Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ewa.834

Recommended Posts

Cześć,

Nie wiem czy jest już gdzieś taki temat, nie mogłam niestety znaleźć. Jeśli tak - możecie mnie odesłać :)

Czy znacie jakieś nowoczesne materiały termoizolacyjne do ścian, które były już gdzieś zastosowane, można o nich coś więcej przeczytać, są dostępne różne parametry? Mam na myśli coś poza wełna mineralną i styropianem czy styrodurem.

Mamy w większości niedokładnie pomurowane ściany nośne z popularnego maxa.

Kleimy obwodowo na piankę płyty styropianowe białe-jedna do drugiej i dociskamy.

Mamy szczelnie ALE zostawiamy szczelinę 3-5cm między styropianem a ścianą nośną.

Styropian kleimy do sznurka.

Jednocześnie do styropianu murujemy ścianę osłonową z cegły12cm a szczelinę zasypujemy perlitem.

Styropian można dokładnie pokleić co ułatwia murowanie już prostej ładnej ściany.

Perlit dokładnie wypełnia szczeliny niedokładności ściany nośnej a co najważniejsze robi to co grafitowy styropian-pochłania promieniowanie podczerwone.

Hamuje doskonale konwekcję ciepła,co ma miejsce u każdego inwestora któremu tffu-fachowcy przykleili na placki płyty styropianu i dziwią się dlaczego w piecu trzeba palić jak wydali tyle na ocieplenie.

15-17 cm styropianu w takiej konfiguracji za 15 lat będzie nadal dla wielu OK.