Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy p?acisz abonament za RTV???

Czy płacisz abonament za RTV???  

154 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płacisz abonament za RTV???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego nie ? Miałem przez pewien czas problem ze starym radiem, bo było nieprzestrojone i odbierało jedynie radio Zet. I co, też powinienem płacić za to radio abonament ? Co prawda teraz wzmocnili chyba nadajniki i nawet nieprzestrojone radia odbierają większosc programów, ale przez jakieś dwa lata odbierało tylko jedna stacje...

Arsen - z tego co wiem to wystarcza, że radio "łapie" np. tylko Czeskie czy też Ukraińskie Stacje.. Podobnie jak z satelitą na której nie ma w odbiorze Free TVP 1, 2 i 3

Płaci się za przesył i odbiór fal.... W ustawie nie jest powiedziane,że ma to być polski nadawca. A wręcz przeciwnie...

Art. 1. 1. Zadaniem radiofonii i telewizji jest:

1) dostarczanie informacji,

2) udostępnianie dóbr kultury i sztuki,

3) ułatwianie korzystania z oświaty i dorobku nauki,

3a) upowszechnianie edukacji obywatelskiej,

4) dostarczanie rozrywki,

5) popieranie krajowej twórczości audiowizualnej.

2. Odbiór programów krajowych i zagranicznych przeznaczonych przez nadawców do powszechnego odbioru jest wolny, z zachowaniem warunków określonych przepisami prawa.

A ja sądzę, że jednak ze sknerstwa......

A ideologie to sobie łatwo dorobić.....

Być może nużą Cię programy publicystyczne, debaty polityczne, transmisje z obrad Sejmu, programy kulturalne ale:

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej oglądałeś ?

Olimpiadę będziesz oglądał ?

Skoki narciarskie?

a oglądasz ...... itd....

jesli to pytanie do mnie to ...

najczesciej jednak uzywam dvd.

nie ogladalem tych programow ale nie wiem czy nie bede ogladal olimpiady. wole sam zajac sie sportem niz ogladac go w tv.

w tv ogladam ew programy popularno- naukowe i kulturalne. przegladajac czasami oferte programowa (nie tylko polskiej tv) "moje" programy czesto emitowane sa pozno wiec moge siebie okreslic jako widza mniejszosciowego. praca nie pozwala mi na swobodne ogladanie programow w srodku nocy ale to nie jest problemem. najgorsze jest to ze nie moge placic za to co chce (co ogladam) tylko musze placic za posiadanie telewizora. moze nadchadzaca "era" cyfrowej tv sprawi ze bedzeimy mogli placic za dobre programy a kiepskie programy upadna chociaz po popularnosci Kiepskich tego nie widac.

kazdy z nas od tv oczekuje czegos innego i to za to co ogladamy powinnismy placic (jesli juz ..). My placimy za tv publiczna ktora przewala pieniadze (takze i pewnie przede wszystkim z reklam) na bycie a nie na tworzenie. Nie mam nigdy nic do pensji innych bo to mnie nie obchodzi ale jesli musze placic podatki to wolno cos w zamian wymagac. Ale dotyczy to nie tylko tv ...

Tom dotknął istotnego problemu. W ramach opłat za kablówkę lub cyfrowe platformy satelitarne płacimy nadawcom za zawartość. Wprawdzie nie sczególnie mamy wpływ bezpośredni na to co za co płacimy (jak czegoś nie oglądam i tak płacę abonament za wszystko), ale zawsze. Taka opłata wydaje się byc bardziej sensowna przy koncepcjach PeyPerView czyli płacisz dokładnie za to, co oglądasz. Niestety systemy takie nie są jeszcze popularne i trochę na to poczekamy.

A i tak zapewne podatek za RTV pozostanie. I co ciekawe nie jesteśmy jedynym krajem w którym to obowiązuje.

Pod linkiem http://krrit.bip.ornak.pl/pl/bip/ab_rad_tel są szczegóły wydatków kasy z abonamentu.

Ja płacę (o, dobrze że mi przypomnieliście! Właśnie powinienem to już zrobić :-), ale tylko za radio, którego i tak nie słucham. Słucham kaset (radiomagnotofon w samochodzie) i płyt (radiomagnetofon z CD w pokoju). Nie dlatego płacę, że się boję, że mnie złapią na nie płaceniu(wiele innych rzeczy robię nie tak, jak sobie różne urzędowe cwaniaki życzą), tylko uważam, że te parędziesiąt złotych w zamian za komfort poczucia uczciwości (cholernie niemodne słowo - aż głupio brzmi, nieprawdaż?) to mimo wszystko niedużo.

Bo tak naprawdę ten temat na forum to właściwie kwestia właśnie tego jak rozumiemy uczciwość. Dwa słowa o tym: ja ją rozumiem po swojemu, na pewno nie w znaczeniu przestrzegania wszystkich możliwych i niemożliwych przepisów prawnych. Staram się natomiast nie robić nikomu krzywdy (np. jeśli chodzi o przepisy ruchu drogowego lubię jeździć z fantazją, ale i z kurtuazją, i możliwie bezpiecznie) i zawsze próbuję być sprawiedliwy. Co przez to rozumiem? Np. o ile jakiś towar jest w sklepie, kupuję oryginał (nawet drogi CD czy DVD). Jeśli jednak go nie znajdę po przeszukaniu internetu i wszystkich sklepów, które mi przyjdą do głowy, nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia kopiując sobie płytkę - i tak nikt nic na tym nie traci, bo przecież nie kupię czegoś, czego nie ma (choć z punktu widzenia przepisów staję się piratem).

Podobnie z abonamentem - uważam, że skoro nie chce mi się np. walczyć o zniesienie tego podatku jako niesprawiedliwego w ramach jakiejś organizacji konsumenckiej, co byłoby z zyskiem dla wszystkich, to nie powinienem uchylać się od płacenia, dając w dodatku w ten sposób dzieciom przykład krętactwa i dbania tylko o swoje.

Pozdrawiam - Andrzej

kastel A co z logiką? Skąd te pieniądze skoro nie płaci się abonamentu?

A ten kto nie płaci nie powinien narzekac na repertuar czy też rozrzutność - nie z jego to pieniędzy.

na jakość tv publicznej generalnie nie narzekam gdyż, oprócz politykowania aktualnie rządzących, repertuar mi pasuje. stwierdziłem powyżej że można utrzymać co najmniej taki poziom jaki jest i to za mniejsze pieniądze gdyż obecnie są one marnotrawione. i abonament nie jest tu wcale potrzebny. ważnym wskaźnikiem urynkowienia tv jest nadawanie (komercyjne oczywiście) reklam. myślę że nie jest to jedyne źródło dochodu tv. pieniędzy w tv jest obecnie wystarczająca ilość aby utrzymać nie tyklko dobry poziom programów ale dorzucić coś dla jakichś potrzebujących skrzatów:) abonament zostawmy dla korei płn. i tym podobnych wspólnot wyznaniowych. nie dajmy się łupić!!!

Załóżmy taką sytuację. Wyniki naszej ankiety są zdecydowanie odwrotne. Abonament płaci 70% posiadaczy abonentów a uchyla się od tego jedynie 30%. Wyniki ankiety rzeczywiście odzwierciedlają sytuację rzeczywistą w skali makro.

W związku z tym wysokość abonamentu wynosi nie 173,90 zł rocznie a powiedzmy np. 100 zł rocznie.

Przypuszczam, że i wówczas znaleźliby się malkontenci dla których ta kwota była by zbyt wysoka. Powód niepłacenia byłby z pewnością taki sam jak i obecnie. Nieprawdaż?

Załóżmy taką sytuację. Wyniki naszej ankiety są zdecydowanie odwrotne. Abonament płaci 70% posiadaczy abonentów a uchyla się od tego jedynie 30%. Wyniki ankiety rzeczywiście odzwierciedlają sytuację rzeczywistą w skali makro.

W związku z tym wysokość abonamentu wynosi nie 173,90 zł rocznie a powiedzmy np. 100 zł rocznie.

Przypuszczam, że i wówczas znaleźliby się malkontenci dla których ta kwota była by zbyt wysoka. Powód niepłacenia byłby z pewnością taki sam jak i obecnie. Nieprawdaż?

wowka

powod bylby ten sam ... jesli mozna nie placic na niegospodarne "panstwo" to dlaczego z tego nie skorzystac?

A gdybysmy mogli tak samo "decydowac" o podatku na sluzbe zdrowia?

Powod nie placenia bylby ten sam: musze placic a nic w zamian nie dostaje, nie mam zadnego w plywu na to co za te pieniadze dostaje. To nie jest uczciwe. Niektorzy wola placic podatki w innych krajach bo wydaje im sie ze za mniej dostaja wiecej - wolnosc wyboru to prawo wolnego rynku. Niestety w przypadku podatkow w ramach okreslonej spolecznosci nie ma wyboru i stad powstaja dylematy: pozwalac sie okradac czy krasc? to troche antygoniarskie ale niestety to rzeczywistosc.

Załóżmy taką sytuację. Wyniki naszej ankiety są zdecydowanie odwrotne. (...)Przypuszczam, że i wówczas znaleźliby się malkontenci dla których ta kwota była by zbyt wysoka. Powód niepłacenia byłby z pewnością taki sam jak i obecnie. Nieprawdaż?

Wowka, oczywiście mogłoby i tak być, zawsze znajdzie się ktoś, kto szczerze będzie wierzył w to, że TVP powinna mu task naprawdę dopłacać za to, że wyświadcza jej zaszczyt oglądając jej programy.

Ale w tym szczególnym przypadku sytuacja jest jednak nieco inna. Płacąc abonament płacimy za nieudolność szefostwa TVP, które nie potrafi znaleźć się w sytuacji wolnego rynku. Płacimy kolejny haracz dla "żontu" na jego organ rozpowszechniania "żontowych" idei (by nie rzec: propagandy). A to mi się nie podoba.

Poza tym gdybym był telemaniakiem, to naprawdę wolałbym płacić za zestaw komercyjnych programów (typu Canal + czy inna Cyfra) niż za TVP. Załóżmy taką sytuację: istnieje na rynku oprócz takiego płatnego CanalPlusa także płatny pakiet programów telewizji polskiej. Jak sądzisz, ile osób wybrałoby ten drugi zamiast pierwszego ?...

Ja NAPRAWDĘ nie oglądam telewizji, bo nie mam na to ani czasu, ani ochoty. W telewizji publicznej mierzi mnie oferta programowa, w dodatku pokazywana w idiotycznie skonstruowanej "ramówce". W komercyjnych stacjach dodatkowo wkurzają mnie durnowate reklamy w ilościach przekraczających masę krytyczną. Więc skoro NIE OGLĄDAM, więc NIE PŁACĘ.

BK ale korzystasz np. z anten przekaznikowych ktore nie sa ani Twoje ani stacji komercyjnych a musza byc utrzymane. A lodowke zasilasz pradem za ktory placisz. Zaponiales czy nie wiedziales jak dziala radio lub TV?

QBQ

QBQ wlascicielem wiekszości infrastruktury o której piszesz ( tzn sieci transmisyjnej i przekaźników ) jest TP Emitel który nie jest firma charytatywna i pobiera opłaty za dzierzawe infrastruktury. a nawet jesli ktoś nie korzysta ze TP Emitela to placi innym za transmisje np PSE PKP( wbrew pozorom maja świitłowody pociagniete wzdłuz magistral kolejowych).

Dlacego nadawcy prywatni moga ponosić te oplaty z wpływów i jeszcze wykazywac zysk a TV i radio państwowe bedace nadal najwiekszym beneficjentem wpływów z reklam musi jeszcze pobierać haracz?

Moze odpowiedzia jest nowy biurowiec kótry buduje sie na Woronicza?

Panowie - wyjaśnijmy sobie jedno. Nie płacicie- to Wasza sprawa. To, że w związku z tym ja płacę cokolwiek wyższy abonament to moja sprawa i godzę się z tym faktem. Na dzień dzisiejszy stać mnie na ten wydatek.

Ale naprawdę nie przemawia do mnie Wasza argumentacja. Usprawiedliwienia, że nie oglądam, że nie lubię, nie ten repertuar, wolę komercyjną........

Jeśli nie ogladasz telewizji Ty to oglądają telewizje Twoja żona i Twoje dzieci. Nie wierzę w to, że w 100% repertuar telewizyjny nie trafia w Twój gust.

Płaci się nie tylko za TVP ale i za możliwośc odbioru innych stacji i to zarówno Polskich komercyjnych jak i zagranicznych. To, że pieniądze z abonamentu nie trafiają na konta tych innych nadawców to już jest inne zagadnienie.

Przepis jest jasny - pozwolicie, że go ponowię: Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Wyjścia z tej sytuacji są dwa:

-Nie chcesz płacić za to co Tobie nie jest potrzebne i z czego nie korzystasz - pozbądź się telewizora.

-Nie chcesz płacić za to z czego jednak korzystasz - to nie płać, to Twoja i tylko Twoja wola.

Pozdrawiam

Nikomu tego nie mówcie ale ja też płacę. Dlaczego? Poprostu - najpierw dwa lata "mieszkałem" w Koszalinie, później 2 lata w Ustce, następnie 2 lata u teściów ale już z Żoneczką a tam to oni opłacali a teraz mieszkamy już 3 lata w soim małym M i ... czekamy na następną przepprowadzkę. Tylko gdzie? Do teściów na pół roku na czas wykończeniówki czy odrazu do naszego domku? Tak więc mam opłacać ale do jakiego lokalu? Dość dużo ich było - takie jest życie trepa.

A podrugie opłaty za kablówkę minimum 6 PLN / miesiąc za 5 kanałów za co ? Za to, że telewizor stoi i się kurzy? Cierpię na synchroniczny bark czasu :cry: .

1. Wowka - "domniemywa się" więc logicznie, rzecz biorąc powinna istnieć możliwość określenia się i wtedy już nie trzeba by było nic domniemywać. Według tego można by złożyć deklarację, że programów TVP się nie ogląda i abonamentu nie płacić.

2. W sprawie czy nie płacenie abonamentu jest nieuczciwe. Czy zawsze trzeba się zgadzać z przepisami, czy prawo jest zawsze dobre i uczciwe. Dla przykładu czy sprzeciwianie się niektórym bzdurnym przepisom w PRLu też było nieuczciwe. A czy czasy naprawdę tak bardzo się zmieniły i nasze państwo nabrało wszelkich cnót?

3. Do niedawna TVP było organem propagandowym obozu rządzącego, którego akurat nie popieram i łożyć na niego nie mam zamiaru.

4. Kwestie programową pominę bo napisano tu już o tym wiele i wszyscy zgadzają się, że jest z tym fatalnie. Chyba że ktoś lubi: telezakupy, seriale typu "Moda na sukces", "Nash Bridges", "Klan", "Plebania", "Sąsiedzi", "Na dobre i na złe", "M jak miłość", "Radio Romans", różne programy pseudopoznawczo-edukacyjne, pseudopublicystyczne itp, itd.