Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlogowka+grzejniki czy tylko grzejniki?

MaaarO

Recommended Posts

Witajcie.Prosilbym o porade na temat wyboru instalacji ogrzewania w domu.Od razu mowie ze wiedza moja na ten temat jest znikoma i jesli ktos cos doradzi to tak lopatologicznie prosze.Chcielismy miec w domu z zona na parterze podlogowke a na poddaszu grzejniki,ale juz tu wyczytalem ze taka mieszana instalacja nie za bardzo sie sprawdza.Na poddaszu jednak podlogowki nie bedzie bo strop drewniany,wiec zostaja wszedzie grzejniki.Jesli grzejniki to zasilanie wysokotemperaturowe i czy w takim przypadku piec na pellet to bylo by dobre rozeiazanie ekonomiczne?A moze nie ma znaczenia piec na pellet, czy zasila podlogowke czy grzejniki? Co o tym sadzicie?

Moglem od razu napisac ze scienne tez chyba odpada.Parter murowany z bk24 plus 15 styro a poddasze jako stropodach w szkielecie drewnianym.

robisz na piętrze grzejniki i tyle...

zasilanie grzejników bezpośrednio z "peletowca" a podłogówka na pod mieszaniu, głowice termostatyczne na grzejnikach a pompy obiegowe mają pracować cały czas...

Za te "mieszanie" odpowiada zawor 3d?

Pytam bo w starym domu mialem piec na ekogroch,i wszedzie grzejniki i zamontowany zawor 3d,wlasnie po to ,chyba,by powrot do pieca byl nie za zimny.A tu kolega proponowal grzejniki bezposrednio z pieca,a tylko podlogowka na mieszaczu, chyba ze ten mieszacz to cos innego niz zawor 3d.

W pańskiej sytuacji można wykonać wszystko tzn.:

- instalacja 100% grzejniki

- instalacja mieszana przewymiarowane grzejniki + podłogówka - całość na niskim parametrze

- 100% podłogówki (poddasze konstrukcja lekka dla drewnianych stropów - System KAN-therm TBS - niestety do najtańszych nie należy)

- podłogówka dół, góra podłogówka lub/i ścienne - tzw. sucha zabudowa

Możliwości jest bardzo dużo, kwestia wymagań/upodobań klienta.

Osobiście radziłbym 100% ogrzewania powierzchniowego (podłogowe i ścienne), zdecydowanie inne odczucie komfortu termicznego.

Witajcie.Prosilbym o porade na temat wyboru instalacji ogrzewania w domu.Od razu mowie ze wiedza moja na ten temat jest znikoma i jesli ktos cos doradzi to tak lopatologicznie prosze.Chcielismy miec w domu z zona na parterze podlogowke a na poddaszu grzejniki,ale juz tu wyczytalem ze taka mieszana instalacja nie za bardzo sie sprawdza.Na poddaszu jednak podlogowki nie bedzie bo strop drewniany,wiec zostaja wszedzie grzejniki.Jesli grzejniki to zasilanie wysokotemperaturowe i czy w takim przypadku piec na pellet to bylo by dobre rozeiazanie ekonomiczne?A moze nie ma znaczenia piec na pellet, czy zasila podlogowke czy grzejniki? Co o tym sadzicie?

Witam !

U siebie mam też strop drewniany.

Na parterze podłógówka , na górze grzejniki.

Nie wiem co ma się nie sprawdzać.

Za pomocą zaworu czterodrogowego można sobie ustawić dowoloną (niższą niż na kotle temp) , a na grzjeniki idzie taka jak na kotle.

Czyli np. na grzejniki np. 50-60 stopni , a na podłogówkę np. 30 stopni ...

U mnie jest kocioł na ekogroszek , ale może być też pellet ...