ewa.834 12.11.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Cześć, Nie wiem czy jest już gdzieś taki temat, nie mogłam niestety znaleźć. Jeśli tak - możecie mnie odesłać Czy znacie jakieś nowoczesne materiały termoizolacyjne do ścian, które były już gdzieś zastosowane, można o nich coś więcej przeczytać, są dostępne różne parametry? Mam na myśli coś poza wełna mineralną i styropianem czy styrodurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 12.11.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Mamy w większości niedokładnie pomurowane ściany nośne z popularnego maxa.Kleimy obwodowo na piankę płyty styropianowe białe-jedna do drugiej i dociskamy.Mamy szczelnie ALE zostawiamy szczelinę 3-5cm między styropianem a ścianą nośną.Styropian kleimy do sznurka.Jednocześnie do styropianu murujemy ścianę osłonową z cegły12cm a szczelinę zasypujemy perlitem.Styropian można dokładnie pokleić co ułatwia murowanie już prostej ładnej ściany.Perlit dokładnie wypełnia szczeliny niedokładności ściany nośnej a co najważniejsze robi to co grafitowy styropian-pochłania promieniowanie podczerwone.Hamuje doskonale konwekcję ciepła,co ma miejsce u każdego inwestora któremu tffu-fachowcy przykleili na placki płyty styropianu i dziwią się dlaczego w piecu trzeba palić jak wydali tyle na ocieplenie.15-17 cm styropianu w takiej konfiguracji za 15 lat będzie nadal dla wielu OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts