne?A moze nie ma znaczenia piec na pellet, czy zasila podlogowke czy grzejniki? Co o tym sadzicie? Witam ! U siebie mam też strop drewniany. Na parterze podłógówka , na górze grzejniki. Nie wiem co ma się nie sprawdzać. Za pomocą zaworu czterodrogowego można sobie ustawić dowoloną (niższą niż na kotle temp) , a na grzjeniki idzie taka jak na kotle. Czyli np. na grzejniki np. 50-60 stopni , a na podłogówkę np. 30 stopni ... U mnie jest kocioł na ekogroszek , ale może być też pellet ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts