sylwekr 10.11.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Chciałbym samodzielnie położyć blachę trapezową na dachu jednospadowym (garaż). Obecnie mam deskowanie i pape (termozgrzewalną - 1 warstwa). Chciałbym kupic gotowe obróbki blacharskie i mam pytanie jak je prawidłowo mocować w dolnej części gdzie będzie rynna. Jeśli coś źle nazwę to z góry przepraszam. Obecnie mam papę wywiniętą na deskę czołową i przybita papiakami od dołu. Chyba trzeba najpierw to oderwać i do deski czołowej przybić wiatrownicę. Co zrobić z papą, odciąć równo z krawędzią dachu i pod nią podsunąć pas nadrynnowy, czy zostawić ją dłuższą aby wchodziła do rynny a pas nadrynnowy przybić do łat ? Rynny trzeba montować od razu, czy można zamontować w późniejszym czasie ? Jak to po kolei zrobić i jak mocować aby było zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 11.11.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Deskę w okapie można obrobić blachą, choć nie trzeba. Papa na pas nadrynnnowy. Jeszcze przedtem haki . Na to blacha. Podzrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 12.11.2015 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Deskę w okapie można obrobić blachą, choć nie trzeba. Papa na pas nadrynnnowy. Jeszcze przedtem haki . Na to blacha. Podzrawiam O.K. Ale czy jak dam pas nadrynnowy pod papę to czy nie będzie widać dziury pod blachą. Czy może jeden pas nadrynnowy pod papą, a drugi pod blachą, tak aby jeden na drugi zachodził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.11.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ja robię podrynnowy- wsunięty pod papę i nadrynnowy na łatach.Mam pewność , że w okresie zalegania lodu i roztopów nic nie pocieknie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 ... jeden pas nadrynnowy pod papą, a drugi pod blachą, tak aby jeden na drugi zachodził ? To jest dobre rozwiązanie. Pozostaje jeszcze zabezpieczyć przody otworów blachy trapezowej np. grzebieniem okapu zamontowanym na górnym pasie nadrynnowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.05.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 może głupie pytanie ale czy przy obróbkach blacharskich jest potrzebna giętarka do blachy, Czy można je położyć samemu czy są do tego potrzebne specjalistyczne narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.05.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 może głupie pytanie ale czy przy obróbkach blacharskich jest potrzebna giętarka do blachy, Czy można je położyć samemu czy są do tego potrzebne specjalistyczne narzędzia. Tam gdzie sprzedają blachę , robią obróbki na wymiar. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts