sSiwy12 18.11.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Ja bym skladala na budynek gospodarczy do 35m2 Tiaaa. Podpowiedz przy okazji jak bezpiecznie z domku gospodarczego "uczynić" domek letniskowy/rekreacyjny . Ja jestem zbyt słaby w uszach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 18.11.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Tiaaa. Podpowiedz przy okazji jak bezpiecznie z domku gospodarczego "uczynić" domek letniskowy/rekreacyjny . Ja jestem zbyt słaby w uszach.a po co ? Przebywac w gospodarczym mozesz, nigdzie nie jest powiedziane ze nie mozesz w takim budynku trzymac kanapy woda i prad doprowadzone a meldowac sie nie mam zamiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jednak to forum zeszło na psy(?), bo taka odpowiedź w dziale prawnym, to z foruma pudelka (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 18.11.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jednak to forum zeszło na psy(?), bo taka odpowiedź w dziale prawnym, to z foruma pudelka (?) Wszystkie odpowiedzi i porady sa zgodne z obowiazujacym prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Z http://forumprawne.org/ Postawiłem domki letniskowe ( nieświadomie, po podpowiedziach ludzi "wszystkowiedzących" jako budynki gospodarcze ) a teraz zmuszony jestem odkręcać decyzję i zalegalizować jako domki letniskowe. Jak to zrobić ? Budynki były zgłoszone - jako gospodarcze i stoją legalnie. . Gmina chce wyjaśnień bo w budynkach gospodarczych nie mogą zamieszkiwać ludzie a w tej chwili mieszkają. Czyli mowa o zastosowaniu art. 71.2. Prawa budowlanego. a w przypadku wszczęcia przez urząd postępowania, może grozić kara pieniężna. Edytowane 18 Listopada 2015 przez sSiwy12 podstawę prawną poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 18.11.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Z http://forumprawne.org/ Czyli mowa o zastosowaniu art. 71 ust. 2 Prawa budowlanego. a w przypadku wszczęcia przez urząd postępowania, może grozić kara pieniężna.oczywiscie ze nie moga mieszkac! Nie moga sie meldowac . Ale moga miec kanape i przebywac a ktos cos pisal o mieszkaniu? Ja do mieszkania mam dom 200m2 , budynek gospodarczy mi nie potrzebny do mieszkania. I jak urzad udowodni ze tam ktos mieszka? To jest ciekawe. Ze powiedza ze mieszkam? A ja powiem ze nie mieszkam. Drzymala tez nie mial domu i zyl Edytowane 18 Listopada 2015 przez gawronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jak podasz namiar na ten swój gospodarczo-"mieszkalny", to na "żywej" materii przekonasz się jak, dlaczego i ile to kosztuje.Wystarczy "uprzejmie donoszę" (tak jak w opisywanym wyżej przypadku) sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konus0 18.11.2015 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 to teraz jeszcze bardziej mnie zakręciliście tam nie będzie nikt mieszkał więc mieszkalne to to nie będzie. Budynek letniskowy nie przejdzie tak? Czyli muszę jednak zgłosić gospodarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 18.11.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Jak podasz namiar na ten swój gospodarczo-"mieszkalny", to na "żywej" materii przekonasz się jak, dlaczego i ile to kosztuje. Wystarczy "uprzejmie donoszę" (tak jak w opisywanym wyżej przypadku) sąsiada. a skad wziales ta nazwe "gospodarczo-mieszkalny"? Gdzie to napisalam? Budynek jest gospodarczy,nie mozna w nim mieszkac i sie meldowac ale mozna miec kanape i przebywac od mieszkania mam dom. Nie ma mozliwosci udowodnienia komus ze ktos mieszka tam a nie gdzie indziej. A przebywac mozna,No chyba ,ze ktos sie przyzna. Edytowane 18 Listopada 2015 przez gawronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) tam nie będzie nikt mieszkał więc mieszkalne to to nie będzie. Po prostu napisz po co jest ten budynek - jakie jest, ma być, jego przeznaczenie. W temacie piszesz, że chodzi o letniskowy/rekreacyjny, a teraz piszesz, że nie będziesz w nim mieszkał - to po co Ci letniskowy? Jako lokata kapitału ? Edytowane 18 Listopada 2015 przez sSiwy12 adresata dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.11.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 nieprawda! jak ja nie lubie jak ktos wprowadza kogos w błąd. mam pole nad jeziorem, dzialka rolna bez PZP i postawilam na zgloszenie budynek gospodarczy! nie ma tam zadnego domu jednorodzinnego ani budynku rekreacyjnego. grrrrr Witam, trafiłem na ten wątek przez przypadek i zaintrygowało mnie to co piszecie. Sam mam działkę budowlaną, objętą MPZP pod budownictwo jednorodzinne. Zgłosiłem w Starostwie budowę budynku gospodarczego, wniosek mój został przyjęty pomimo, że nie mam i przez kilka lat nie będę miał tam domu. Jeśli to jest niezgodne z prawem, to czy może mnie jakiś urząd zobligować do usunięcia tego budynku? Budynek ten będzie stał do chwili wybudowania domu w SSZ, potem zostanie rozebrany - czy w związku z tym muszę go nanosić na mapy (pani w starostwie powiedziała, że naniosę go za kilka lat razem z domem)? Ile mam czasu po wybudowaniu budynku na naniesienie go na mapy i co grozi gdybym tego nie zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Na działce budowlanej, przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, postawienie budynku gospodarczego jest jak najbardziej zgodne z prawem, bo w takim przypadku (działka budowlana) jest wystarczającym argumentem prawnym. Nie znam ani jednego przypadku kiedy sąd stwierdziłby inaczej - chyba że MPZP lub w razie jego braku WZiZT stanowiły inaczej. Teoretycznie budynek powinien być ujawniony po zakończeniu budowy - ale PB nie "limituje" czasu trwania budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konus0 18.11.2015 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 To ma być domek letniskowy, ale nikt nie będzie tam mieszkał, ma służyć do tego żeby było gdzie schować ponton czy grilla, a czasami posiedzieć przy piwku. Ciężko określić jedno przeznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor59 15.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam mam pytanko odnosnieArt.29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych gankówi oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tychobiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; 35m2 powierzchni zabudowy to jest z tarasem czy tez bez ?Mam w planie postawic Domek drewniany 35m2 powierzchnia mieszkalna+25m2 TarasuJest to dozwolone jako domek gospodarczy czy tez moze musi byc rekreacyjny?Czy moze jakies inne wyjscie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts