Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie grzeje nowo dodany grzejnik

zbyster

Recommended Posts

witam. Wstawiłem grzejnik do ganku. Przewody dałem PEX 20mm, Grzejnik wydaje się odpowietrzony- odpowietrzałem i na zaworze i na odpowietrzniku-brak powitrza , przewody nigdzie nie są zagięte. Już nie wiem dlaczego to nie działa. Próbowałem już zakręcać wszystkie grzejniki i zbiornik cwu, ale ten nowy nadal nie ruszył. - pompa omigena na najwyższym biegu.Sprawdzałem zawory-te przy grzejniku-drożne w obu kierunkach Dołączam szkic instalacji.

INSTALACJA CO.jpg

Jeśli jeszcze gdzieś coś "bulga", to trzeba odpowietrzać dalej.

Na końcu trzeba zrównoważyć obwody hydrauliczne, aby wyrównać przepływy.

W Twoim przypadku powinna być regulacja na powrocie bojlera, bo on jest najbliżej i ma najmniejsze opory. Rysunek w załączeniu i zaznaczony ZR.

schemat_hydrauliki.jpg

Grzejniki powinno dać się regulować na przyłączach (na powrotach) lub przy głowicach.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg
fotka

no na powrocie z bojlera mam zawór kulowy. To nim mam regulować?

TAK

Ps .A czy odpowietrznik automatyczny na powrocie nie zaciąga powietrza do instalacj(gdzieś tak przeczytałem)i? Czy nie trzeba zastosować ręcznego odpowietrznika na powrocie a automatu na zasilaniu?

Odpowietrzniki automatyczne służą do wstępnego odpowietrzenia instalacji. Potem trzeba je odciąć.

W czasie eksploatacji do pozbywania się wydzielającego się gazu z instalacji służy separator gazu montowany na zasilaniu tuż za kotłem.

Jeśli nie masz separatora, to bąble gazubędą zbierały się w najwyższym punkcie instalacji, co spowoduje konieczność jej okresowego odpowietrzania na strychu.

Pozdrawiam

GREGOR