Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długi odcinek paneli?

Jalop

Recommended Posts

Witam,

Jestem aktualnie na etapie malowania pokoi i korytarzu. W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć kłaść panele, 52m2, marki Flooring Expert Choice 8mm.

Mam do położenia trzy pomieszczenia:

1. Korytarz 12m2

2. Salon 20m2.

3. Sypialnia 20m2.

Wszystko tym samym panelem.

W jednym miejscu wychodzi mi odcinek 9.5m. Zastanawiam się, czy nie jest to za dużo? Nie chciałbym robić żadnych progów z listw dylatacyjnych, ale jeśli będzie to wymuszone, to ok.

W instrukcji jest napisane, aby maxinmum kłaść 8metrów.

Załączanm rysunek, proszę o konkretne porady.

Bez tytułu.jpg

Ja bym robił w jednym kawałku. Myślę że te max wymiary i tak są z pewną rezerwą tylko trzeba pilnować żeby jakaś sensowna dylatacja była od ściany, np 1cm.

Robiłem u siebie jakieś 11m jednym ciągiem paneli QuickStep i przez 2 lata nie widziałem żeby dylatacja zmieniała swój rozmiar (jeszcze nie założyłem listew przy ścianie). To samo jakieś średniej klasy Classeny z marketu - niby pisali max 5m ja zrobiłem 6 i działa. I tym bardziej będzie działać jak nie grzejesz podłogą.

WItam Panów, zaznaczyłem na obrazku okna. Wciąż mam dylemat co dalej, czy kłaść w jednym odcinku.

Link do paneli: http://www.obi.pl/decom/product/Panel_pod%C5%82ogowy_d%C4%85b_rustykalny,_gr._8_mm,_kl._AC_4/5327879

Dzisiaj jadę płytki w łazience, muszę się spieszyć, niedługo poród(:

Bez tytułu.jpg

Chcesz ryzykować wybierając podłogę z niepodanej nazwy firmy?

Byłam niedawno w OBI, obejrzałam panele i większość z nich już w sklepie miały zawinięte do góry wszystkie rogi.

W takiej cenie można kupić panele z lepszej firmy, z długą gwarancją, grubsze, z dobrą internetową opinią na forach.

Wczoraj skończyły się promocje Kronopola, za 29,99 zł/m2 były fajne 10mm...

Powodzenia

Chcesz ryzykować wybierając podłogę z niepodanej nazwy firmy?

Byłam niedawno w OBI, obejrzałam panele i większość z nich już w sklepie miały zawinięte do góry wszystkie rogi.

W takiej cenie można kupić panele z lepszej firmy, z długą gwarancją, grubsze, z dobrą internetową opinią na forach.

Wczoraj skończyły się promocje Kronopola, za 29,99 zł/m2 były fajne 10mm...

Powodzenia

Nie będę ryzykować. Wstawię pod skrzydła listwy. Nnie widziałem tamtej oferty, a szkoda. Mam tylko głęboką nadzieję, że panele wytrzymają chociaż kilka lat.

WItam Panów, zaznaczyłem na obrazku okna. Wciąż mam dylemat co dalej, czy kłaść w jednym odcinku.

Link do paneli: http://www.obi.pl/decom/product/Panel_pod%C5%82ogowy_d%C4%85b_rustykalny,_gr._8_mm,_kl._AC_4/5327879

Dzisiaj jadę płytki w łazience, muszę się spieszyć, niedługo poród(:

Możesz położyć w jednym kawałku. Dylatacje wykonaj na 12mm i pokryj listwą 16mm. Będzie dobrze o ile podłoże jest suche...?, o ile warunki klimatyczne nie będą zbyt wilgotne powyżej 65% zbyt długo (powiększanie się płyty posadzki), będą się zmniejszać dylatacje, i o ile nie będzie za sucho poniżej 40% (zmniejszanie się płyty posadzki podłogowej) spowoduje wysuwanie się spod listew.

• 4 weeks później...