Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik na 3 pompy ( grzejniki, podłogówka oraz CWU) do ekogroszku

v1ck

Recommended Posts

Cześć.

Jestem świeżym użytkownikem pieca na paliwo stałe. Posiadam obecnie piec na ekogroszek Simar 12kW z podajnikiem ślimakowym. W obiegu pracują 3 pompy ( grzejniki góra, podłogówka oraz CWU ) gdzie przy obecnym sterowniku podłączone są tylko 2 pompy (CO) a CWU jest podpięte na stałe do gniazdka - sterownik foster fuego plus

Czy warto w takim wypadku zainwestować do sterownika IRYD PID ? z opisu wynika, że ma możliwość wysterowania trzech pomp.

Pozdrawiam.

kiedys mialem w ofercie auraton s14 na kilka urzadzen, moze sama pompe cwu pod sterownik, mam np. salus pc12hw

Szukam raczej jednego sterownika do wszystkiego :)

wiem, że na tym forum jest watek o IRYD PID ale nawiązuje tylko do softu - nie mogę tam wyczytać nigdzie opinii jak to się sprawuje

Cenowo wygląda to tak:

- SPP1 około 420

- Iryd PID około 620

- SPP2 około 840

- Bruli - 1100

1. bez bramki Bet, dopłata chyba niecałe 3 stówki

2. bez czujnika spalin i bez pilotów, czujka coś około 7 dyszek, Pilot R 100, Pilot G 160, można podłączyć dwa

3, Bez paneli PPX, 160 sztuka o ile pamiętam, można chyba podpiąć do 5-ciu

4. 1100 komplet, co można na razie dokupić to drugi czujnik pokojowy 25 pln

1. bez bramki Bet, dopłata chyba niecałe 3 stówki

2. bez czujnika spalin i bez pilotów, czujka coś około 7 dyszek, Pilot R 100, Pilot G 160, można podłączyć dwa

3, Bez paneli PPX, 160 sztuka o ile pamiętam, można chyba podpiąć do 5-ciu

4. 1100 komplet, co można na razie dokupić to drugi czujnik pokojowy 25 pln

pk.1

SPP obsługuje 2pompy i brak obsługi siłownika, dla mnie zatem wybór nie ma sensu. Owszem cena 400zł jest za sam sterownik a jak chcesz do niego dodatki, to obecnie panel PPX 130zł. Bramki BET już do tego nie będzie tak to wygląda aktualnie

pk.2

Iryd PID obsługuje 4pompy i siłownik zaworu na wszystkie pompy ma strefy czasowe tygodniowe. W zestawie jest oprócz standardowych czujników także czujnik do podłogówki oraz przewody do podłączenia siłownika zaworu. Taki zestaw to 618zł.

Owszem, dla chcących wodotrysków można go rozbudować, za 70zł o czujnik spalin klasy PT-1000, za 45zł o cyfrowy czujnik pogodowy w szczelnej obudowie na przewodzie 10m, panele domowe albo prosty Pilot R za 100zł albo bardziej rozbudowany Pilot G za 160zł, paneli można podłączyć 2szt, jeden dla obiegu C.O. i osobny dla obiegu mieszacza.

Dodatki można kupić w każdym momencie i bez nich sterownik pracuje, zatem nie ma przymusu ich kompletowania.

Pk.3

SPPv2 839zł, tutaj jest obsługa do 5pomp, siłownika zaworu mieszającego oprócz typowych czujników są też czujnik spalin klasy PT-1000, czujnik wewnętrzny (pokojowy), czujnik zewnętrzny (pogodowy), czujnik temp. mieszacza. Jest internet, jak ktoś go potrzebuje i chce z niego korzystać.

Owszem jest opcja zakupu paneli domowych PPXv2 z pełną funkcjonalnością tego co na kotle, może ich być do 5szt. Panel PPXv2 wycenił bolecki na 160zł

Pk.4

Ten "komplet" obsługuje 4pompy, siłownik zaworu, ma czujnik wewnętrzny (pokojowy) oraz zewnętrzny (pogodowy) typu KTY i wymaga ciągnięcia i podłączenia swojego kabla, obudowa nie jest szczelna, czujnik spalin jest klasy PT-100, czujnik do mieszacza, jest internet....

Brak jest własnego panelu domowego.

Nowsze dodatki mają się pojawić podobno w niedługim czasie, poczekajmy zatem na ich wyceny.

Każdy ze sterowników może pracować bez dodatków

Dzieki Panowie za wyczerpujace informacje :)

Podstawowe pytanie, czy jezeli zamowie sterownik Bruli to ktoś taki jak ja - czyli ktoś kto użytkuje piec na ekogroszek od 2tygodni poradzi sobie z jego instalacja czy musze wolac fachowca :D

Po przemysleniu chyba najkorzystniej wypada SPPv2 - panel PPv2 jest w zestawie.

Edytowane przez v1ck