Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejny Z7 tylko tym razem w wersji GL (-:

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma to jak praca w urlopie ogólnie sporo zostało zrobione dużo rzeczy których nie widać a są czasochłonne szczególnie dla jedynie 2 osób :)

Będzie trochę więcej czasu to podrzucę więcej zdjęć ma chwilę obecną wygląda to tak :)

http://s1.fotowrzut.pl/DEWBRDJNDT/1.jpg

Do zrobienia jeszcze okap i rynny tak wiem że to od d*#* strony, ale byliśmy zmuszeni tak zrobić aby jak najszybciej przykryć dach :)

Dwa że z rynnami trochę trzeba będzie się pobawić :)

Tzn my robiliśmy tak :

Pas membrany po długości na to kontrłaty ucięte tak aby dało się zrobić zakład na membranie i na to łaty.

Potem po tych łatach wchodziliśmy wyżej i znowu membrana kontrłaty i łaty itd

Sama membrana idzie szybko kontrłaty docinane i podklejane pianką uszczelniającą i na to szły już łaty i tu równaliśmy ewentualne nierówności nie było tragedii powiem więcej było bardzo dobrze większość podkładek była grubości 1 mm jedna krokwia tylko była jakoś inaczej chyba i z 3 mm trzeba było pod łatą podnosić.

Idzie z tym sprawnie zależy jaki ma się sprzęt ja wszystko skręcałem na wkręty cała konstrukcja jest na wkrętach nie gwoździach z gwoździarką pewnie poszło by szybciej.

Nam łaty i dachówka zajęła około 2 tyg właśnie trudno dokładnie powiedzieć bo w międzyczasie robiliśmy inne rzeczy jak ocieplenie szczytu przy garażu bo po wykonaniu dachu garażu nie miał bym jak tam wejść.

Jak już położycie laty dobrze by było załatwić kogoś kto pomoże wrzucić dachówkę na dach, ja poprosiłem kolegę i w 1 kilka h obłożyliśmy cały dach paczkami z dachówką potem tylko z tatą na gorę i on rozcinał paczki i podawał mi dachówki a ja układałem to idzie naprawdę sprawnie w 1-1,5 dnia można zrobić jedną stronę dachu.

Jak się samemu co chwila schodzi i wchodzi po dachówki idzie to znacznie wolniej.

No to powinniśmy dać radę i zamknąć dach w 2 tygodnie, oczywiście o ile pogoda pozwoli.

Dzięki za odpowiedź, a w ogóle to za pomysł jeżdżącego rusztowania powinniśmy Ci skrzynkę piwa wysłać :D Pomocne jest w różnych momentach, ostatnio ustawiłam sobie jeździdełka w pewnej odległości i super mi się deski impregnowało :)

• 2 months później...

Od początku chciałem silke głównie dla jej tłumienia akustycznego można tez zastosować chudsze ścianki, ale i pozostałe parametry jak akumulacja temp. przyda się w domu.

Też się bałem obróbki tej cegły bo wszędzie straszyli, że bardzo twarda jednak zupełnie niepotrzebnie tzn ręką jej się nie potnie tak jak to było z ytong, ale szlifierka kątowa radzi sobie z nią bez najmniejszego problemu.

Silka ma grubość 8 cm na to będzie tynk C-W po około 1 cm z obu stron więc gotowa ścianka z gipsem około 11cm.

Plusem silki są też kanały w środku cegły chce w nich poprowadzić całą instalację elektryczną tak aby nie bawić się w wycinanie bruzd czy tynkowanie przewodów.

Kotwienie, ścianek to tańsza opcja niż oryginalne blaszki za gwoździe zapłaciłem jakieś 25zł po odcięciu główek wbijałem je w ścianę i zaklejałem klejem.

Pomijając jednak cenę przekonany jestem, że są zwyczajnie lepsze niż te małe giętkie blaszki gwoździe to fi 6 długość 175 nie da się ich w ręku wygiąć a ta blaszka słabiutka jest.

Dziękuję za pochwały przyznam nieskromnie, że też jestem zadowolony z tego jak nam wyszedł ten dach .

Edytowane przez kamil2k3

Teraz też mam silkę tylko 12, rozważam 8 , no bo w z7 każdy centymetr jest na wagę złota :)

Ten sposób kotwienia jest znany od lat i zdaje egzamin , nie dość że tanio to jeszcze skutecznie.

Moje działówki ani drgną. Faktycznie mają dobrą izolację akustyczną. Ja jestem zadowolona :D

Dach wygląda bardzo ładnie. Ja planuję karpiówkę , trochę się boję tej ilości, ale muszę ją mieć i dam radę ;)

• 4 weeks później...
http://s1.fotowrzut.pl/6WID8SETBO/1.jpg

http://s1.fotowrzut.pl/VXAGYWT8W6/3.jpg

Mała aktualizacja stanu budowy dach i rynny skończone poza rurami spustowymi które przyjdą dopiero po ociepleniu.

A w środku budowa ścianek działowych z silki.

Gratuluje prac i tempa i mam pytanie dotyczące stawiania ścian działowych z silki, czy w każdym pustaku były wkładane pręty łączące scianę działową z nośną ?

@ mothera całkiem dobrze słychać choć od samej budowy kilka tyg przerwy mamy.

Tak okna już wybrane pozbierałem wyceny i w końcu zamówiłem w oknoplast winergetic 3 szyby ramka 7 komorowa powinny być bardzo energooszczędne

Do tego też wybrałem ciepły montaż.

Opłaciłem zamówienie już i od stycznia mogę mieć montaż, ale chyba poczekam do marca nie spieszy mi się z oknami tym bardziej jak nie jestem tam zbyt często ostatnio.

Wszystkie okna koszt jakieś 13,500 drzwi KMT 75 mm z montażem 2500 i brama garażowa 4000 tyś automatyczna NICE

Całość wyszło 20100, ale po montażu jeszcze 2,500 za ten ciepły montaż okien będę musiał dać.

Fajna sprawa z drzwiami bo oknoplast daje drzwi zastępcze do czasu skończenia tych brudnych prac aby nie uszkodzić docelowych.

Poza tym mam już licznik do energii więc muszę tylko wybrać taryfę i w zasadzie na dniach będę miał już własny prąd.

Dziś jadę do hurtowni elektrycznej po kable bo miedź idzie w gorę ostatnio a powoli przymierzam się do instalacji, ale najpierw oczywiście okna i docelowy alarm z powiadomieniem GSM.

@Grzesiulla Witam i dziękuję tempo faktycznie mamy niezłe sam się nie spodziewałem, że tak sprawnie nam to pójdzie w kilka miesięcy od stanu 0 zrobiliśmy SSO.

Co do ścian niby nie trzeba każdej warstwy kotwić ja jednak robiłem każdą z tym, że co drugą dawałem 2 gwoździe a pomiędzy z 1 gwoździem który na dobrą sprawę chyba wystarcza bo jak wszystko przeschło ścianki trzymają się naprawdę mocno.

2 ścianki mi weszły na słupie żelbetu wiec też wierciłem jest trochę dłużej wiadomo, ale tragedii nie ma polecam tylko młoto-wiertarkę a nie wiertarkę z udarem dużo szybciej i łatwiej nawiercisz.

Gwoździe są długie 175 na fi 6 obcinaliśmy im główki nożycami i w ścianę.

Mała rada nie wierć wszystkich dziur od razu w górę bo się trochę rozchodzi wymiar.

• 1 month później...

Hej, prawdę mówiąc coraz częściej myślę o przyspieszeniu tych okien, jak by były okna mógłbym wejść do domu i robić elektrykę na spokojnie w razie jak by było zimno postawić kozę w środku i zaraz było by przytulniej tylko zamówiłem na marzec i nie wiem czy jak tam z tą realizacją jest muszę do nich przedzwonić albo podjechać.

Chciałbym mieć prąd zanim wstawię okna, a coś mi energa umowy nie przysyła miał być kurier z umową i nie pojawia się.

Druga sprawa to myślę jeszcze czy nie przesunąć okna w tej największej sypialni póki jeszcze mogę, jak wy macie u siebie okno ile od końca ściany do otworu okiennego ?

Bo tam by idealnie weszła szafa na całą ścianę, ale szafa wypadała by prawie, że w oknie optycznie ładniej by było jak by okno było wyśrodkowane.

Ja mam w tej chwili odsunięte na 70 szafa w tym miejscy zajmie jakieś 65cm wiec koniec szafy to początek okna nie ma garderoby więc taka większa zabudowana szafa na pewno by się przydała.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez kamil2k3

U nas okno w tej sypialni jest tak, jak w projekcie, ale nie kombinowałam, bo nie potrzebuję dużej szafy w sypialni.

Jeżeli jeszcze nie są realizowane Twoje okna, to może da się zmienić zamówienie i trochę zmniejszyć na szerokość to sypialniane okno? No ewentualnie przesunąć otwór, ale przy tych temperaturach to nie wiem czy klej by chwycił bloczki...

A z energetyką to jaja mamy, nawet na razie nic u siebie nie piszę, dopóki sprawa się nie wyklaruje. Umowę przysłali w końcu łaskawie, ale tak ogólną, że co zechcą, to na działkę nam wcisną, nie zdecydowaliśmy się jej podpisać. Sprawa w toku.

Edytowane przez mother_nature

Najgorsze, że operatora nie zmienisz bo w danych miejscowościach każdy ma swój monopol jedynie sprzedawcę można zmienić, ale to dopiero jak jest już przyłącze.

Ja skrzynkę i przyłącze już mam teraz jedynie sama umowa o dostawę prądu mi została załatwiałem przez internet i w końcu dziś dostałem mail, że sprawa została przekazana dalej i niebawem poinformują mnie o decyzji.

Okna mogę i nie ruszać to tylko względy estetyczne, ale fakt w takim mrozie się tego na pewno nie podejmę.

W styczniu miało być już zrealizowane zamówienie muszę tam zadzwonić i zapytać jak sprawa wygląda.