Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zimną łazienką.

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Kup i zainstaluj (na początek) kratkę z klapą/żaluzją zwrotną - coś takiego:

217948.jpg

Koszt do 20zł - może rozwiąże problem.

Owszem - nawet wszystkie problemy na tej ziemi :jawdrop:

@sSiwy!!! Czy wiesz, że nieodpowiedzialne "porady" mogą skutkować nawet śmiercią??

Taki zawór, to ŻADNA wentylacja!! A szczególnie groźny jest w przypadku takiego np. "junkersa" z otwartą komorą spalania (bo na razie jeszcze tego nie wiemy, jaki "młody" ma piecyk). W przypadku urządzeń gazowych

z otwartą komorą spalania kratka wentylacyjna musi być stale otwarta!!

Gość Konto usunięte_12*
W starszym mieszkaniu też idzie wentylacje mechaniczną zrobić.

Owszem, tylko nieraz poważnym problemem jest uzyskanie zgody właściciela (administratora) na wszelkie nowe dziury na elewacji :(

Gość Konto usunięte_12*
.twierdzą że wentylacja z odzyskiem ciepła to niepotrzebny bajer. Ja też tak dawniej myślałem ale teraz widzę że jest coraz więcej świadomych inwestorów.

Masz może jakiegoś "linka" lub fotki takiej wentylacji nawiewnej, aby tu "młodemu" podrzucić?

Sądzę, że gdyby miała odpowiednią wydajność, to mogłaby nawet zaspokoić "apetyt" takiego piecyka z otwartą komorą spalania i jej zakup byłby niewiele droższy od zakupu takiego pieca z komorą zamkniętą (plus przeróbki WG :)).

Owszem, tylko nieraz poważnym problemem jest uzyskanie zgody właściciela (administratora) na wszelkie nowe dziury na elewacji :(

Tak, jeśli mieszkanie nie jest własnościowe to problem będzie. Z doświadczenia wiem, że takie problemy są. Ale jak jest własnościówka to już bez problemu. Zwykle robimy czerpnię przy balkonie a wyrzut do pionu. Jak nie ma balkonu to przy oknie albo w oknie w ramie. Idzie wykombinować.

Masz może jakiegoś "linka" lub fotki takiej wentylacji nawiewnej, aby tu "młodemu" podrzucić?

Sądzę, że gdyby miała odpowiednią wydajność, to mogłaby nawet zaspokoić "apetyt" takiego piecyka z otwartą komorą spalania i jej zakup byłby niewiele droższy od zakupu takiego pieca z komorą zamkniętą (plus przeróbki WG :)).

Masz na myśli z rekuperacją? Sama nawiewna/wywiewna nie była by problematyczna do zrobienia u niego bez reku. 2 wentylatory kanałowe jedziemy nawet na trójnikach do każdego z pomieszczeń typu pokoje i wywiewy łazienka i kuchnia. Co do piecyka jeśli otwarta komora to powietrze mieć musi i wtedy trzeba to zapewnić rozsądnie zgodnie z wymaganiami. W piątek jak wspomniałem będziemy robić zaś wm z odzyskiem w starszym domu z lat 70 tych więc narobię fotek jak to organizować można.

Gość Konto usunięte_12*
Sama nawiewna/wywiewna nie była by problematyczna do zrobienia u niego bez reku. 2 wentylatory kanałowe jedziemy nawet na trójnikach do każdego z pomieszczeń typu pokoje i wywiewy łazienka i kuchnia.

Jeśli bez reku, to trzeba by ten nawiew jakoś podgrzać. Nie jestem specem od WM, więc takich szczegółów już nie znam.

P.S. Może coś takiego?

http://www.darco.com.pl/aktualnosci/nowosci-produktowe/art,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html

Jest to nawietrzak bez wentylatora (piecyk sam by od niego "ciągnął" tyle, ile mu potrzeba).

Nie znam jednak tamtego piecyka i jego zapotrzebowania na powietrze, więc nie wiem, czy te 80 m3/h wystarczy(?)

Pozostawienie piecyka z otwartą kom. spalania, to jednak prawdziwa "skarbonka", bo taki piecyk "zżera" to podgrzane powietrze zamiast pozostawić je ludziom do oddychania :(

"Młody" musi więc się zastanowić, czy stać go na to płacenie za "parę"

w gwizdek, czy może jednak w końcowym rozrachunku nie lepszy byłby taki kocioł z zamkniętą komorą spalania i zwykła WG :rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Jeśli bez reku, to trzeba by ten nawiew jakoś podgrzać. Nie jestem specem od WM, więc takich szczegółów już nie znam.

P.S. Może coś takiego?

http://www.darco.com.pl/aktualnosci/nowosci-produktowe/art,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html

Jest to nawietrzak bez wentylatora (piecyk sam by od niego "ciągnął" tyle, ile mu potrzeba).

Nie znam jednak tamtego piecyka i jego zapotrzebowania na powietrze, więc nie wiem, czy te 80 m3/h wystarczy(?)

Zrobiłem tak u teściów :) wm nie chcieli bo to wiadomo jakieś cudo dla nich :) a był problem z grzybem i tragicznym powietrzem wrzuciłem im taki nawietrzak powietrze leci przez pokój i wychodzi przewodem wentylacyjnym od kuchni . W łazience jest wentylator. Mają piec węglowy, kotłownia ma swój własny ciąg z pola odcięta od domu. Dom z 74 roku. To też nie ideał ale zadowoleni bo grzyba już nie ma to raz a i powietrze lepsze w domu. Dla mnie i tak porażka bo to nie tak być powinno ale lepszy rydz niż nic :) Zimą to śmiga bo jest różnica ciśnień jakby nie było.

Gość Konto usunięte_12*
To też nie ideał ale zadowoleni bo grzyba już nie ma to raz a i powietrze lepsze w domu. Dla mnie i tak porażka bo to nie tak być powinno ale lepszy rydz niż nic :) Zimą to śmiga bo jest różnica ciśnień jakby nie było.

Też tak myślę. Teraz więc wszystko zależy od tego, jaki tak naprawdę piecyk "młodemu" zamontowano :confused:

Też tak myślę. Teraz więc wszystko zależy od tego, jaki tak naprawdę piecyk "młodemu" zamontowano :confused:

Może się dowiemy...Słuchaj u mnie jest tak. Jako że wszystko to co oferuję ludziom muszę przetestować to testowałem grzanie gazem, prądem, węglem, wm, wg, kolektory słoneczne i powietrzne i bóg wie co jeszcze :) w każdym razie u mnie kondensat siedzi w kotłowni i grzeje wodę a czasem dogrzewa parter jak nie wyrabia pompa p-p i tutaj problemu nie ma bo on akurat komorę ma zamkniętą ale ponownie ta kotłownia jest dosyć szczelnie oddzielona od reszty domu aby wm nie zaciągała stamtąd powietrza chcąc nie chcąc zimnego dosyć. Tam teraz taka bardziej spiżarka jest :)

@sSiwy!!! Czy wiesz, że nieodpowiedzialne "porady" mogą skutkować nawet śmiercią??

Taki zawór, to ŻADNA wentylacja!! A szczególnie groźny jest w przypadku takiego np. "junkersa" z otwartą komorą spalania (bo na razie jeszcze tego nie wiemy, jaki "młody" ma piecyk). W przypadku urządzeń gazowych

z otwartą komorą spalania kratka wentylacyjna musi być stale otwarta!!

Tylko łaskawco drogi jeden fakt - w tym pomieszczeniu/łazience nie ma kotła gazowego.

W pomieszczeniu/przedpokój w którym zainstalowano kocioł gazowy jest wywiew i nawiew.

W tym pomieszczeniu/łazience musi być wentylacja wywiewna, a jest nawiewna.

Ps. Zanim, następnym razem, wyciągniesz tak ciężkie działa - sprawdź o czym piszesz.

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem

Tylko łaskawco drogi jeden fakt - w tym pomieszczeniu/łazience nie ma kotła gazowego.

W pomieszczeniu/przedpokój w którym zainstalowano kocioł gazowy jest wywiew i nawiew.

W tym pomieszczeniu/łazience musi być wentylacja wywiewna, a jest nawiewna.

Ps. Zanim, następnym razem, wyciągniesz tak ciężkie działa - sprawdź o czym piszesz.

W łazience zawsze musi być wywiew a nie nawiew. niestety wentylacja grawitacyjna często robi wiele rzeczy na odwrót.

....... niestety wentylacja grawitacyjna często robi wiele rzeczy na odwrót.

Bo dla większości (w tym projektanci i architekci) wentylacja grawitacyjna składa się tylko z kanałów wentylacyjnych wywiewnych - niestety.

Ps. Kiedy widziałeś prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną (w zgodzie z obowiązującymi przepisami) wentylację grawitacyjną ?

Bo dla większości (w tym projektanci i architekci) wentylacja grawitacyjna składa się tylko z kanałów wentylacyjnych wywiewnych - niestety.

Ps. Kiedy widziałeś prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną (w zgodzie z obowiązującymi przepisami) wentylację grawitacyjną ?

Ostatnio u znajomego, który i tak teraz przerabia na wm z odzyskiem ciepła jak zaczęło mu nadmiernie wiać zeszłej zimy.

Jak już wspomniałem, piecyk jest nowy, z zamkniętą komorą gazową. Jest w przedpokoju. Obok jest kratka, z której nawiewa powietrze.

W łazience nie ma piecyka. Jest "wentylacja", która jest dziurą w ścianie z rurą i "daszkiem" na końcu, z której wieje zamiast wywiewać :)

Co do spłuczki, to nie leci cały czas woda. Sprawdzałem :)

Gość Konto usunięte_12*

Zanim tak przemądrzale będziesz forsował własne teorie - najpierw poczytaj, co potrafi taki kocioł z otw. komorą spalania(?)

Przy WG taki kocioł zakłóca bilans nawiewów i wywiewów w domu. Przeciętny kocioł potrzebuje bardzo dużo powietrza do spalania, więc jeśli jakiś domniemany nawiew nie działa, to ciągnie to powietrze skąd się tylko da!

A dajesz głowę, że to zimno, które "młodemu" wlatuje do łazienki nie świadczy o tym, ze nie ma skąd brać powietrza? Nikt z nas tam nie był, więc ostrożnie z takimi poradami, bo jeśli kocioł ciągnie powietrze z kratki

(tej dziury w ścianie u "młodego"), to gdy temu kociołkowi ten ostatni otwór zatkasz tym zaworem zwrotnym, to wyprawisz "młodego" wraz z rodzinką na tamten świat.

Czy skumałeś??

Gość Konto usunięte_12*
Jak już wspomniałem, piecyk jest nowy, z zamkniętą komorą gazową. Jest w przedpokoju. Obok jest kratka, z której nawiewa powietrze.

Rosyjskie przysłowie mówi: "Czort - swoje, a pop - swoje" :(

Pytaliśmy ciebie, ale nam nie odpowiedziałeś. Więc może tym razem inaczej:

Skąd twój kocioł (lub piec - jak wolisz) ciągnie powietrze do spalania??

Nie powtarzaj więc swojej mantry o nowym piecu i pewnej jak bank komorze zamkniętej, tylko podaj jego typ oraz dane techniczne (z instrukcji).