Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz barwinek- na życie i na miłość, to miejsce na mapie.

Recommended Posts

Nasza przyszła oaza spokoju i miejsce na spełnianie wspólnych marzeń i pragnień.

Poprostu nasz wymarzony wspólny DOM :)

:welcome:

Zaczynamy budowę naszego Domku! Naszego Barwinka.

Nie bedzie zaduży, metraż to tylko 103m2,

ale powinien wystarczyć na 2 dorosłe osoby + w przyszłości

dwoje dzieci, kota i psa(choć piesek ma mieszkać na działeczce,

TŻ się niechce zgodzić na zoo w domu). Projekt domu mamy indywidualny, mieliśmy już

wcześniej koncepcje jak ma wyglądać nasz wymarzony dom, oczywiście były spięcia,

były negocjacie co do wielkości( i choć dalej uważam że mam za mały salon

i kuchnie) to doszliśmy do kompromisów i bardzo powoli zaczynamy spełniać

nasze małe marzenie. Rozmieszczenie pomieszczeń w domku

mieliśy już rozplanowane w naszych główkach zanim jeszcze kupiliśmy działke ale dopiero po wybraniu

i zakupieniu gruntu zaczeło się dopasowywanie naszych marzeń i koncepcji

do warunków zabudowy jakie ustaliła gmina. Tak więc z niektórych rzeczy

musieliśmy zrezygnować inne udało się przenieść do rzeczywistości.

Nie będzię to szybka budowa i najprawdopodobniej jeszcze kilka lat minie zanim się

tam wprowadzimy co daje nam czas na przemyslenie wszystkich pomysłow które chcę zmieścić w

domu. Będę więc wdzięczna za uwagi i konstruktywną krytykę, bo czasem można przedobrzyć gdy się tak bardzo czegoś pragnie jak ja

pragnę naszego Domu.

PS; CHCIAŁAM DODAĆ WIZUALIZACJĘ ALE NIE REAGUJE FUNKCJA DODAJ PLIK ? MOŻE KTOŚ WYTŁUMACZY CZY MOŻNA DODAWAĆ ZDJECIA Z KOMPA? :confused:

Mamy już wszystkie pozwolenia, załatwiliśmy też kierownika budowy, ekipę która postawi nam dom do SSO.

I na tym będziemy musieli na trochę przystopować, bo nie posiadamy takiego budżetu jaki chcielibyśmy mieć.

A nie zabardzo chcieliśmy też wchodzić w wieloletnie kredyty bo mieszkać mamy gdzie i nikt nas z własnego mieszkania

nie wygoni. Więc budowę rozłożymy na raty. :) :cool:

Nasza działka jest niewielka bo to tylko 613m2, docelowo ma być około 800m2.

Kształtem przypomina skoszonego z jednej strony prostokąta. Dom ma stać na środku działki, z jednej

jego strony będzie POŚ-ka i część garażowo-składowa, z drugiej stron część rekreacyjna, gdzie będzie altanka z grillo-pieco-wędzarką. :) Będę wyrabiać domowe wędliny.:D

Projekt robił nam młody architekt z Białegostoku, bardzo sympatyczny i zdolny młody chłopak, którego

polecam serdecznie. Na parterze bedziemy mieć kotłownie, łazienkę, pokój dzienny z kuchnią i jedną sypialnie która

może po zrobieniu góry stanie się pokojem gościnno-komputerowym. Na poddaszu bedzimy mieć 3 sypialnie, łazienkę i 2 mikro garderoby.

A oto i rzut parteru : parter.jpg i podasza podasze1.jpg

Jak dopisze pogoda to już jutro będą zalewać strop :) a ja od jakiegoś czasu zastanawiam się z czego wykonać podjazd, warunkiem nie ukrywam będzie koszt, chcialabym zredukować go do minimum, tylko co bedzię piękne albo chociaż ładne i nie wykończy mojego portfela ? Podjazd kończy sie wiatą na samochód a na ścianie są drzwi do kotłowni więc najprawdopodobniej tam bedzię beton ale chyba nie jestem przekonana zeby betonować też cały podjazd. Za kostką brukową też nie przepadam może macie jakieś pomysły? A może robiliście jakieś podjazdy typu DIY i możecie polecić? Edytowane przez Barwinek M&M

Witajcie Czaplanko i MałyDomku! Dziekuję Za odwiedziny i oczywiście zapraszam częściej.Wybaczcie że wcześniej nie byłam w stanie Was przywitać ale już to nadrabiam ostatnimi jesiennymi jabłkami w formie szarlotki przezemnie popełnionej :rolleyes:12306028_985046308233439_1618775243_n.jpg Muszę wam się do czegoś przyznać, własnie wczoraj udało mi się dokończyć papierologie zwiazaną z dokupieniem kawałka działki i już nasza działeczkę można nazywać działką. Urosła :wiggle: A fachowcy już górę murują. Zaraz będa kłaść krokwie:wave:

Nie są to zapierające dech w piersiach widoki i widać ulicę ale nie jest też źle.widok z kuchennego okna.jpg Latem są tam kuropatwy, lis przychodzi w odwiedziny (tego lata wygrzewał się u nas na ławach fundamentowych) mnóstwo różnych: dużych i małych ptaków, jaszczurki i zaskrońce. Ogólnie jest dość sielsko w koło mojej działki. A na ten moment pierwsza sąsiadka się czasem w odwiedziny wprasza DSC_0119.jpg I małpa jedna, wyczuwa moment kiedy chłopaki mają przerwe śniadaniową. ;-)

• 2 weeks później...