Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy - zgłoszenie o budowie

Konus0

Recommended Posts

Tiaaa.

Podpowiedz przy okazji jak bezpiecznie z domku gospodarczego "uczynić" domek letniskowy/rekreacyjny .:yes:

Ja jestem zbyt słaby w uszach.:(

a po co ? Przebywac w gospodarczym mozesz, nigdzie nie jest powiedziane ze nie mozesz w takim budynku trzymac kanapy :p woda i prad doprowadzone a meldowac sie nie mam zamiaru.

Z http://forumprawne.org/

Postawiłem domki letniskowe ( nieświadomie, po podpowiedziach ludzi "wszystkowiedzących" jako budynki gospodarcze ) a teraz zmuszony jestem odkręcać decyzję i zalegalizować jako domki letniskowe. Jak to zrobić ?

Budynki były zgłoszone - jako gospodarcze i stoją legalnie. . Gmina chce wyjaśnień bo w budynkach gospodarczych nie mogą zamieszkiwać ludzie a w tej chwili mieszkają.

Czyli mowa o zastosowaniu art. 71.2. Prawa budowlanego. a w przypadku wszczęcia przez urząd postępowania, może grozić kara pieniężna.

Edytowane przez sSiwy12
podstawę prawną poprawiłem

Z http://forumprawne.org/

Czyli mowa o zastosowaniu art. 71 ust. 2 Prawa budowlanego. a w przypadku wszczęcia przez urząd postępowania, może grozić kara pieniężna.

oczywiscie ze nie moga mieszkac! Nie moga sie meldowac . Ale moga miec kanape i przebywac :p a ktos cos pisal o mieszkaniu? Ja do mieszkania mam dom 200m2 , budynek gospodarczy mi nie potrzebny do mieszkania. I jak urzad udowodni ze tam ktos mieszka? To jest ciekawe. Ze powiedza ze mieszkam? A ja powiem ze nie mieszkam. Drzymala tez nie mial domu i zyl ;) Edytowane przez gawronka

Jak podasz namiar na ten swój gospodarczo-"mieszkalny", to na "żywej" materii przekonasz się jak, dlaczego i ile to kosztuje.

Wystarczy "uprzejmie donoszę" (tak jak w opisywanym wyżej przypadku) sąsiada.

a skad wziales ta nazwe "gospodarczo-mieszkalny"? Gdzie to napisalam? Budynek jest gospodarczy,nie mozna w nim mieszkac i sie meldowac ale mozna miec kanape i przebywac :p od mieszkania mam dom. Nie ma mozliwosci udowodnienia komus ze ktos mieszka tam a nie gdzie indziej. A przebywac mozna,No chyba ,ze ktos sie przyzna. Edytowane przez gawronka

:D tam nie będzie nikt mieszkał więc mieszkalne to to nie będzie.

Po prostu napisz po co jest ten budynek - jakie jest, ma być, jego przeznaczenie.

W temacie piszesz, że chodzi o letniskowy/rekreacyjny, a teraz piszesz, że nie będziesz w nim mieszkał - to po co Ci letniskowy? Jako lokata kapitału ?

Edytowane przez sSiwy12
adresata dopisałem

nieprawda! jak ja nie lubie jak ktos wprowadza kogos w błąd. :mad: mam pole nad jeziorem, dzialka rolna bez PZP i postawilam na zgloszenie budynek gospodarczy! nie ma tam zadnego domu jednorodzinnego ani budynku rekreacyjnego. grrrrr

Witam, trafiłem na ten wątek przez przypadek i zaintrygowało mnie to co piszecie. Sam mam działkę budowlaną, objętą MPZP pod budownictwo jednorodzinne. Zgłosiłem w Starostwie budowę budynku gospodarczego, wniosek mój został przyjęty pomimo, że nie mam i przez kilka lat nie będę miał tam domu. Jeśli to jest niezgodne z prawem, to czy może mnie jakiś urząd zobligować do usunięcia tego budynku?

Budynek ten będzie stał do chwili wybudowania domu w SSZ, potem zostanie rozebrany - czy w związku z tym muszę go nanosić na mapy (pani w starostwie powiedziała, że naniosę go za kilka lat razem z domem)? Ile mam czasu po wybudowaniu budynku na naniesienie go na mapy i co grozi gdybym tego nie zrobił?

Na działce budowlanej, przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, postawienie budynku gospodarczego jest jak najbardziej zgodne z prawem, bo w takim przypadku (działka budowlana) jest wystarczającym argumentem prawnym. Nie znam ani jednego przypadku kiedy sąd stwierdziłby inaczej - chyba że MPZP lub w razie jego braku WZiZT stanowiły inaczej.

Teoretycznie budynek powinien być ujawniony po zakończeniu budowy - ale PB nie "limituje" czasu trwania budowy.

• 2 months później...

Witam

mam pytanko odnosnie

Art.29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków

i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych

obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

35m2 powierzchni zabudowy to jest z tarasem czy tez bez ?

Mam w planie postawic Domek drewniany 35m2 powierzchnia mieszkalna+25m2 Tarasu

Jest to dozwolone jako domek gospodarczy czy tez moze musi byc rekreacyjny?

Czy moze jakies inne wyjscie ?