Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy p?acisz abonament za RTV???

Czy płacisz abonament za RTV???  

154 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płacisz abonament za RTV???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że tak! 8) Tak, jak płacę za światło, gaz, telefon (mimo, że jakość usług Tepsy jest do niczego), podatek od nieruchomości itp. opłaty. A ci, co nie płacą teraz za RTV, to tylko dlatego, że system egzekwowania tej opłaty jest do niczego. Jakby kontrola byłaby większa i zabieraliby TV i radia za zaległe opłaty, to od razu zaczęliby pokornie płacić. Jak nie zapłacisz za telefon, bo panienka z "błękitnej linii" jest niekompetentna, to po wezwaniach odcinają telefon 8) . I zaraz płacz i do Tepsy, żeby zapłacić. :D.

Oczywiście, że nie! 8) Opłata za RTV jest wg mnie niczym innym jak kolejną formą podatku lub daniny publicznej. To środki pobierane przez Państwo i redystrybułowane wg czyjegoś tam uznania (zgodnie z założeniami odpowiednich ustaw :D ), nie związane bezpośrednio z faktycznie wykonaną na rzecz podatnika usługą.

Płacę wystarczająco wysokie podatki (przynajmniej tak mi się wydaje :evil: ) więc ten postanowiłem sobie darować :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Różne rzeczy wypisujecie, o uczciowości i zawartości programu tv.

Rzecz w tym, że to wszystko nie ma znaczenia.

Opłata zwana abonamentem, nie wiadomo dlaczego, jest opłatą za posiadanie odbiornika tv i radia.

A moim zdaniem, jako wolna jednostka mam prawo posiadać tv i radio, tak samo jak mam prawo posiadać buty i dom.

Powiem więcej: Nic nikomu do tego czy posiadam te wymienione rzeczy czy nie.

Jeżeli mam ochotę ustawić antenę, połączyć ją kablem z telewizorem i ustawić konkretną częstotliwość jaką ma odbierać telewizor, to tylko moja sprawa.

Nikomu nie kazałem na tej częstotliwośći nic nadawać, to jego problem. Ja chciałem oglądać tzw. "kaszę" na ekranie mojego telewizora.

I tyle !!!

Co do uczciowości, to nie uważam abym w tym momencie był oszustem, jak niektórzy sugerują.

Jeśli zacznę śpiewać na ulicy, moim wątpliwej melodyjności głosem i położę przed sobą kapelusz na drobne, to kto chce wrzuci. W żadnym razie nie mam prawa żądać od tych co mnie po drodze słuchają jakiejkolwiek opłaty.

To samo tyczy się telewizji. Chcą sprzedawać towar, proszę bardzo, można kodować, można robić tak jak platformy cyfrowe.

Pozdrowienia dla wszystkich kochających wolność, nie będących anarchistami którzy nie płacą tej kretyńskiej opłaty !!!

PL

To jeszcze raz ja.

Szanowna Aleksandryto,

chciałbym Cię uprzejmie poinformować, że z usług TP S.A. zrezygnowałem trzy lata temu.

A to dlatego, że ponad samo narzekanie, które zapewne nie jest Ci obce, zrobiłem coś więcej. Podziękowałem im.

Więc bądź tak miła i nie wypisuj bzdur, że powinno się zabierać telewizory.

Ciekaw jestem co byc napisała, gdyby Ci za podatek od nieruchomości zabrali dom.

PL

Gość M@riusz_Radom

Khm, nie płacę..

Nie dorabiam do tego ideologii..

Wg mnie nie fair jest pobieranie opłaty abonamentowej na rzecz instytucji które utrzymują się z reklamy.

Ok, będę płacił, ale proszę nie przerywać mi filmów i audycji reklamami..

Zresztą niedługo dojdzie do tego, że usłyszymy w pudełku komunikat :

Przerywamy nadawanie reklam aby pokazać Państwu film

Szanowny plp. Rozumiem, że zrezygnowałeś w ogóle z telefonu, jako formy szybkiego kontaktu międzyludzkiego, bo rzeczywiście po co telefon ! 8) A teraz proponuję zrezygnować z prądu, bo jakie są ceny w Polsce za energię elektryczną. To skandal na skalę europejską. jeden z najdroższych krajów w Europie. Ja to bym zrezygnowała, co więcej proponuję nie płacić podatku od nieruchomości ,bo nabijamy kiesę miejscowym notablom. A tak w ogóle lepiej nie płacić podatków, bo wiadomo, gdzie nasza kasa wędruje! Od jutra nie będę też płaciła za wodę, bo jakaś ostatnio taka zielonkawa. Nie będę jej piła, więc nie będę płaciła.

Drogra Aleksandryto !

Nie, nie zrezygnowałem wogóle z telefonu. Rezygnacja z usług TP S.A. nie oznacza rezygnacji z telefonu i kontaktów międzyludzkich. Mam komórkę i lepiej na tym wychodzę.

Drobny szczegół polega na tym, że na prąd, wodę itd. mam i Ty zapewne też umowę i nie wywiązywanie sięz niej jest również w niej uregulowane.

Jeżeli masz zielonkawą wodę, a zadbałaś o to, aby w umowie była określona jej jakośc, to dziwię się, że jeszcze płacisz. Zastanów się na tym, czy w takiej sytuacji to wodociągi nie powinny zacząć płacić Tobie, oczywiście odszkodowania, za nie wywiązanie się z umowy.

Podatek, również ten od nieruchomości, rzecz bolesna, ale normalna. Myślę, że nikt nie lubi płacić podatków, szczególnie tak wysokich jak w Polsce.

Co innego to dziwna opłata, za zezwolenie na posiadanie pewnej rzeczy, która jest normalnym sprzętem użytkowym. Opłata pobierana do tego pod fałszywą przykrywką abonamentu.

Dla przykładu: konkurs dla abonentów w TVP. Jakich abonentów ? To nie jest abonament. Kto tu kogo robi w balona ?

Dalej uważam, że nikogo nie oszukuję. Chcę mieć telefon, prąd, wodę, platformę, kablówkę, Internet, gaz - nie mam nie chciałem, wywożeone śmieci itd. zawieram umowę o dostawę pewnej rzeczy lub wykonywanie pewnej usługi. I za to płacę.

I tylko za to !

Pozdrawiam !

PL

Ale na podatki nie zawierałeś umowy! Nasz obowiązek płacenia podatków wynika z Konstytucji III RP, a obowiązek płacenia abonamentu za RTV wynika z ustawy o radiofonii .... Ja też uważam, że podatki są w Polsce za wysokie! ale płacę bo tak wynika z naszych przepisów, a konsekwencje niepłacenia wszystkim są znane! Bo tak po prawdzie boimy się nie płacić 8) i rzadko ktoś płaci z pobudek czysto patriotycznych :D . Może niektórzy robią małe przekręty na podatkach wykorzystując niespójne przepisy, ale płacą. Płacą za telefon, bo jak nie to odetną, płacą za energię bo jak nie to odetną, płacą za wodę bo jak nie to odetną. Choćby płakali, wściekali się , walili głową o ścianę - płacą. Bo bez gazu i prądu nie potrafimy już żyć ! 8) A te umowy, które zawieramy z dostawcami energii, gazu to pic na wodę fotomontaż 8) Nie masz praktycznie żadnego wpływu na ich treść, a spróbuj się buntować, to dostawca poprostu nie zawrze z Tobą umowy, a Ty szukaj gazu w polu. :) Ponadto firmy sprzedające te usługi mają w swoich przepisach procedury pozwalające im w bezwzględny sposób wyegzekwować swoje należności. A w ustawie o radiofonii ich nie ma (choć ostatnio coś drgnęło), bo w obecnym systemie niemożliwe jest wejść do czyjegoś domu w celu znalezienia tychże aparatów RTV 8) I dlatego ludzie olewają opłatyRTV, bo wiedzą, że są bezkarni!

Abonament RTV to chyba jedyny w Polsce podatek pogłówny. Na policję płacimy proporcjonalnie do dochodów (w podatkach), na służbę zdrowia, kulturę, edukację też. Nie ważne ile kto choruje, chodzi do teatru czy ma dzieci. Płacimy proporcjonalnie do dochodu.

A na radio i TV - ode łba. Gdzie tu logika??? Nie wiem.

Nawet biedni płacą więcej (jeśli płacą), bo z reguły nie stać ich na zapłacenie całego roku z góry (wtedy jest ciut mniej) i płacą co miesiąc, dodatkowo ponosząc koszty 12 opłat za przelew. :(

Telewizja, za przeproszeniem, publiczna ma misję. Edukacyjno kulturową i takie tam. Ale jak ktoś jest biedny i go nie stać na abonament, to zgodnie z prawem nie może z tej edukacyjno-kulturalnej oferty telewizji korzystać. W zasadzie w TVP nie powinno w ogóle być programów dla bezrobotnych. Bo przecież ich nie stać na abonament. :) Bez sensu. Program telewizji publicznej powinien być dostępny dla wszystkich bez opłat. A TVP powinno się utrzymywać z naszych podatków. A zamiast abonamentu można np. zmniejszyć kwotę wolną od podatku. Finansowo to na jedno wyjdzie, a będzie mniej biurokracji, mniej dodatkowych kosztów i 100% ściągalności.

Ja obecnie nie płacę. Ale znam małżeństwo emerytów, u których nie jest bogato, ale płacą abonament.

Jak się wybuduję i wprowadzę to zarejestruję ten telewizor i będę płacił za rok z góry.

Żeby mi nie było głupio przed tymi emerytami.

Rafał

ja właśnie nie płace z pobudek CZYSTO patryjotycznych i wszystkich serdecznie do tego namawiam , jezeli jeszcze jest mozliwość nie płacenia innych podatków i parapodatków to też serdecznie namawiam . TO LEŻY W INTERESIE POLSKI I POLAKÓW. Popatrzcie tylko co za sfołocz zasiada w ławach poselskich i kto stanowi to bez prawie a wmawia wszytkim że to prawo.NSDAP tez stanowiło prawo. Dlatego to jedyna słuszna decyzja.

Nie płacić.

Pani/e sroka -płacić na tvp w podatkach o w morde to niezły pomysł i jeszcze misja czego misja -kwiatkowski i czarzasty i s-ka

mam przypuszcenie że o innej TVP piszesz moze Portugalskiej czy innej

pozdr ol

Przypuszczam , że większość z tych , którzy nie płacą nie robią tego gdyż mieszkają z kimś kto robi to za nich np. rodzice, teściowie.Jak ktoś już wcześniej napisał nie jest to kwota aż tak wysoka żeby załacenie sprawiało jakiś problem zwłaszcza dla kogoś kogo stać na budowanie domu.Ja płacę uczciwie, ale to nie znaczy , że zgadzam się z tym, że płacę dwa razy(drugi raz to kablówka a ponoć oni też coś tam płacą więc my już nie powinniśmy)

Informacja PAP za Onetem

Kraj

PAP, JP /2004-07-23 00:07:00

Abonament rtv: Kontrolerzy u drzwi

"Gazeta Lubuska": Już w sierpniu pojawią się w firmach pocztowi kontrolerzy. Sprawdzą, czy właściciele odbiorników płacą abonament radiowo-telewizyjny. Po sklepach i urzędach przyjdzie kolej na nas i nasze mieszkania.

Dorota P., księgowa dużej zielonogórskiej firmy, na pytanie o to, czy opłaca abonament radiowo-telewizyjny z satysfakcją potwierdza. Okazuje się, że płaci za dwa radioodbiorniki - w swoim gabinecie i na biurku prezesa. Ale już w pobieżnym spisie razem naliczyliśmy siedem aparatów.

"Przecież to głupota płacić za każdy odbiornik" - denerwuje się pracownik jednego z urzędów samorządowych. "To są radia pracowników, przynoszą je z domu i to tak jakby mieli domowe radia".

Już w sierpniu błędy w liczeniu radioodbiorników mogą kosztować. Najpierw do firm i instytucji, a później także do mieszkań zapukają pocztowi kontrolerzy. "Zdecydowaliśmy się wrócić do kontroli, które będą sprawdzały, czy firmy i osoby fizyczne płacą za radio i telewizję" - mówi Danuta Muszyńska z zielonogórskiej poczty. "Tacy inspektorzy działali przed laty. Z roku na rok spadają wpływy z abonamentów, mimo że odbiorników przybywa".

Pocztowcy postanowili rozpocząć kontrole od firm. W południowej części województwa zarejestrowanych jest około 150 tys. abonamentów. 2 tys. z nich to firmy. Pocztowcy nie ukrywają, że najpierw zabiorą się za przedsiębiorstwa, sklepy, zakłady usługowe ze względów bezpieczeństwa. W domach i mieszkaniach prywatnych niewiadomo na kogo trafią, jeszcze gospodarze psem poszczują... "Na razie mogę powiedzieć jedno, będzie więcej niż jeden zespół kontrolny" - mówi nieco tajemniczo szef gorzowskich pocztowców Tomasz Paszkowski.

Na poczatku lipca dostałem do swojej Firmy pismo z P.P Poczta Polska w której wyszczególniona była ilość odbiorników RTV za które opłacany jest przez moja firmę abonament. Przypominają o konieczności uaktualnienia abonamentu w stosunku do rzeczywiście posiadanych odbiorników. Poczta Polska uprzedza o akcji kontrolnej która będzie przeprowadzana od dnia 16 lipca br. W związku z tym, że opłacam abonament od faktycznej ilości posiadanych odbiorników, jedyną czynnością podjeta w tym zakresie było polecenie włączenia w.w pisma do akt.

Płaćcie,płaćcie...

I nabijajcie kabzę darmozjadom-a potem niech wszystkich bezrobotnych zalewa krew jak usłyszą ,że p.x w telewizji będzie zarabiał .........tys.zł a nam się właśnie skończył zasiłek!

Bo jak myślicie na co idzie Wasza kasa???

Ja mam tv i nie będę płacił bo stoi toto jako mebel.Po prostu nie mam anteny.A za meble to się chyba nie płaci?Czy może się mylę .A kontrolerów to psem...Nie mam zamiaru utrzymywać pana x i y.Wolę dziecku kupić książkę!

kastel A co z logiką? Skąd te pieniądze skoro nie płaci się abonamentu?

A ten kto nie płaci nie powinien narzekac na repertuar czy też rozrzutność - nie z jego to pieniędzy.

No właśnie Wowka-gdzie logika ?Jakoś stacje komercyjne dają sobie radę.

Tylko nie mów ,że muszę tam płacić abonament bo za te 40-56 zł mam setki programów a nie 1,2,3...