zbyster 12.11.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 witam. Wstawiłem grzejnik do ganku. Przewody dałem PEX 20mm, Grzejnik wydaje się odpowietrzony- odpowietrzałem i na zaworze i na odpowietrzniku-brak powitrza , przewody nigdzie nie są zagięte. Już nie wiem dlaczego to nie działa. Próbowałem już zakręcać wszystkie grzejniki i zbiornik cwu, ale ten nowy nadal nie ruszył. - pompa omigena na najwyższym biegu.Sprawdzałem zawory-te przy grzejniku-drożne w obu kierunkach Dołączam szkic instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 12.11.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Zapowietrzony powrót na strychu. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 12.11.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 dać odpowitrznik jeszcze na powrocie w najwyższym punkcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 12.11.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 TAK. Najlepiej automatyczny, bo jednokrotne odpowietrzenie nie załatwi sprawy. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 12.11.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 założyłem, ale niestety nie pomogło,nadal to samo-nie grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 12.11.2015 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 zakręciłem wszystkie odbiory i ruszyło(przedtem zapominałem o grzejniku w łazience). -ruszyło ale słychać przelewającą się wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 12.11.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Teraz gdy włącze wszystkie grzejniki - ten nowy nie grzeje,ale gdy przykręcę prawie na max zawór odcinający bojler cwu grzejnik rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.11.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 a nie podłączyłeś jakimś pexem 16 mm a reszta grube stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 13.11.2015 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 od pieca odchodzi rura 1", a ja podłączyłem nowy grzejnik pex 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.11.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Jeśli jeszcze gdzieś coś "bulga", to trzeba odpowietrzać dalej. Na końcu trzeba zrównoważyć obwody hydrauliczne, aby wyrównać przepływy. W Twoim przypadku powinna być regulacja na powrocie bojlera, bo on jest najbliżej i ma najmniejsze opory. Rysunek w załączeniu i zaznaczony ZR. Grzejniki powinno dać się regulować na przyłączach (na powrotach) lub przy głowicach. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 13 Listopada 2015 przez xmsg fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyster 13.11.2015 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 no na powrocie z bojlera mam zawór kulowy. To nim mam regulować? Ps .A czy odpowietrznik automatyczny na powrocie nie zaciąga powietrza do instalacj(gdzieś tak przeczytałem)i? Czy nie trzeba zastosować ręcznego odpowietrznika na powrocie a automatu na zasilaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.11.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 no na powrocie z bojlera mam zawór kulowy. To nim mam regulować? TAK Ps .A czy odpowietrznik automatyczny na powrocie nie zaciąga powietrza do instalacj(gdzieś tak przeczytałem)i? Czy nie trzeba zastosować ręcznego odpowietrznika na powrocie a automatu na zasilaniu? Odpowietrzniki automatyczne służą do wstępnego odpowietrzenia instalacji. Potem trzeba je odciąć. W czasie eksploatacji do pozbywania się wydzielającego się gazu z instalacji służy separator gazu montowany na zasilaniu tuż za kotłem. Jeśli nie masz separatora, to bąble gazubędą zbierały się w najwyższym punkcie instalacji, co spowoduje konieczność jej okresowego odpowietrzania na strychu. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts