Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogrubienie ściany szczytowej w budynku z lat 30-tych

Recommended Posts

Witam.

Przeprowadzam remont domu poniemieckiego z lat 30-tych.

Ściana szczytowa jest zbudowana z cegły, w dolnej kondygnacji ma dwie warstwy cegieł oddzielone przestrzenią powietrzną, górna ma tylko jedną warstwę cegieł. Chciałbym górną ścianę wykonać tak aby również miała pustkę (dobudowć warstwę od wewnątrz). I tu zaczynają się moje wątpliwości z jakiego materiału mogę ją zbudować? Jedni mówią, że z cegieł (tak aby ściana była jednolita) inni że mogą być bloczki suporeksowe. Przede wszystkim chodzi o to, żeby nie pojawiły się w przyszłości jakieś problemy z wilgocią itp. Dodam, że ściana od zewnątrz jest tylko otynkowana i nie ma żadnego ocieplenia i jeszcze nie mam pomysłu czym i czy to wogóle zrobię w przyszłości. Tynki wewnątrz będą cementowo-wapienne.

Cegła może być i rozbiórkowa stara i tak będzie lepsza jakościowo od nowej.

Dzięki za odpowiedź.

Bardziej chodzi mi o to czy jak zastosuję suporeks lub poroterm to czy nie będę miał problemów z wilgocią w tej ścianie. Cegły to ostateczność (ale nie odrzucam tej możliwości), bo droższy materiał i wolniej się stawia.

Edytowane przez kociruch
polskie znaki

Wilgoć odprowadza się za pomoca sprawnej wentylacji a nie przez sciany. Jaki jest cel tej nadbudowy? Zlicowanie murów tak żeby nie było uskoku?

Co do wilgoci i wentylacji to się zgodzę, ale mówiono mi również o punkcie rosy w ścianie i tego najbardziej się obawiam.

Celem nadbudowy jest poprawienie właściwości izolacyjnych zewnętrznej ściany szczytowej. Wcześniej od środka była zabudowa ze sklejki, a przestrzeń pomiędzy sklejką a ścianą była wypełniona trocinami z wapnem. Przy rozbiórce okazało się, że sklejka była zawilgocona i zapleśniała pomimo tego, że trociny prawdopodobnie były suche.