Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbki blacharskie

sylwekr

Recommended Posts

Chciałbym samodzielnie położyć blachę trapezową na dachu jednospadowym (garaż). Obecnie mam deskowanie i pape (termozgrzewalną - 1 warstwa). Chciałbym kupic gotowe obróbki blacharskie i mam pytanie jak je prawidłowo mocować w dolnej części gdzie będzie rynna. Jeśli coś źle nazwę to z góry przepraszam. Obecnie mam papę wywiniętą na deskę czołową i przybita papiakami od dołu. Chyba trzeba najpierw to oderwać i do deski czołowej przybić wiatrownicę. Co zrobić z papą, odciąć równo z krawędzią dachu i pod nią podsunąć pas nadrynnowy, czy zostawić ją dłuższą aby wchodziła do rynny a pas nadrynnowy przybić do łat ? Rynny trzeba montować od razu, czy można zamontować w późniejszym czasie ? Jak to po kolei zrobić i jak mocować aby było zgodnie ze sztuką?

Deskę w okapie można obrobić blachą, choć nie trzeba. Papa na pas nadrynnnowy. Jeszcze przedtem haki . Na to blacha. Podzrawiam

O.K. Ale czy jak dam pas nadrynnowy pod papę to czy nie będzie widać dziury pod blachą. Czy może jeden pas nadrynnowy pod papą, a drugi pod blachą, tak aby jeden na drugi zachodził ?

... jeden pas nadrynnowy pod papą, a drugi pod blachą, tak aby jeden na drugi zachodził ?

To jest dobre rozwiązanie. Pozostaje jeszcze zabezpieczyć przody otworów blachy trapezowej np. grzebieniem okapu zamontowanym na górnym pasie nadrynnowym. Pozdrawiam.

• 1 year później...