kumite 12.11.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dzień dobry! Jestem na etapie kładzenia trapezu na garażu, większość informacji pozyskałem dzięki użytkownikom tego forum - za co bardzo dziękuję. Mam jednak kilka wątpliwości i byłbym bardzo wdzięczny za ich wyjaśnienie. 1. Usytuowanie arkusza blachy trapezowej względem obrobki pasa nadrynnowego. Konkretnie to miejsce : Patrząc na okoliczne dachy widzę tutaj całkowitą dowolność, jedni wysuwają blachę tak, że pas podrynnowy jest niewidoczny, inni zaś odsuwają trapez nawet na 10cm. Instrukcje producentów trapezu pomijają ten problem. Jak i dlaczego właśnie tak powinno się wykańczać ten fragment ? 2. Wykończenie obróki przy zakończeniu ściany. Konkretnie te miejsca : Czy w tych miejscach nie powinny być wstawione kątowniczki wsunięte pod obróbkę i wywinięte na mur ? Czy wystarczy uciąć obrobkę na styk i szparę uzupełnić silikonem dekarskim, bez zasłaniania tego kątownikiem ? Z góry dziękuję za każde słowo, które przzybliży mnie do rozwikłania tych kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.11.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Najlepiej trapez wysunąć z 1-2 cm za pas. Blachy pionowe zagiąć na połać za 2 falę.i jeszcze 2 cm w dół. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumite 12.11.2015 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź-prawie wszystko jasne Jeżeli chodzi o "blachy pionowe" to moje pytanie tyczyło ich pionowej części - czy nie powinna ona być wywinięta za narożnik - aby przykryć szparę na łączeniu z murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź-prawie wszystko jasne Jeżeli chodzi o "blachy pionowe" to moje pytanie tyczyło ich pionowej części - czy nie powinna ona być wywinięta za narożnik - aby przykryć szparę na łączeniu z murem? Można zawinąć na mur. Można wygiąć od muru 2-3cm i zafelcować z czapką. Jeśli chodzi o widok od czoła , to zawinąć 2-3 cm . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts