Resqres 10.11.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam, Mam pytanie odnośnie usytuowania kominów. Komin do kominka(dymowy oraz wentylacyjny) oraz drugi wentylacyjny trzykomorowy mam w projekcie umiejscowione w ścianie nośnej wewnętrznej. Są one w projekcie uwzględnione jako murowane z cegły lecz mam zamiar je zamienić na systemowe. Mam pytanie czy lepiej by takie kominy zostały jak w oryginale w ścianie nośnej czy je przesunąć aby jedynie się z nią stykały? Chodzi mi o to że jeżeli komin nie może być przewiązany ze ścianą tylko musi być oddylatowany to czy nie zaburzy to w jakiś sposób wytrzymałości tej ściany nośnej, lub nie będzie z tym więcej problemów niż jakby te kominy lekko przesunąć i mieć ciągłość ściany niezaburzoną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.11.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jak w ścianę nośną wpakujesz dylatowany komin systemowy, będziesz mieć g.... a nie ścianę nośną. Ścianę postaw całą, a komin obok.Lub wróć do projektu pierwotnego... Kierownik budowy ma wolne?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 11.11.2015 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ale to projekt pierwotny zakłada dwa kominy w ścianie nośnej. Kierownika jeszcze nie ma bo na tą chwilę dopiero adaptuje projekt ale już na tym etapie chce mieć jak najwięcej zaplanowane dlatego już teraz pytam o rady. Przeglądając różne realizacje można się spotkać z sytuacją ,że komin jest w ścianie nośnej tylko z tego co widzę później na wieńcu robią wymian (nie wiem czy tak to się nazywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Komin z cegieł, może być elementem konstrukcyjnym ściany nośnej. Systemowy musi stać niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 17.11.2015 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Hej, Dzięki za informacje. Powiedz mi jeszcze jak się sprawa ma z kominem wyłącznie wentylacyjnym. Bo rozumiem ,że dymowy który w środku ma ceramikę nie może być związany ze ścianą aby nie przenosił obciążeń i ta ceramika nie rozsypała się. Czy zatem wentylacyjny może pozostać w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.11.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 ja postawilam komin NA ścianie nośnej nad parterem i tam jest wyczystka. od tego komina do kominka schodzi już tylko rura, polecam to, rzadko spotykane, rozwiązanie. a jesli się boisz i chcesz stawiać komin od fundamentu to rozważ postawienie go w pomieszczeniu przyległym do sciany kominkowej, zapewne tamto pomieszczenie ma niższą rangę niż salon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 ja postawilam komin NA ścianie nośnej nad parterem i tam jest wyczystka. od tego komina do kominka schodzi już tylko rura, polecam to, rzadko spotykane, rozwiązanie. a jesli się boisz i chcesz stawiać komin od fundamentu to rozważ postawienie go w pomieszczeniu przyległym do sciany kominkowej, zapewne tamto pomieszczenie ma niższą rangę niż salon... Dokładnie tak! Kiedyś tylko tak się budowało kominki. Niepotrzebna tylko ta wyczystka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts