Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak udomowić salon?

AgaGro

Recommended Posts

Witam,

Zmagam się od jakiegoś czasu z zaplanowaniem rozmieszczenia mebli w salonie w nowym domu.

Salon nie jest mały, ale wydaje mi się kiepsko ustawny. Jest w kształcie, powiedzmy, litery L. Chciałabym wydzielić strefę jadalnianą i dzienną, ale nie jestem pewna, czy strefa dzienna nie będzie zbyt mała?

Pierwsze zdjęcie to rzut parteru "saute" ;) zaznaczyłam tylko wejście do salonu z holu.

Drugie zdjęcie to mój pomysł na ustawienie strefy jadalnianej i dziennej. W moim pomyśle, tam, gdzie oryginalnie jest stół, będą jeszcze meble kuchenne, stół wyjechałby więc "w górę" rzutu. TV i kominek są nieprzesuwalne na tym etapie (kominek na bank, TV ostatecznie, gdyby ktoś z Was wpadł na jakiś genialny pomysł, ale wolałabym nie ryć ścian).

Mój problem polega na tym, że obawiam się zagracenia sofami tamtej części salonu. Czy nie jest to zbyt mała przestrzeń dla dwóch sof?

Problematyczne jest wyjście na taras, zupełnie nietrafione miejsce :(

Jako że dom jest bliźniakiem, mogłam podpatrzeć ustawienie mebli u sąsiadów. Oni rozwiązali problem w ten sposób, że w rogu, gdzie ja planuje stół, mają ogromny narożnik. Trochę jednak wydaje mi się to za daleko od TV i kominka, poza tym ciągle patrzyłabym na kuchnię :jawdrop:. Szukam potwierdzenia, że moja wersja jest do zaakceptowania w rzeczywistości.

http://images75.fotosik.pl/61/53bc3f70ed71e17bmed.png

http://images75.fotosik.pl/61/6b5955fa907ebb56med.png

Dziękuję za wszelkie pomysły.

Edytowane przez AgaGro

Jak będziesz wychodzić na taras to będziesz się obijać o te sofy i stolik. W efekcie albo zrezygnujesz z wychodzenia na taras albo poprzestawiasz meble.

To prawda. Wyjście na salon jest w najgorszym możliwym miejscu. Mam do wyboru albo ścieśnić meble (stół, narożnik w lewym górnym rogu), i zostawić obszar z tv/kominkiem "łysy", zostawiając bezproblemowe wyjście na taras, albo meble rozłożyć wg mojego pomysłu i utrudnić sobie trochę wyjście na taras, ale wykorzystać przestrzeń salonu i wydzielić odpowiednio strefy... Znalazłam niewielkie sofy, które mogłyby się tam wpisać i nie przeszkadzać szczególnie ...

No... szkoda.

Dzięki za pomoc. Jestem tam ciągle, dojrzewam do decyzji.

Po położeniu podłóg zrobię jeszcze aranżację taśmą malarską po płytkach i zobaczymy, czy wytrzymam takie ułożenie.

Ostatecznie bardzo nie chciałabym robić sobie bezcelowo pustego "placu" w tamtej części domu.