Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy p?acisz abonament za RTV???

Czy płacisz abonament za RTV???  

154 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płacisz abonament za RTV???

Recommended Posts

W swoim starym mieszkaniu raz na tydzień obejrzałem przypadkiem jakiś "Teleexpress", więc płaciłem "z rozpędu". W swoim nowym domu mieszkam od miesiąca i jak dotąd nawet na sekundę nie włączyłem telewizora. I raczej nie zamierzam. Więc płacić nie będę, bo nie ma za co.

Powiedzenie, że to nie podatek od telewizji, a od luksusu posiadania telewizora to hipokryzja, gdyż:

1. W dzisiejszych czasach luskusem może być pałacyk, samolot, ale nie pralka, lodówka, czy radio. To standard, a nie luksus.

2. Skoro to niby podatek od posiadania, to czemu pieniądze z tego podatku idą na telewizję publiczną ?...

P.S. A powiedzenie: "skoro nie płacicie, to nie dziwcie się, że poziom programó mierny" to odwrócenie kota ogonem.

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja jak już pisałem - płacę - i przyłączam sią do Wowki.

Na gapę jeździcie i narzekacie że Wam rozkład jazdy nie pasuje.

To tak jakbym w nocy poszedł na "pachtę" do sąsiada, a rano miał mu za złe że ma kwaśne jabłka.

A co do samej instytucji TVP - to myślałem że nowy szef cóś zmieni ale jak widać.... idzie po staremu - płacę więć mam prawo marudzić!!! :evil:

No właśnie to po co płacisz??

Zalecam nieplacenie, bo co to sa za zasady, ze jedni placa a inni nie. Jeszcze ci co placa wychadza na kretynow. To czy te pieniadze sa wydawane lub trwonione to sprawa placacych. Dlaczego tak pisze: Bo zasady sa niezyciowe i czesto z tego powodu nakrecane na wlasne potrzeby. Jezeli mamy placic to nalezy ustalic wartosc odnoszaca sie do jednego gospodarstwa domowego a nie do ilosci sztuk sprzetu RTV. Przeciez teraz wiekszosc osob posiada po kilka odboirnokow radiowych ( budziki, latarki, walkmany, discmany i inne gadzety). Jezeli mamy placic za kazdy odbiornik TV to rowniez dotyczy to komputerow PC z tunerami TV, sklepow z artykulami RTV itd. Radio w samochodzie rowniez jest radiem. Pisanie wiec przez osoby ktore placa, ze placa jest smieszne bo placa ale tylko czesciowo i sa nie lepsi od tych co nie placa wcale. Wiec zanim ktos w ankiecie wpisze, ze placi niech policzy odbiorniki , a ankieta powinna miec tylko jedna opcje - nie place.

Czegoś nie zrozumiałeś - osoby fizyczne (prywatne) płacą (winne płacić) tylko i jedynie za jeden odbiornik radiowy i jeden odbiornik telewizyjny. I obojetne jest czy tych telewizorów w gospodarstwie domowym jest 1 czy tez 15. Nieistotna jest także ilość radioodbiorników w samochodach prywatnych będących własnością osób żyjacych we wspólnym gospodarstwie domowym.

Za kazdy telewizor i każdy radioodbiornik z osobna są natomiast zobowiązani płacic przedsiębiorstwa, urzędy i właściciele firm.

Jesli np. Kowalski ma w domu 3 telewizory i 5 radioodbiorników + 1 rado w samochodzie żony to płaci tylko jeden zryczałtowany abonament za 1 radio i 1 telwizor.

Ten Kowalski jest jednocześnie taksówkarzem i posiada radio w swojej taksówce i wtedy winien zapłacić osobny abonament za ten własnie radioodbiornik który używa w samochodzie zarejestrowanym na firmę.

Nie wiem tylko czy Kowalskiemu opłaca się miec to radio w taksówce....

gdyż jeśli ma to w przypadku słuchania muzyki podczas jazdy z pasażerem winien wpłacić jakieś określone tantiemy na rzecz ZAIKS-u ...

Ale to już inna bajka ....

A ja jak już pisałem - płacę - i przyłączam sią do Wowki.

Na gapę jeździcie i narzekacie że Wam rozkład jazdy nie pasuje.

To tak jakbym w nocy poszedł na "pachtę" do sąsiada, a rano miał mu za złe że ma kwaśne jabłka.

A co do samej instytucji TVP - to myślałem że nowy szef cóś zmieni ale jak widać.... idzie po staremu - płacę więć mam prawo marudzić!!! :evil:

mozna na TV spojrzec tez w ten sposob: place za bilet ale co z tego jak autobus jedzie gdzie chce, za kazdym razem w innym kierunku. w koncu odechciewa sie placic i jezdzic.

prosze zauwazyc ze czesto przestaje sie placic za TV widzac co sie z tymi pieniedzmi dzieje a nie wynika to ze sknerstwa 15 PLN miesiecznie.

A ja sądzę, że jednak ze sknerstwa......

A ideologie to sobie łatwo dorobić.....

Być może nużą Cię programy publicystyczne, debaty polityczne, transmisje z obrad Sejmu, programy kulturalne ale:

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej oglądałeś ?

Olimpiadę będziesz oglądał ?

Skoki narciarskie?

a oglądasz ...... itd....

Czegoś nie zrozumiałeś - osoby fizyczne (prywatne) płacą (winne płacić) tylko i jedynie za jeden odbiornik radiowy i jeden odbiornik telewizyjny. I obojetne jest czy tych telewizorów w gospodarstwie domowym jest 1 czy tez 15. Nieistotna jest także ilość radioodbiorników w samochodach prywatnych będących własnością osób żyjacych we wspólnym gospodarstwie domowym.

Za kazdy telewizor i każdy radioodbiornik z osobna są natomiast zobowiązani płacic przedsiębiorstwa, urzędy i właściciele firm.

..

a jak to wyglada jesli ktos ma np agroturystyke i kilka pokoi z tv?

a jesli korzysta z tv tylko przy odtwarzaniu dvd?

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej oglądałeś ?

Olimpiadę będziesz oglądał ? Skoki narciarskie?

To dlaczego nie mogę tak: zapłacić za mistrzostwa, a nie płacić za całą resztę serwowanych w TV pierdoletów ?

Dla uzupełnienia: z ME w piłce nie obejrzałem ani minuty, olimpiady raczej nie planuję, nie mam czasu na przesiadywanie przed szybką. A Małysza wolę oglądać na angielskojęzycznym Eurosporcie, bez zadętych komentarzy Szaranowicza.

Troche przesadzilem, ale osoba ktora ma telewizor i placi abonament za TV a w samochosdzie ma radio i nie placi za nie abonamentu rowniez jezdzi na gape.

Z ustawy:

"

4. Opłatę abonamentową uiszcza się za każdy odbiornik radiofoniczny i telewizyjny, z zastrzeżeniem ust. 5.

5. Niezależnie od liczby odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych używanych przez:

1) osoby fizyczne w tym samym gospodarstwie domowym lub w samochodzie stanowiącym ich własność,

2) publiczne zakłady opieki zdrowotnej, sanatoria, żłobki, publiczne jednostki organizacyjne systemu oświaty, państwowe szkoły wyższe i domy pomocy społecznej - w tym samym budynku, zespole budynków lub w samochodach będących w używaniu tych instytucji

- uiszcza się tylko jedną z opłat, o której mowa w ust. 3.

"

Tomek_J - tom soyer

Art. 48. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Czyli masz to płać - nie chcesz płacić to pozbądź się tej elektroniki.

A zresztą czyńcie jak chcecie ale bez dorabianie ideologii.

Wiecie tak naprawdę opłata RTV jest formą "opodatkowania" i wynika z polskiego prawa. A prawu jako obywatele podlegamy. Niestety również głupiemu. W teorii ta opłata ma umozliwiać funkcjonowanie telewizji publicznej na okreslonych zasadach (m.in. ma nadawać okresloną ilość programów edukacyjnych, publicystycznych, nie może przerywać programów i filmów reklamami itp.), ale zasadch tworzonych przez ... No właśnie. To nie jest autobus, który jedzie gdzie chce. To jest autobus który zabiera pasażerów i Ci głosują gdzie ma jechać. Jedzie tam, gdzie chce wiekszość. A pasażerów wybieramy w drodze powszechnych wyborów do SS (czyli Sejmu i Senatu). I niestety oglądamy to, co oni ustalą.

Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe. OK, dura lex, sed lex. Ale dlaczego te pieniądze idą na TVP - jakby nia patrzeć taką samą spółkę prawa handlowego, jak każda inna ?

Odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu to odbiornik użytkowany. OK, ale czy jeśli mam telewizor nie podpięty do anteny, a za to podpięty do video także podlega opodatkowaniu ?

.......

Odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu to odbiornik użytkowany. OK, ale czy jeśli mam telewizor nie podpięty do anteny, a za to podpięty do video także podlega opodatkowaniu ?

I tu może być problem.... co to znaczy natychmiastowy odbiór programu?

Czy czas poświęcony na podpięcie zwisającej obok gniazda wtyczki antenowej odbiornika to już jest wystarczająca zwłoka w niestosowaniu definicji natychmiastowego odbioru? :o

Tego nie wiem. Byc może są jakieś przepisy wykonawcze.

W moim konkretnym przypadku bez jakiejkolwiek anteny zewnętrznej telewizor znakomicie odbiera TVP 1 i 2 słabiej Polsat a kiepsko TVP 3.

A to z pewnością wystarcza by mój samsung musiał byc zarejestrowany.

O radioodbiornikach nie ma co nawet wspominac.

Pozdrawiam

O radioodbiornikach nie ma co nawet wspominac.

Dlaczego nie ? Miałem przez pewien czas problem ze starym radiem, bo było nieprzestrojone i odbierało jedynie radio Zet. I co, też powinienem płacić za to radio abonament ? Co prawda teraz wzmocnili chyba nadajniki i nawet nieprzestrojone radia odbierają większosc programów, ale przez jakieś dwa lata odbierało tylko jedna stacje...