Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe murowane a podwieszany sufit

Recommended Posts

Witam jestem tuz przed murowaniem ścianek działowych NA PODDASZU. Początkowo myśleliśmy poprowadzić je pod zakładany sufit podwieszany (w sensie jeden sufit na calym poddaszu).

Ten artykuł to odradza:

http://www.receptynadom.pl/naprawic-zle-zamontowany-ruszt-montazu-plyt-g-k-poddaszu/1/

Pozostaje opcja wymurowac ponad zakładany sufit i przykrecić profile z boku sciaek działowych?

Tak to się robi?

Oczywiście zapytanie wyslałam juz do kierbuda i projektanta (MTM style), ktory tego szczegółu nie rozrysowal. Jak wyscie robili? Czy ktoras opcja jest bardziej narażona na pekniecia? Z gory dziekuje za porady!

Pzdr

PS Na dole mam poprowadzone 2 cm pod strop i zapiankowane.

Edytowane przez questa

3:0 i projektant i kierbud i konstruktor (niezaleznie od siebie zapytani) mowia ze scianki wyzej niz planowany sufit :-) I sufit do tych scianek. Tak zatem zrobimy.

Musze jeszcze zapytac o paroizolacje- czy doklejac do scian czy jakos puscic gora?

Edytowane przez questa

3:0 i projektant i kierbud i konstruktor (niezaleznie od siebie zapytani) mowia ze scianki wyzej niz planowany sufit :-) I sufit do tych scianek. Tak zatem zrobimy.

Musze jeszcze zapytac o paroizolacje- czy doklejac do scian czy jakos puscic gora?

ja izolacje kleilem do profili przysciennych, a pomysl z piankowaniem nizszej sciany to mnie rozwalił :)

• 2 weeks później...

Witam

Chciałbym dopytać forumowiczów o jeszcze jedną rzecz.

Mam podobny problem autor tematu z tym że moje mieszkanie ma wysokość 3,20 jest to kamienica. Z jednego z pokoi chciałbym wyodrębnić łazienkę. Ścianki będę chciał stawiać pustaków 12cm szerokości. Zarówno w wyodrębnionej łazience jak i pokoju będą podwieszane sufity obniżane w pokoju o jakieś 30-40cm w łazience do 240 cm.

Zastanawia mnie to czy muszę tą ściankę ciągnąć do samego sufitu czy zakończyć wznoszenie trochę nad poziomem sufitu . Na ściance tej będzie stelaż od sufitu w pokoju z jednej strony i od łazienki z drugiej. Czy to jest bezpieczne czy taka niedociągnięta ścianka wytrzyma obciążenie sufitu ?

łazienka.JPG

Edytowane przez PanMicz

• 3 months później...