dar_o 11.11.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Nowo zamieszkały dom. Naprawdę nowo - od 2 tygodni Pytanie mam o ogrzewanie - jak co ustawić i czy coś robię źle ? Mam w domu mało podłogówki ( kuchnia/łazienka), reszta grzejniki. razem mam do ogrzania 122 m2. Grzeję gazem i kominkiem z DGP. CWU - gaz. Ustawiam na noc temp. 19.8 na czujniku. W dzień ustawiam 19.2. po południu odpalam kominek, do wieczora w pokojach jest ok 21-22 stopnie. Przez cały ten czas piec włączył się tylko kilka razy by grzać dom, tak to tylko CWU. Rano jak wstaję temp po ok 19.5- 19.8 w ciągu pierwszych 10 dni zużycie gazu to ok 40 m3. Sporo ? Mało ? Nie znam się - do tej pory życie w bloku tylko.... Czy coś inaczej poustawiać mam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.11.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nowo zamieszkały dom. Naprawdę nowo - od 2 tygodni Pytanie mam o ogrzewanie - jak co ustawić i czy coś robię źle ? Mam w domu mało podłogówki ( kuchnia/łazienka), reszta grzejniki. razem mam do ogrzania 122 m2. Grzeję gazem i kominkiem z DGP. CWU - gaz. Ustawiam na noc temp. 19.8 na czujniku. W dzień ustawiam 19.2. po południu odpalam kominek, do wieczora w pokojach jest ok 21-22 stopnie. Przez cały ten czas piec włączył się tylko kilka razy by grzać dom, tak to tylko CWU. Rano jak wstaję temp po ok 19.5- 19.8 w ciągu pierwszych 10 dni zużycie gazu to ok 40 m3. Sporo ? Mało ? Nie znam się - do tej pory życie w bloku tylko.... Czy coś inaczej poustawiać mam ? mam dokłądnie tak samo jak ty tylko wyzsze temperatury. termostat głowny ustawiony w dzien 21,8 noc 23. tylko noc to włacza sie od 4-8 i od 15-20. jak grzeje kominkiem to w ogóle piec sie nie wlacza bo w domu dochodzi do 24. za pazdziernik poszlo 43m gazu, tylko ze bardzo duzo wody lejemy, bo 15m i to tez trzeba ogrzac. takze jak idzie ci 40m na 10 dni to chyba bardzo duzo zwlaszcza ze masz tak niskie temperatury ustawione. a dom mam 140m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.11.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Co tu napisać ... Współczuję .... Zostać niewolnikiem ogrzewania i robić za palacza dzień w dzień i wykorzystywać do tego salon ...Targać drewno do salonu , dokładać i itd ..Dodatkowo takie wahania temperatury są bardzo szkodliwe dla zdrowia ..U mnie stałe 22 stopnie ... Co cholerę płacić za gaz , za przyłącze , za kocioł aby potem grzać głównie kominkiem ... Edytowane 12 Listopada 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 12.11.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Całe życie mieszkałem w bloku - uwielbiałem ogniska, uwielbiałem u rodziny palić w kominku. Podoba mi się to bo... jest ładne i tworzy efektowny widok w salonie Dlatego szukając projektu wybrałem taki, który miał w centralnym punkcie domu kominek - wiedziałem że będę go miał i używał. Dobierając go chciałem go wykorzystać - stąd DGP. Gdy się przeprowadziłem - pierwszym zakupem była siekiera firmy na F. Która daje mi sporo frajdy w użytkowaniu i rozcinania drzewa, które zanabyłem wiosną Więc Kaszpir, nie oceniaj mnie więc i nie nazywaj "niewolnikiem" bo to spełnienie marzeń jeszcze z dzieciństwa. A efekt jest taki, że w salonie nie mamy tv, mamy za to malowane ogniem obrazy na ścianie - A jak chcesz pomóc i napisać coś konstruktywnego, z chęcią posłucham odpowiedzi na pytanie zadane w pierwszym poście A nie dyskusji jałowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.11.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nie sluchaj takich medrkow, jak ci to pasuje to jest ok. Ja tez mieszkalem 15lat w bloku, pozniej 10 lat z rodzicami w domku. Jak teraz budowalem to od razu wiedzialem kominek z dgp, z tego jestem najbardziej zadowolony. Jak teraz jest cieplo to mi szkoda ze nie pale w kominku tylko taka rada po uzywaniu przez mojego tate kominka z mokrym drewnem, tez kupowal na wiosne zeby na zime miec. To jest za krotko, drewno jest jeszcze mokre. Ma tak zawalony kominek i komin taka czarna skorupa ze mozna to uznac ze jest zniszczony... ja dlstego juz dwa lata temu kupilem drewno i do fiskarsa tez sie przymierzam skrobnij na priv to cos moze razem uradzimy jak poregulowac piec zeby gazu mniej szlo, bo mam praktycznie identyczny uklad grzejnikowo, podlogowkowo kominkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 12.11.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Co tu napisać ... Współczuję .... Zostać niewolnikiem ogrzewania i robić za palacza dzień w dzień i wykorzystywać do tego salon ... Targać drewno do salonu , dokładać i itd .. Widzisz kaszpir jak miastowi i blokmani traktują kominek ? Jak prawdziwą rekreację i jako relaks Ty tego nie znasz bo myślisz innymi kategoriami a i w bloku pewnie nie mieszkałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.11.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 40 m3 to sporo, ale na ogrzanie samej ciepłej wody idzie 1m3 na dobę plus jeszcze gotowanie. Wracając do tematu , jak nie ogrzewasz domu jeszcze cały czas gazem to wyłącz ogrzewanie podłogowe bo na starcie ono najwięcej pożera gazu. Jak już zaczniesz stale grzać gazem to wtedy można ją włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 13.11.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Co tu napisać ... Współczuję .... Zostać niewolnikiem ogrzewania i robić za palacza dzień w dzień i wykorzystywać do tego salon ... Targać drewno do salonu , dokładać i itd .. Dodatkowo takie wahania temperatury są bardzo szkodliwe dla zdrowia .. U mnie stałe 22 stopnie ... Co cholerę płacić za gaz , za przyłącze , za kocioł aby potem grzać głównie kominkiem ... No to pomogłeś jak mało kto! Nie masz bliższej rodziny, której możesz sarkać i psuć humor codziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.11.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Widzisz kaszpir jak miastowi i blokmani traktują kominek ? Jak prawdziwą rekreację i jako relaks Ty tego nie znasz bo myślisz innymi kategoriami a i w bloku pewnie nie mieszkałeś Za dwa lata zmieni zdanie....Co innego palić kiedy się ma ochotę a co innego palić codziennie ..Szarość dnia codziennego może zniszczyć tą pasje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 13.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Za dwa lata zmieni zdanie....Co innego palić kiedy się ma ochotę a co innego palić codziennie ..Szarość dnia codziennego może zniszczyć tą pasje Sądzę,że tak będzie ale nie można mówić,że kominek jest be i że jest to kotłownia w salonie bo tak nie jest. Ja to rozumiem bo u mnie jest to głownie wystrój salonu i właśnie jak to wcześniej było ujęte "zabawa z ogniem" tylko i wyłącznie dla relaksu i jak ma się ochotę. I gdybym miał ogrzewanie za darmo i tak kominek w salonie byłby,normalny,tradycyjny a nie elektryczny czy bio. Ale ja też blokmen i miastowy od urodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.11.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 (edytowane) Przepraszam, że się wtroące. Trochę nie na główny wątek. My jako osobnicywychowani na wsi i wsi podmiejskiej, również budujemy się obok rodzinnego domu. Każdy robi jak uważa i to jego decyzja. Od siebie dodam tylko tyle, że rodzice budując dom w początku lat 90 również napalili się na kominek, z otwartym ogniem. Pierwszy rok kilka razy kominek odpalany, z każdym rokiem coraz mniej. Od 2-3 lat ani razu nie palone. Na co dzień ogrzewanie co jak i cwu piec na drewno, wióry i trociny. Ja szczerze nie mam chęci bawić się w palacza w salonie. Decyzją naszą była rezygnacja z kominka w salonie, nie po to robimy wygodne ogrzewanie, aby wydać kilka tys tylko po to aby bawić się w palacza i patrzyć się na ogień. Nas to nie rajcuje. Znajomi blokowcy zdziwieni, że nie bedzie kominka. Bo to klimat itp itd..... . Za czas poświęcony i wydane pieniądze wolę wyjechać na urlop, posiedzieć z rodziną, wypić piwo, postawić w końcu duże akwarium. Ale to tylko moje skromne zdanie i zdobyte doświadczenie widząc jak to w domu rodzinnym jest i proszę nie brać tego osobiście. Edytowane 14 Listopada 2015 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 14.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 bawić się w palacza i patrzyć się na ogień Kazdy ma jakieś hobby i trzeba to uszanowac ,kiedys dawno temu tez w jaskini siedzieli przy ogniu widac coś jest w tym dobrego przyciagajacego ludzi do dzis .Tylko ze mysle ze jak juz wybierac kominek to taki z którego sie nie dymi czyli spala czysto zeby np nie utrudniac oddychania innym na zewnatrz wtedy kiedy my sie relaksujemy przy kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts