Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ojej! Czasopismo branżowe napisało artykuł stawiający pod znakiem zapytania sensowność inwestycji w rekuperację. Wielki plus ode mnie. W końcu ktoś podjął ten temat. Może skończy się nabieranie inwestorów na, wydawałoby się "must have" czyli WM z rekuperatorem, koniecznie jak najdroższą. Chylę czoła i gratuluję obiektywizmu. Szacunek dla redaktora, który ten artykuł napisał.

Myślę, że podobne obiektywne, choć nie koniecznie zgodne z wymuszanymi przez producentów trendami artykuły zdobędą dla was więcej czytelników niż cokolwiek innego

Edytowane przez perm

X lat temu czytałem podobne zestawienie w tej samej gazecie

z tamtego porównania wychodziło, że cena WM z reku jest droższa od WG o koszt rekuperatora.

jak wyrzuci się z tego GWC, którego więszkość nie robi(i czerpni terenowej!), to wyjdzie podobnie. I nie zapominajmy, że tutaj do wyceny wzięty jest reku za 7000 - pisze też że ma wydatek 240m3, czyli generalnie drogi sprzęt. Można wybrać lepiej.

X lat temu czytałem podobne zestawienie w tej samej gazecie

z tamtego porównania wychodziło, że cena WM z reku jest droższa od WG o koszt rekuperatora.

jak wyrzuci się z tego GWC, którego więszkość nie robi(i czerpni terenowej!), to wyjdzie podobnie. I nie zapominajmy, że tutaj do wyceny wzięty jest reku za 7000 - pisze też że ma wydatek 240m3, czyli generalnie drogi sprzęt. Można wybrać lepiej.

Taką wydajnosc to pewnie ma mój na najniższych obrotach 5razy tańszy ,5 razy lżejszy lepiej docieplony i sprawnośc temperaturowa ponad 90procent a kosztował jakies 1500zł plus paręnascie godzin mojej pracy .

reku 015.jpg

reku.jpg

Edytowane przez romano78
  • 2 weeks później...

wyjątek z artykułu:

"Ogrzewanie średniej wielkości domu jednorodzinnego wybudowanego zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami wymaga dostarczania mniej więcej 15 MWh energii (tak zwanej końcowej) rocznie. Jej koszt przy cenach paliw i energii z początku 2015 r. to mniej więcej 2,5 tys. zł w przypadku ogrzewania gruntową pompą ciepła albo kotłem na paliwo stałe, 3,7 tys. zł w przypadku kotła na gaz ziemny, 5 tys. zł, jeśli się korzysta z oleju opałowego albo propanu, i nawet 9 tys. zł, gdy ogrzewanie zapewniają grzejniki elektryczne."

hahahaha

Dobre!! Jak trzeba zepsuć instalację, by 150m2 dom (nawet stary) zużył prądu za ponad 2000zł rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę?

Może Murator z fachowcami by się kontaktował?

Dobre!! Jak trzeba zepsuć instalację, by 150m2 dom (nawet stary) zużył prądu za ponad 2000zł rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę?

Takimi jak ty? :D:D:D

Przecież jedynym fachowcem jest miszcz Brzęczkowski. A nie skontaktowali się z nim bo on obecnie nie ma czasu bo jest całkowicie pochłonięty generatorem grawitacyjnym. Już powoli lewituje.