Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu na nieużytkowym poddaszu

Koveras

Recommended Posts

Na sam koniec budowy zostawiłem sobie temat ocieplenia poddasza i stropu. Jako że już mieszkam i nie muszę dojeżdżać na budowę to wieczorami mam czas na zabawę.

Mam dom parterowy z dachem dwuspadowym i nieużytkowym poddaszem, strop żelbetowy. Poddasze jest dosyć wysokie i duże, więc w jego środku, pomiędzy słupami od dachu chciałbym ułożyć podłogę i wykorzystać ją jako magazynek. Stop ma wymiary 10m szerokości i 15m długości, więc podłoga miałaby ok 4m szerokości i 15m długości. Przy ściance kolankowej ułożone są rury od rekuperatora (po obu stronach domu), więc nie ma sensu robić tam podłogi.

Planuję wykonać to w sposób:

1. ułożenie żółtej folii paroszczelnej typu 200 (2mx50)

2. krokwie 7x15 co ~1m wzdłuż domu

3. pomiędzy krokwie 15cm wełny Ursa Platinum 0,032

4. prostopadle do krokiew przybić łaty 4x5cm tworząc kratownicę

5. pomiędzy łatami ułożyć 5cm wełny aby ocieplić krokwy

6. na wierzch dać deski lub płyty osb

Na pozostałej części stropu rozłożyć folię i na niej luźno wełnę 15cm.

W kolejnym etapie ocieplenie dachu (bez pełnego deskowania - folia i blachodachówka)

1. wieszaki do k/g mocowane do krokiew (krokwy 7x14cm)

2. pomiędzy krokwy wełna Ursa 15cm

3. na krokwy wełna 5cm pomiędzy stelaż

4. na to folia jakaś czy nie? Strych nie będzie użytkowany i wykańczany k/g

Czy moje przemyślenia są prawidłowe? Coś można zmienić czy ewentualnie poprawić?

Zapewne prawidłowe (nie wiem czy folia paroszczelna na stropie żelbetowym pod izolacją jest potrzebna, ja nie dawałem), tylko po co komplikować sobie robotę dla magazynku na strychu. Krokwie, łaty, OSB....

Nie lepiej rozłożyć styropian, najlepiej EPS100 choć nie koniecznie, dobry EPS70 też powinien wystarczyć i na styropianie bez montowania łat, krokwi i innej zbędnej roboty i kosztów ułożyć płyty OSB, najlepiej z frezem ?

U siebie na strychu miałem takie plany, choć uległy po drodze zmianie - na styropianie ułożonym na stropie zamiast OSB "wylałem" jastrych przy okazji pozostałych wylewek w domu i jest jeszcze porządniej i za niewiele wyższą cenę względem OSB, bez roboty i w kilka godzin.

Na częściach, które nie będą w żaden sposób użytkowane (pod skosami) też mam ułożoną jak planujesz "luźno" izolację bez wykonanej podłogi i tą część kiedyś w ramach luzu "odetnę" ściankami (styro na stelażu) od reszty - dachu w tych odciętych miejscach izolował raczej nie będę co mu tylko na zdrowie wyjdzie.

Zapewne prawidłowe (nie wiem czy folia paroszczelna na stropie żelbetowym pod izolacją jest potrzebna, ja nie dawałem), tylko po co komplikować sobie robotę dla magazynku na strychu. Krokwie, łaty, OSB....

Nie lepiej rozłożyć styropian, najlepiej EPS100 choć nie koniecznie, dobry EPS70 też powinien wystarczyć i na styropianie bez montowania łat, krokwi i innej zbędnej roboty i kosztów ułożyć płyty OSB, najlepiej z frezem ?

U siebie na strychu miałem takie plany, choć uległy po drodze zmianie - na styropianie ułożonym na stropie zamiast OSB "wylałem" jastrych przy okazji pozostałych wylewek w domu i jest jeszcze porządniej i za niewiele wyższą cenę względem OSB, bez roboty i w kilka godzin.

Na częściach, które nie będą w żaden sposób użytkowane (pod skosami) też mam ułożoną jak planujesz "luźno" izolację bez wykonanej podłogi i tą część kiedyś w ramach luzu "odetnę" ściankami (styro na stelażu) od reszty - dachu w tych odciętych miejscach izolował raczej nie będę co mu tylko na zdrowie wyjdzie.

Napisales kiedys w ramach luzu odetne sciankami. Tez tak planuje. Ale zamierzam zasypac. Tylko jeszcze nie mam pojecia czym. Do wyboru welna, styro granulowane, proszek, celuloza. Dlaczego napisales ze "tylko na zdrowie wyjdzie" i nie bardzo rozumie to w "ramach luzu"

U mnie do odcięcia ok 1,2m mierząc po podłodze x 20m, w tej chwili mam tam na podłodze 20cm grafitu więc zimę z taką izolacją przetrwam a pracy innej jeszcze sporo stąd piszę "w ramach luzu". A styropian na stelażu (drewnianym lub metalowym do GK) bo to stosunkowo łatwo wykonać i wykończyć (siatka i klej do siatki), dla mnie to łatwiejsze niż wnoszenie i zabawa z np płytami GK lub OSB.

Dla trwałości dachu ładowana między i pod krokwie izolacja to kompromis a nie czynnik wydłużający życie drewna. Najzdrowszy dla konstrukcji dachu jest brak izolacji pod więźbą, poza tym skraca mi się odcinek z koniecznością zachowania szczeliny wentylacyjnej między izolacją a deskowaniem do ~2,5m czyli tyle co nic, przy ścianie kolankowej i nad jętkami więźba i deskowanie swobodnie będą się wentylowały bo tam będzie izolacja na jętkach i na stropie.

Szczerze pisząc to nie myślałem o styropianie...

Wylewki raczej nie będę robił, bo to niepotrzebne obciążanie stropu.

Boję się trochę układać styropian ze względu na myszy, które się w nim lubują.

Wszystko jeszcze jest do przemyślenia, jak na razie zamówiłem wełnę na ocieplenia rur wentylacyjnych.

Robię podobnie, strop żelbetowy, dach 4-spadowy, ścianka kolankowa - w zasadzie brak, jeden pustak i murłata. Po ułożeniu 20 cm styropianu pod skosami jest miejsca bardzo mało. Właśnie też planuję dać na to wszystko płyty OSB. Wyjdzie pewnie podobnie cenowo , jak wylewka, ale lżej. Po stropie idą rury reku, zabawy z nimi co niemiara przy układaniu styropianu. Styropian kładę w warstwach po 5 cm. Na tej warstwie (albo jeszcze grubszej o 5 cm, się zobaczy) położę luzem płyty OSB, i mam nadzieję, że tak będzie ok.

Zastanawia mnie tylko, jak obrobić wyjście na strop. Powyżej włazu też płytą OSB jakoś do styropianu przymocowaną??? Hmmm....

Plan ocieplenia stropu - OK - te 15 cm to tak jest w projekcie - bo mnie się to trochę mało wydaje tak o połowę ?

Czy mógłbyś autorze wątku podać przyczynę planowania ocieplenie połaci dachu na nieogrzewanym strychu - domyślnie ten strych powinien być wentylowany, coby na połaci dachu nie wykraplała się woda - nie będzie to występowało jeśli temperatura będzie taka sama na strych jak na zewnątrz... Tylko po co wtedy ocieplenie ?

Edytowane przez beton44

Wełny planuję łącznie ułożyć 20cm - 15cm pomiędzy krokwiami i 5 na krokwach. Współczynnik wełny 0,032.

Wiadomo, że 30cm byłoby lepsze, ale jak wtedy zrobić podłogę? Strych mam dosyć wysoki i duży, szkoda go zmarnować i nie zagospodarować. Ułożyć luzem wełnę i na nią rzucić OSB?

Dlatego też planowałem ocieplenie dachu. 20cm na stropie i 20cm w dachu.

Też się zastnawiam, planuję położyć blachę na dachu, poddasze ma być użytkowe. ale słyszałem że pokrycie może zrobić dużą różnicę ( blacha vs. dachówka ceramiczna ) ...planowałem dlatego położyć z 30 cm wełny o identycznym współczynniku - z tym, że ja tam zamierzam zrobić sypialnie ;)

• 1 month później...

Cześć.

Poddasze nieużytkowe. Murłata do wieńca w stropie, więc pod skosami ciasno. Ale nie to mnie tu przywiodło.

Strop lany, na stropie rurki z WM, planuję ocieplić strop jakieś 40cm, a pod skosami ile wlezie.

Nie będzie chodzone tam w ogóle, może jakieś pudełko tam wrzucę po TV lub teściową by skruszała na mrozie w samotności, no może jeszcze kominiarz przejdzie 3 metry do wyłazu.

Mam pytania: czym to ocieplić, wełna czy styro (ten 75 wystarczy?), dawać folię paroszczelną między ocieplenie a strop?

Co w te skosy i do jakiej wysokości mogę dojechać? Dach to folia i dachówka ceramiczna.

Można pozostawić np. sam styropian rozłożony na stropie i nei przykrywać go nawet płytami OSB (oczywiście tam gdzie nikt nie będzie chodził).?

W sumie masz rację. Po ociepleniu fasady zostanie pewnie sporo dużych kawałków, które można spokojnie rozłożyć na stropie. Co tam dużych, podejrzewam, że zostanie parę opakowań styro. Czytałem, że ludziska dają jeszcze folię na ocieplenie na stropie - wiatroszczelną. Tylko, że przy założeniu że ma się już podbitkę, to skąd tam taki wiatr.

Ja tak dywaguję, bo na stropie będą rurki od WM i docinanie styro może być uciążliwe, a żaden styro nie opatuli dokładnie przewodów WM tak jak wełna. No chyba, że go delikatnie zutylizować i zasypać rurki kulkami styropianowymi. Wyjdzie w praniu. Co wy macie na stropie?

W sumie masz rację. Po ociepleniu fasady zostanie pewnie sporo dużych kawałków, które można spokojnie rozłożyć na stropie. Co tam dużych, podejrzewam, że zostanie parę opakowań styro. Czytałem, że ludziska dają jeszcze folię na ocieplenie na stropie - wiatroszczelną. Tylko, że przy założeniu że ma się już podbitkę, to skąd tam taki wiatr.

Ja tak dywaguję, bo na stropie będą rurki od WM i docinanie styro może być uciążliwe, a żaden styro nie opatuli dokładnie przewodów WM tak jak wełna. No chyba, że go delikatnie zutylizować i zasypać rurki kulkami styropianowymi. Wyjdzie w praniu. Co wy macie na stropie?

Te kawałki o których piszesz lepiej wyrzuć. Im mniej spoin w ociepleniu tym lepiej.

Pozdrawiam