Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planujemy kupić z żoną działkę w tym miesiącu i mały mały dylemat.

Na całej powierzchni działki (ok 1000m2) rosną małe brzózki, samosiejki. Przez małe rozumiem max 4-5 letnie drzewka.

Moje pytanie, jak wygląda sprawa formalna z wycinką takich drzew?

Wiem, że były kiedyś przepisy mówiące, że można bez zezwolenia wycinać drzewa owocowe i inne, nie starsze niż 5 lat. Sporo też informacji jest, że można wycinać drzewa, ale tylko jeśli nie przekroczą jakiegoś obwodu (mierzone na wysokości 1,30).

Jak to tak naprawdę wygląda?

Nie chcemy kupić działki i potem męczyć się z pozwoleniami na wycinkę pojedynczych drzew, ogólnie chcielibyśmy wyciąć prawie wszystkie drzewka, bo nie taki miałem pomysł na zagospodarowanie terenu.

Na innych działkach obok też są takie brzózki, gdzieniegdzie mnie gęściej gdzieniegdzie mniej.

PS. Wg. Baza Danych Obiektów Topograficznych działka ta jest zaznaczona jako "TBD:Tereny leśne lub zadrzewione". Warunki zabudowy są wydane, ale zawarte w nich jest, że wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do całej działki wynosi 0,15 (więc z tego co rozumiem, to 15% powierzchni działki.) i udział powierzchni biologicznej, czynnej 85%.

Podobno później weszła nowelizacja, która wydłużała wiek drzewa które można wyciąć do 10 lat.

czyli zgodnie z tym co jest opisane to art. 83 ust. 1 nie stosuje się, jeśli drzewo ma obwód do 25 cm (w przypadku brzozy)

Tylko że jak to ma wyglądać? Mogę wejść na działkę z piłą i pościnać drzewa, które mają mniej niz 25cm obwodu i są nie starsze niż 5 lat (w ogóle jak niby mam to sprawdzić, skoro nie ma żadnej dokładnej metody a obwód pnia nie jest w żaden sposób miarodajny).

Żeby nie było potem, że jakaś kontrola przyjdzie i powie, że będzie kara, bo drzew nie ma a udowodnić nie będę mógł, że bez zezwolenia można było wyciąć (bo wyciąłem i drzewa już nie ma, pnie też usunę, bo przecież chcę zagospodarować działkę inaczej).

Potrzeba zgłoszenie jakieś robić na to, czy jak?

Pierwsze dwa linki nie aktualne.

przepisów art. 83 ust. 1 nie stosuje się do:

3) drzew, których obwód pnia na wysokości 5 cm nie przekracza:

a) 35 cm – w przypadku topoli, wierzb, kasztanowca zwyczajnego, klonu jesionolistnego, klonu srebrzystego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego,

b) 25 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew;

limit 5 lat było wieki temu... potem było 10 lat, ale to też nie jest już aktualne. teraz tniesz drzewa, które (jak napisano wyżej) nie przekraczają 25 (ew. 35) cm obwodu na wysokości 5 cm. wbrew pozorom to są całkiem spore drzewa - sam ostatnio zrobiłem mały przeciąg między moimi sosnami.

nic nie zgłaszasz, nie piszesz żadnego wniosku - bierzesz dwa dni wolnego, ostrzysz piłę i do roboty!

skoro masz takie małe drzewka to radzę je ciąć dosyć wysoko - min. 25 cm nad ziemią jeśli będziesz wyrywać je ciągnikiem/wyciągarką albo 1-1,5 metra żeby zrobić to ręcznie - takie drzewko ma niezbyt rozwinięty system korzeniowy i przy użyciu dźwigni z niego samego bardzo łatwo daje się wyrwać z ziemi.