Kurtz1992 10.11.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam Panowie i Panie.Mam spory blaszak (na dwa samochody), ocieplam go właśnie watą szklaną 5cm z odzysku.Kilka dni temu kupiłem do niego kozę za 150zł z kilkoma szamotkami o wymiarachi:wysokość~ 74cmszerokość~ 35cmdługość~ 42 cmPonoć moc grzewcza 7kWPalę w nim drewnem i trotami.Teraz temp jest w miarę ok, ale w zimie będzie ciężko uciągnąć w miarę stałą temp w całym garażu a chciałbym sporo porobić przy samochodzie przez zimę. Mam w domu kilka starych grzejników panelowych stalowych i zastanawiam się czy nie warto by było zrobić sobie do niego malutką podkowę i zarzucić 2 takie grzejniki na ściany w garażu. Jest tylko jedno ale... nie powinno być w przypadku paliw stałych zamkniętego układu grzewczego, fakt że jest to blaszak wyklucza stosowanie wody (tylko płyn niezamarzający), a co za tym idzie jeśli będzie otwarty układ to będzie mi płyn parował a tym samym ja będę popadał w koszta przez kupowanie i dolewanie płynu. Czy mogę jednak zastosować układ zamknięty? Piecyk będzie grzał wyłącznie wtedy jak będę coś dłubał w garażu tak więc będę mógł na bieżąco kontrolować ciśnienie w układzie ażeby nie zrobić booom!(mogę np. zamontować manometr na którym będę kontrolował ciśnienie w układzie). Jak zapatrujecie się na coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 10.11.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Koza + bardzo długie odprowadzenie spalin, oddające ciepło w blaszaku. Można zastosować dodatkowe radiatory i dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 10.11.2015 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Oddawanie spalin biegnąc przez garaż będzie miało ok 4m.Ooo dmuchawa była by tu ciekawym rozwiązaniem, ale masz na myśli dmuchawę jak do pieca co czy taką która będzie rozdmuchiwać ciepło z kozy na garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 10.11.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ciepło z radiatora (kozy) - bez względu na jego budowę,(koniecznie na 100% szczelną) dmuchawa zwiększy ilość ogrzanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts