Myjk 10.11.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 http://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/wentylacja-naturalna-i-wentylacja-z-rekuperatorem-porownanie-kosztow-wykonania-obydwu-systemow,41_13853.html Przeczytałem i mi ręce opadły... Nie ma to jak rzetelne porównanie. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.11.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Myjk napisał: http://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/wentylacja-naturalna-i-wentylacja-z-rekuperatorem-porownanie-kosztow-wykonania-obydwu-systemow,41_13853.html Przeczytałem i mi ręce opadły... Nie ma to jak rzetelne porównanie. :/ ? Cenny materiał. Prawdziwe zalety i wady kosztowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.11.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Ojej! Czasopismo branżowe napisało artykuł stawiający pod znakiem zapytania sensowność inwestycji w rekuperację. Wielki plus ode mnie. W końcu ktoś podjął ten temat. Może skończy się nabieranie inwestorów na, wydawałoby się "must have" czyli WM z rekuperatorem, koniecznie jak najdroższą. Chylę czoła i gratuluję obiektywizmu. Szacunek dla redaktora, który ten artykuł napisał.Myślę, że podobne obiektywne, choć nie koniecznie zgodne z wymuszanymi przez producentów trendami artykuły zdobędą dla was więcej czytelników niż cokolwiek innego Edytowane 10 Listopada 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.11.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 X lat temu czytałem podobne zestawienie w tej samej gazeciez tamtego porównania wychodziło, że cena WM z reku jest droższa od WG o koszt rekuperatora. jak wyrzuci się z tego GWC, którego więszkość nie robi(i czerpni terenowej!), to wyjdzie podobnie. I nie zapominajmy, że tutaj do wyceny wzięty jest reku za 7000 - pisze też że ma wydatek 240m3, czyli generalnie drogi sprzęt. Można wybrać lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.11.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) JTKirk napisał: X lat temu czytałem podobne zestawienie w tej samej gazecie z tamtego porównania wychodziło, że cena WM z reku jest droższa od WG o koszt rekuperatora. jak wyrzuci się z tego GWC, którego więszkość nie robi(i czerpni terenowej!), to wyjdzie podobnie. I nie zapominajmy, że tutaj do wyceny wzięty jest reku za 7000 - pisze też że ma wydatek 240m3, czyli generalnie drogi sprzęt. Można wybrać lepiej. Taką wydajnosc to pewnie ma mój na najniższych obrotach 5razy tańszy ,5 razy lżejszy lepiej docieplony i sprawnośc temperaturowa ponad 90procent a kosztował jakies 1500zł plus paręnascie godzin mojej pracy . Edytowane 12 Listopada 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.11.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 wyjątek z artykułu: Cytat "Ogrzewanie średniej wielkości domu jednorodzinnego wybudowanego zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami wymaga dostarczania mniej więcej 15 MWh energii (tak zwanej końcowej) rocznie. Jej koszt przy cenach paliw i energii z początku 2015 r. to mniej więcej 2,5 tys. zł w przypadku ogrzewania gruntową pompą ciepła albo kotłem na paliwo stałe, 3,7 tys. zł w przypadku kotła na gaz ziemny, 5 tys. zł, jeśli się korzysta z oleju opałowego albo propanu, i nawet 9 tys. zł, gdy ogrzewanie zapewniają grzejniki elektryczne." hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Dobre!! Jak trzeba zepsuć instalację, by 150m2 dom (nawet stary) zużył prądu za ponad 2000zł rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę? Może Murator z fachowcami by się kontaktował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.11.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tomasz Brzęczkowski napisał: Dobre!! Jak trzeba zepsuć instalację, by 150m2 dom (nawet stary) zużył prądu za ponad 2000zł rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę? Może Murator z fachowcami by się kontaktował?Takimi jak ty? :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.11.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Tomasz Brzęczkowski napisał: Dobre!! Jak trzeba zepsuć instalację, by 150m2 dom (nawet stary) zużył prądu za ponad 2000zł rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę? Może Murator z fachowcami by się kontaktował? Przecież jedynym fachowcem jest miszcz Brzęczkowski. A nie skontaktowali się z nim bo on obecnie nie ma czasu bo jest całkowicie pochłonięty generatorem grawitacyjnym. Już powoli lewituje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts