questa 12.11.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Witam jestem tuz przed murowaniem ścianek działowych NA PODDASZU. Początkowo myśleliśmy poprowadzić je pod zakładany sufit podwieszany (w sensie jeden sufit na calym poddaszu). Ten artykuł to odradza: http://www.receptynadom.pl/naprawic-zle-zamontowany-ruszt-montazu-plyt-g-k-poddaszu/1/ Pozostaje opcja wymurowac ponad zakładany sufit i przykrecić profile z boku sciaek działowych? Tak to się robi? Oczywiście zapytanie wyslałam juz do kierbuda i projektanta (MTM style), ktory tego szczegółu nie rozrysowal. Jak wyscie robili? Czy ktoras opcja jest bardziej narażona na pekniecia? Z gory dziekuje za porady! Pzdr PS Na dole mam poprowadzone 2 cm pod strop i zapiankowane. Edytowane 12 Listopada 2015 przez questa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 12.11.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Najpierw ścianki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 12.11.2015 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) 3:0 i projektant i kierbud i konstruktor (niezaleznie od siebie zapytani) mowia ze scianki wyzej niz planowany sufit I sufit do tych scianek. Tak zatem zrobimy. Musze jeszcze zapytac o paroizolacje- czy doklejac do scian czy jakos puscic gora? Edytowane 12 Listopada 2015 przez questa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 13.11.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ja ustalilem z ekipa od poddasza, ze potrzebuja conajmniej 7cm scianki (powyzej docelowej wysokosci pomieszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 3:0 i projektant i kierbud i konstruktor (niezaleznie od siebie zapytani) mowia ze scianki wyzej niz planowany sufit I sufit do tych scianek. Tak zatem zrobimy. Musze jeszcze zapytac o paroizolacje- czy doklejac do scian czy jakos puscic gora? ja izolacje kleilem do profili przysciennych, a pomysl z piankowaniem nizszej sciany to mnie rozwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 16.11.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 ja izolacje kleilem do profili przysciennych, a pomysl z piankowaniem nizszej sciany to mnie rozwalił A może czegoś nie zrozumiałeś z tym piankowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 19.11.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Na dole mam zapiankowane...czemu rozwalil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanMicz 30.11.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Witam Chciałbym dopytać forumowiczów o jeszcze jedną rzecz. Mam podobny problem autor tematu z tym że moje mieszkanie ma wysokość 3,20 jest to kamienica. Z jednego z pokoi chciałbym wyodrębnić łazienkę. Ścianki będę chciał stawiać pustaków 12cm szerokości. Zarówno w wyodrębnionej łazience jak i pokoju będą podwieszane sufity obniżane w pokoju o jakieś 30-40cm w łazience do 240 cm. Zastanawia mnie to czy muszę tą ściankę ciągnąć do samego sufitu czy zakończyć wznoszenie trochę nad poziomem sufitu . Na ściance tej będzie stelaż od sufitu w pokoju z jednej strony i od łazienki z drugiej. Czy to jest bezpieczne czy taka niedociągnięta ścianka wytrzyma obciążenie sufitu ? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez PanMicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 30.11.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Możesz tak zrobić, pozostaje zabezpieczenie akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metpol 15.03.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Odnośnie sufitu na poddaszu - przy takich rozwiązaniach zawsze warto zastosować profile UD i przykręcić je do ścianek. Będą przede wszystkim mniejsze powierzchnie sufitów, a więc bardziej stabilne i mniejsze ryzyko wystąpienie pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts