Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompaktowe urządzenia do grzania CWU

Mgogga

Recommended Posts

• 3 weeks później...

R

Opowiadaj. Ile osób na pokładzie ?jaki rozbiór wody ? Powietrze z pomieszczenia czy z zewnątrz?

Szukasz porady a sama /sam możesz udzielić paru.Mało osób na forum spotkalem co jej używa.

Dwie osoby osiemdziesiat litrów wystarcza , powietrze z kubatury ,garaż I kotłownia . Ponieważ mam zniżkę na energię electricznà nice bardo przejmuję się kosztami z pomiaru wychodzi ok 70 kWh za dwa miesiàce. Co do za let gabaryty nice wield większe do bolder a 80 l ,wisi na ścianie, nie zajmuje miejsca na podłoodze obniża temperaturę w lecie wydmuch powietrza na strych w zombie o temp ok 7 stop I C

Edytowane przez Mgogga

R

Dwie osoby osiemdziesiat litrów wystarcza , powietrze z kubatury ,garaż I kotłownia . Ponieważ mam zniżkę na energię electricznà nice bardo przejmuję się kosztami z pomiaru wychodzi ok 70 kWh za dwa miesiàce. Co do za let gabaryty nice wield większe do bolder a 80 l ,wisi na ścianie, nie zajmuje miejsca na podłoodze obniża temperaturę w lecie wydmuch powietrza na strych w zombie o temp ok 7 stop I C

Czy to sam Antonio Merloni udziela się na polskim forum z pomocą Google Translatora??? ;)

• 1 month później...
kolektory wymagają bufora o sporej pojemności trzeba to gdzieś ustawić. Zastosowana prze ze mnie pompa Aristona jest naprawdę kompaktowym urządzeniem przy pojemności 80 l CWU na dwie osoby wystarcza. ponadto cena najtańszy kolektor to ok 6 tys. plus montaż na dachu i rozprowadzenie instalacji instalacji . Koszt dwukrotnie przekraczający koszty pompy z instalacją