Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze więźby dachowej

darkonel

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego Forum.

Otóż mam problem polegający na wyborze właściwej więźby dachowej do małego budynku murowanego z gazobetonu na działce (budynek do 35m2, na zgłoszenie, bez projektu, budowany systemem gospodarczym) bez poddasza użytkowego - będzie taki mały strych.

Załączam szkic z programu SketchUp.

Z kilku powodów nie zdecydowałem się na strop monolityczny żelbetowy i wykonałem strop drewniany (belki jodłowe 200x80 co 0,65 m o długości 5,52m i 3,12m) ułożony na wieńcu opuszczonym. Pomiędzy belkami na ścianach planuję dać wypełnienie z pustaka MAX 22cm by zostawić szczelinę 2 cm nad belkami.

Na pustakach MAX oraz na dodatkowych belkach żelbetowych planuję położyć murłaty (szpilki 16 mam już wypuszczone z wieńca - będą przechodzić przez pustaki MAX i murłatę).

Planowałem zastosowanie więźby krokwiowej, lecz okazało się, że nie mam wiązarów (belki stropu są niżej pod murłatą) i dom może się "rozejść". Dach będzie miał pochylenie 30 stopni.

Wieniec już wylany, belki i słupy betonowe nad tarasem również, belki stropowe położone.

Co mam teraz zrobić by dom się nie rozjechał pod naporem dachu? Jaką więźbę zastosować? Może dać kilka prętów lub belek prostopadle do murłat, które by je połączyły (jakich belek, w jakich odległościach?). Proszę doradźcie coś.

Dziękuję i pozdrawiam, Darek

Dom prntscr.jpg

... nawet jeśli budynek idzie na zgłoszenie ( i nie wymaga projektu ) to zdroworozsądkowo wypada zlecić przeliczenie elementów konstrukcyjnych budynku projektantowi konstrukcji - co by daszek na głowę nie zleciał przy pierwszej czapie śniegu :) - czego nikomu nie życzę.

Popełniłem by to tak:

[ATTACH=CONFIG]337225[/ATTACH]

Hmm... to ma jakiś sens. Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź! Faktycznie, murłata środkowa nie leży centralnie pomiędzy bocznymi i to rozwiązanie wydaje się być OK. Nie napisałem tego w pierwszym poście, ale planuję dach pokryć lekką blachodachówką. Czy 6 punktów podparcia wystarczy na całej długości dachu? Niestety dach ma mały kąt (30°) i zimą może być problem. Krokwie 7x14 wystarczą w rozstawie 0,9m?

Czy zaproponowany krzyżulec (zastrzał) ma pozostać wolny czy także związany z krokwią?

Zapomniałem - krokwy w gąsiorze też trzeba łączyć szpilką i gwoździami!

Tak, tak, na moim rysunku rzeczywiście tego nie widać, ale planuję połączyć na nakładkę prostą. Dzięki za spostrzeżenie

zdroworozsądkowo wypada zlecić przeliczenie elementów konstrukcyjnych budynku projektantowi konstrukcji - co by daszek na głowę nie zleciał przy pierwszej czapie śniegu

To fakt, rozważę tą kwestię, aczkolwiek liczę tutaj na Wasze podpowiedzi w tej kwestii, szczególnie jeśli chodzi o wymiary przekrojów elementów więźby.

Proponuję choć nie odpowiadam za to: dołożyć płatew kalenicową podpartą co najmniej dwoma słupami oraz jętki. Krokwie ok 8x18. Płatew ok 12x18. Jętki ok 18x6-7. Pozdrawiam

Czy pod blachodachówkę te wymiary są OK? Skłaniałem się ku krokwiom 7x14, murłacie 14x14, ale jeśli to mało to rozważę taką opcję

Czy zaproponowany krzyżulec (zastrzał) ma pozostać wolny czy także związany z krokwią?
- jeśli krzyżulec (zastrzał) - to słup - wtedy związany.

Dla odpowiedzi na pozostale pytania potrzebne popełnić rozrachunek. Jeśli po prostu po doswiadczeniu - 200x50 krokiew ( rozstawa 0,9m za duża) i pozostale elementy, 150x150 min - platew i słupy .

Platew lepsze 200x200 - widok z zewnąsz będzie fajnej.

Ale jezeli ja budowałbym, to rozrachunek ućyniłbym koniecznie.

Edytowane przez MWer

Dziękuję za fachowe porady. A opcja z płatwią kalenicową zamiast dwóch jest do przyjęcia? Zawsze to jedna a nie dwie - no ale jak muszą być dwie to OK (jaka będzie różnica w stabilności dachu?)

Od pionu kalenicy do środka murłaty środkowej jest pozioma odległość 26 cm.

Przepraszam, że tak wymyślam, ale zależy mi na Waszych fachowych poradach by na ich podstawie coś prostego a zarazem skutecznego narysować i (mam w planie) skonsultować to z projektantem i przeliczyć przekroje. Znacie kogoś kto mógłby to dla mnie wykonać? Na jaki koszt się przygotować (dobór przekrojów i obliczenia wytrzymałościowe)

• 2 weeks później...