Jalop 10.11.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam, Jestem aktualnie na etapie malowania pokoi i korytarzu. W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć kłaść panele, 52m2, marki Flooring Expert Choice 8mm. Mam do położenia trzy pomieszczenia: 1. Korytarz 12m2 2. Salon 20m2. 3. Sypialnia 20m2. Wszystko tym samym panelem. W jednym miejscu wychodzi mi odcinek 9.5m. Zastanawiam się, czy nie jest to za dużo? Nie chciałbym robić żadnych progów z listw dylatacyjnych, ale jeśli będzie to wymuszone, to ok. W instrukcji jest napisane, aby maxinmum kłaść 8metrów. Załączanm rysunek, proszę o konkretne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 10.11.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ja bym robił w jednym kawałku. Myślę że te max wymiary i tak są z pewną rezerwą tylko trzeba pilnować żeby jakaś sensowna dylatacja była od ściany, np 1cm. Robiłem u siebie jakieś 11m jednym ciągiem paneli QuickStep i przez 2 lata nie widziałem żeby dylatacja zmieniała swój rozmiar (jeszcze nie założyłem listew przy ścianie). To samo jakieś średniej klasy Classeny z marketu - niby pisali max 5m ja zrobiłem 6 i działa. I tym bardziej będzie działać jak nie grzejesz podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 10.11.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Zaznacz gdzie masz okna, panele powinny być prostopadle, inaczej będzie widać łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalop 11.11.2015 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 WItam Panów, zaznaczyłem na obrazku okna. Wciąż mam dylemat co dalej, czy kłaść w jednym odcinku. Link do paneli: http://www.obi.pl/decom/product/Panel_pod%C5%82ogowy_d%C4%85b_rustykalny,_gr._8_mm,_kl._AC_4/5327879 Dzisiaj jadę płytki w łazience, muszę się spieszyć, niedługo poród(: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 11.11.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Chcesz ryzykować wybierając podłogę z niepodanej nazwy firmy?Byłam niedawno w OBI, obejrzałam panele i większość z nich już w sklepie miały zawinięte do góry wszystkie rogi.W takiej cenie można kupić panele z lepszej firmy, z długą gwarancją, grubsze, z dobrą internetową opinią na forach.Wczoraj skończyły się promocje Kronopola, za 29,99 zł/m2 były fajne 10mm...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalop 11.11.2015 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Chcesz ryzykować wybierając podłogę z niepodanej nazwy firmy? Byłam niedawno w OBI, obejrzałam panele i większość z nich już w sklepie miały zawinięte do góry wszystkie rogi. W takiej cenie można kupić panele z lepszej firmy, z długą gwarancją, grubsze, z dobrą internetową opinią na forach. Wczoraj skończyły się promocje Kronopola, za 29,99 zł/m2 były fajne 10mm... Powodzenia Nie będę ryzykować. Wstawię pod skrzydła listwy. Nnie widziałem tamtej oferty, a szkoda. Mam tylko głęboką nadzieję, że panele wytrzymają chociaż kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.11.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 WItam Panów, zaznaczyłem na obrazku okna. Wciąż mam dylemat co dalej, czy kłaść w jednym odcinku. Link do paneli: http://www.obi.pl/decom/product/Panel_pod%C5%82ogowy_d%C4%85b_rustykalny,_gr._8_mm,_kl._AC_4/5327879 Dzisiaj jadę płytki w łazience, muszę się spieszyć, niedługo poród(: Możesz położyć w jednym kawałku. Dylatacje wykonaj na 12mm i pokryj listwą 16mm. Będzie dobrze o ile podłoże jest suche...?, o ile warunki klimatyczne nie będą zbyt wilgotne powyżej 65% zbyt długo (powiększanie się płyty posadzki), będą się zmniejszać dylatacje, i o ile nie będzie za sucho poniżej 40% (zmniejszanie się płyty posadzki podłogowej) spowoduje wysuwanie się spod listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalop 06.12.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Panele położone w odcinkach. Nie dałbym rady położyć jednego paska o długosci 9 metrów - panele bez winkla i krzywe. Było niezłe ciśnienie, aby włożyc 5 metrów, ale poszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts