Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza w blaszaku czy można dołożyć podkowę i zamknięty układ ogrzewania?

Kurtz1992

Recommended Posts

Witam Panowie i Panie.

Mam spory blaszak (na dwa samochody), ocieplam go właśnie watą szklaną 5cm z odzysku.

Kilka dni temu kupiłem do niego kozę za 150zł z kilkoma szamotkami o wymiarachi:

wysokość~ 74cm

szerokość~ 35cm

długość~ 42 cm

Ponoć moc grzewcza 7kW

Palę w nim drewnem i trotami.

Teraz temp jest w miarę ok, ale w zimie będzie ciężko uciągnąć w miarę stałą temp w całym garażu a chciałbym sporo porobić przy samochodzie przez zimę. Mam w domu kilka starych grzejników panelowych stalowych i zastanawiam się czy nie warto by było zrobić sobie do niego malutką podkowę i zarzucić 2 takie grzejniki na ściany w garażu. Jest tylko jedno ale... nie powinno być w przypadku paliw stałych zamkniętego układu grzewczego, fakt że jest to blaszak wyklucza stosowanie wody (tylko płyn niezamarzający), a co za tym idzie jeśli będzie otwarty układ to będzie mi płyn parował a tym samym ja będę popadał w koszta przez kupowanie i dolewanie płynu.

Czy mogę jednak zastosować układ zamknięty? Piecyk będzie grzał wyłącznie wtedy jak będę coś dłubał w garażu tak więc będę mógł na bieżąco kontrolować ciśnienie w układzie ażeby nie zrobić booom!(mogę np. zamontować manometr na którym będę kontrolował ciśnienie w układzie). Jak zapatrujecie się na coś takiego?