MarcinU 13.07.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 W warunkach zabudowy jest zapis o konieczności skierowania wody opadowej na własną działkę. Sąsiad ma dom na górce, oddzielony drogą od mojej działki i od mojej strony jest dość stromy wjazd od niego na piaszczyste podwórko. Rynny facet ma skierowane na podwórko i jak pada deszcze to po tym podjeździe leci rzeka prościutko na moją działkę. Czy jest jakakolwiek prawna możliwość aby zmusic go do zbudowania studni chłonnej albo innego patentu tak, aby woda z rynien nie leciała do mnie tylko zostawała na jego działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Najpierw grzecznie, potem urzędowo. Tak, czy tak wojna z sąsiadem gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.07.2004 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Z tym grzecznie to sobie jakoś postaram poradzić. Problem z tym jak to załatwiać urzędowo jak się nie dogadamy. W razie draki chcę wiedzieć czym mogę "straszyć" delikwenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 13.07.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 A on buduje dom czy zbudował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Trochę więcej szczegółów, bo wygląda jakby sąsiad był dla Ciebie w służebności. Może tak okopać się, tamy budować albo inne budowle inżynieryjne. Np. Zbiorniki na wodę opadową, niektórzy już wykorzystują. Ale wtedy musiałby do twoich zbiorników kanalizację burzową doprowadzić, i co jakbyście się kiedyś popstrykali, a on by śmierdiela do tej kanalizy wpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.07.2004 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Dom zbudowany. Ode mnie jest 6m drogi, jakies 10-15m jego działki i dom. Podłoga domu w stosunku do mojej działki jest wyższa o około 3m. Z rynny woda leci na podjazd skosny w moim kierunku (spada o te 3 m na 15 m) i przez drogę woda wlatuje razem z piachem i błotkiem na moją działkę. Niewątpliwie będę budował tamę (czyt. podniosę poziom działki), ale to zaskutkuje pwenie olbrzymią kałużą na drodze przed moim wjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Lepiej się chyba dogadać. Jak nie to zawsze możesz wodę z tej kałuży za pomocą pompy i deszczownicy wysłać sąsiadowi z porotem na jego działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 13.07.2004 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Z której to woda z powrotem spłynie do tej kałuży. Chyba nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 14.07.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Ale efekt psychologiczny może być fajny. Zwłaszcza jak sąsiad gości będzie miał, a ty mu w ramach eskalacji konfliktu dołożysz jeszcze odpowiedni transparent.PS. Znam takich co przez podobnego sąsiada mają po każdej większej ulewie bajorko w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 14.07.2004 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Ja na szczęście nie planuję piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts