MMark. 08.10.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 (edytowane) No dom już nieźle wygląda. Powili do przodu. Pompa LG ile KW? Teraz dopatrzyłem, że chudziak zrobiłeś w zagłębieniu. 10 cm niżej jest?Z fundamentem u mnie zobaczę, na razie i tak cały czas pada to robić nie idzie za bardzo. Edytowane 8 Października 2017 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 08.10.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Pompa 9kW zobaczymy po tej zimie jak się sprawdzi i jakie będą koszta.Tak chudziak był jakieś 8 cm niżej niż fundament tak mi pasowało aby wyjść z wysokością od posadzki do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdziek 22.10.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Czy możesz podzielić się informacją odnośnie całkowitych kosztów kupna i instalacji pompy ciepła? Wentylacja mechaniczna - szacowane koszty? Na naszej działce niestety nie ma gazu więc rozglądam się a alternatywą do naszej zetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 23.10.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Instalacja pompy wyszła w całości 22 tyś. Mechanicznej wentylacji jeszcze nie robiłem i nie wiem ile wyjdzie, ale taką właśnie planuję.Zobacz u matki natury oni kocioł elektryczny wstawili koszt instalacji praktyczne żaden jedynie eksploatacja droższa, ale przy dobrym ociepleniu nie powinno być źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.11.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Kable oporowe tez tanio wychodzą a ja za 92m2 płace 1500-2000 za rok grzania a cały prąd na chatę z ciepła woda i indukcja 3000 - 3600 dane z pięciu już sezonów grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdziek 28.11.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Instalacja pompy wyszła w całości 22 tyś. Mechanicznej wentylacji jeszcze nie robiłem i nie wiem ile wyjdzie, ale taką właśnie planuję. Zobacz u matki natury oni kocioł elektryczny wstawili koszt instalacji praktyczne żaden jedynie eksploatacja droższa, ale przy dobrym ociepleniu nie powinno być źle. Możesz wstawic jakieś zdjęcia kotłowni z zainstalowanym sprzętem. Szczerze nie wiem ilo to wszystko zajmuje miejsca i czy decydując się na PC zmieścimy wszystko bez powiekszania kotłowni. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 01.12.2017 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Musiał bym porobić jakieś aktualne.Pompa zajmuje tyle co piec gazowy prawie nic, wisi na ścianie jakieś 60 cm wysokości na może 40 szerokości odstaje z 20 cm.Zbiornik wody użytkowej to już zależy jaki wstawisz wiszący czy stojący 100 , 200 czy 300 litrów.Pompa ciepła zajmuje mało miejsca zmieści się nawet w bardzo małej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 03.01.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 No i gdzie zdjęcia dalszych postępów prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 04.01.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Ostatnio niewiele czasu na wrzucanie czy nawet robienie zdjęć, ale nadrabiam zaległości.Wchodzimy powoli w wykończenie więc sporo pracy a niewiele widocznego efektu więc nawet nie ma za wiele zdjęć.Zrobiliśmy sufitu, ociepliliśmy dach dodatkową 20 cm wełną więc razem jest 30 na chwilę obecną i rozważam jeszcze zasypaniem nieco celulozy z góry jak poprowadzę rury od wentylacji mechanicznej chcę czymś rury przykryć dodatkowo albo zwykłą wełną je przykryje.Zrobiliśmy podłogę na strychu na razie tylko na środku ale jest (brak zdjęcia)Tynki zostały pokryte cekolem i zagruntowane teraz przydało by się je pomalować tylko nie mam pojęcia na jaki kolor:D A w lutym chcę ruszyć z podłogami.Ogrzewam już na tylko do 19 stopni ale to wystarcza do komfortowej pracy w środku. http://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/1.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/2.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/3.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/4.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/5.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/W6VIMOR0ZN/6.jpghttp://s1.fotowrzut.pl/IGVQTMAMUI/1.jpg Edytowane 4 Stycznia 2018 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 08.01.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 No i super powoli do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.01.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Wreszcie zdjęcia Żartuję oczywiście, bo wiem jak to jest nie mieć czasu na internety jak wykończeniówka na tapecie Grzejemy na 17 stopni a i tak czasami jest mi za gorąco. Mam wrażenie, że ogrzewanie podłogowe jakoś inaczej jest odczuwalne, niż kaloryfery. Ech, ja bym mogła już malować, kolory są wybrane, chcemy jednak poczekać, żeby ze ścian wyszło jak najwięcej wilgoci. Dlatego zaczęliśmy od podłóg, no i kompletujemy łazienkę, wc ze stelażem podtynkowym. Pooglądaj w wolnej chwili inspiracje w internecie, może trafisz na swoją kolorystykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 15.01.2018 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ogrzewanie podłogowe zupełnie inaczej grzeje jest przyjemnie ciepło w całym domu w pgóle też czuję inne odczuwanie temperatury niż w bloku. Ja grzeję do 18 z czego jak się przy 18 wyłączy to i tak podbija do około 20 stopni jak przyświeci słońce to w salonie powyżej 21 mam. Co do wilgotności kupiłem na allegro taki tani higromet z termometrem za 10 zł chyba bardzo się przydaje jak podbija powyżej 60% to wietrze aż zbiję wilgotność Choć przy kładzeniu włókniny i malowaniu nawet do 97 % potrafiło dobić. Ja nieco zwolniłem z pracą tzn do lutego chwila odpoczynku przyda się aby dozbierać trochę kasy chciałem robić teraz rekuperator ale koszt jest dość znaczny i chyba najpierw jednak postaram się wykończyć a rekuperacje już po zamieszkaniu dodam bo kasa niestety topnieje Oglądam sporo tych inspiracji i naprawdę wiele rzeczy mi się podoba pewnie przez to trudno mi wybrać coś konkretnego, ale pójdę chyba w taki styl skandynawski bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arm7tdmi 22.01.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam Kamilu i gratuluje wykonanej pracy , orgranizacji oraz samozaparcia. Chciałbym budować parterówkę w stylu Z7 z wiązarami i robić je też to samodzielnie tak jak Ty żeby było taniej i miałbym kilka pytań.1. Czy w projekcie Z7 był projekt wiązarów łaczonych na płytki perforowane, Czy ty musiałeś robić taki projekt wiązarów u konstruktora (jeżeli tak proszę o namiar na konstruktora który to potrafi.. i ile to kosztowało..).2. Czy według ciebie jest szansa, żeby te wiązary zrobić ze zwykłej tacicy kupionej w tartaku (nie suszonej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 22.01.2018 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam.Tak był projekt wiązarów razem z projektem, ale nawet wpisując w google projekt wiązarów z7 znajdziesz przykładowe projekty, ja robiłem według tego z oryginalnego.Tarcica z tartaku może być ale raczej powinna być suszona aby Ci jej nie wykręciło zbyt mocno po złożeniu.Możesz suszyć sam ale to trwa kilka m/c lub kupić suszone komorowo.Jest też jaka powinna być klasa drewna ale czy tartak Ci taką sprzeda? nie wiem sam nie wiem czy ja taką otrzymałem nie wiem jak to sprawdzić zostaje tylko zawierzyć.Ale dach złożony stoi już ponad rok a mojej okolicy bardzo wieje, było już kilka mocnych wichur które z 30 drzew położyło w tym czasie i na razie wszystko ładnie stoi więc powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekfabin 19.08.2018 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Hej. Masz ten projekt wiązara na Z7 z blachami? Jak nie to napisz, podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 19.08.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Przywitam się w dzienniku Przeglądnąłem cały i powiem Ci że mega to wygląda! Każdy etap przemyślany i wykonany jak należy. Jak będzie więcej czasu to przeczytam PS. Czy wstawiłbyś więcej zdjęć z kotłowni? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda (sam rozmyślam ułożenie sprzętów). Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.03.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Taka zagwostka...Jak rozwiązać odprowadzenie wody z takiego "daszku" nad wejściem głównym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 17.03.2019 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Najzwyczajniej w świecie .........Dajesz rynnę na tym daszku i spust albo rynną albo łańcuchem ja mam normalnie rynną zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.03.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Cześć, dawno Cię nie było tutaj Budowa już zakończona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 17.03.2019 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 No nie było głównie przez prace i pracę po pracy To się chyba nigdy nie skończy ;D dom sam w sobie już praktycznie skończny czekam na drzwi wewnętrzne jeszcze, i została taka drobnica do wykończenia , ale jak się kasa kończy to nawet z drobnicą trzeba dłużej czekać . Ale płot polbruk ogród dopiero przede mną więc ..... jeszcze trochę to pewnie potrwa W każdym razie założenia budowy bez kredytu się niemal udało pompę ciepła brałem w raty 0% no i kuchnię też. Ogrzewam na 22 stopnie i płacę jakieś 550 zł za prąd za 2 mc więc jestem bardzo zadowolony. Musiał bym jakieś aktualne fotki wrzucić ale nie miałem do tego głowy ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts