samotnik 09.11.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Mam kotłownię w piwnicy, chcę zamontować kocioł kondensacyjny. Zaczęło mnie nękać, że kocioł produkuje trochę kondensatu, a ja nie mam co z nim zrobić, bo piwnica nie ma kanalizacji. Można jeszcze zaimprowizować jakieś wyjście przez ścianę i wpuszczenie do kanalizacji deszczowej czy coś, tylko musiałbym się szybko zdecydować, zanim zasypią ściany fundamentowe. Pytanie: czy to konieczne, czy też mam się wyluzować? Dom 250m2 wliczając piwnice, dobrze docieplony, połowa podłogówka, połowa grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 są pompy kondensatu jeśli nie ma spadku, trzeba zrobić tak żeby nie zamarzły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.11.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Do deszczówki lepiej nie. Można pewnie sporą kwotę stracić jak odkryją.Możesz zbiornik jakiś z pompą postawić - jak sie zapełni to wypompuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 09.11.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Nienienie, do deszczówki tzn. w sensie do kanalizacji z rynien, która odpływa do studni chłonnej. Kwestia czy warto kombinować. Ile się tego produkuje? Czy odprowadzanie tego gdzieś jest konieczne? Czy bez jakiegoś odprowadzenia poza budynek będę biegał co dwa dni z wiadrem i wylewał do kibla, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Czy bez jakiegoś odprowadzenia poza budynek będę biegał co dwa dni z wiadrem i wylewał do kibla, czy jak? jak bedziesz miał duże wiadro. przy szambach przydomowych tych niby eko, nie można odprowadzac kondensatu do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 10.11.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Gdzieś czytałem, że kondensatu może być nawet 3l/h. Wiadomo, kocioł nie będzie cały czas pracował, nie będzie też cały czas kondensował ale te 20-30 litrów na dobę musisz liczyć.... Ktoś wspominał już pompki do kondensatu. Mam u siebie SFA Plus - może podnieść 4.5m w górę, włącza się na parę sekund kilka razy na dobę, aby wypompować wbudowany zbiornik - i tylko wtedy bierze prąd. Na czuwaniu mój watomierz nic nie wskazał. Koszt ~350 zł - nie chciałoby mi się codziennie biegać z wiaderkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts