Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż ościeżnicy szerokiej

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie montażu drzwi wewnętrznych no i pojawił się problem z jednymi drzwiami w łazience gdyż szerokość - raczej głębokość - otworu na drzwi wynosi 28 cm. Kupiłem drzwi z ościeżnicą regulowane i w paczce otrzymałem ościeżnicę i dodatkową "deskę" z wyfrezowanymi otworami, łącznikami itd. Po przyłożeniu wszystko wygląda ok ale jak to zamontować? od czego zacząć? czy najpierw zamontować tą stałą ościeżnicę potem dodatkową deskę a na koniec tzw. maskownicę? czy może złączyć tą deskę z ościeżnicą to zamontować i na koniec maskownicę? proszę pomóżcie bo szukałem w necie ale tam są same pojedyncze ościeżnice bez dodatkowej deski czyli te do 18 cm głębokości.

Z góry dzięki za podpowiewdzi

To już zależy od ogólnie pojętej sytuacji montażowej, czyli otworu, umiejętności i produktu.

Jeśli poszerzenie ościeżnicy wchodzi "gładko" to zamontuje najpierw pierwszą część (będzie łatwiej ustawić ościeżnicę i ją zaklinować. Zapianujesz, dołożysz poszerzenie a na koniec opaskę.

Jeśli wchodzi ciężko i trzeba na siłę wbijać to można złożyć je od razu. Będzie trudniej montować, szczególnie gdy otwór ma małe luzy, ale unikniesz sytuacji w której wbijając poszerzenie przepchniesz ościeżnicę.