kociruch 12.11.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam.Przeprowadzam remont domu poniemieckiego z lat 30-tych.Ściana szczytowa jest zbudowana z cegły, w dolnej kondygnacji ma dwie warstwy cegieł oddzielone przestrzenią powietrzną, górna ma tylko jedną warstwę cegieł. Chciałbym górną ścianę wykonać tak aby również miała pustkę (dobudowć warstwę od wewnątrz). I tu zaczynają się moje wątpliwości z jakiego materiału mogę ją zbudować? Jedni mówią, że z cegieł (tak aby ściana była jednolita) inni że mogą być bloczki suporeksowe. Przede wszystkim chodzi o to, żeby nie pojawiły się w przyszłości jakieś problemy z wilgocią itp. Dodam, że ściana od zewnątrz jest tylko otynkowana i nie ma żadnego ocieplenia i jeszcze nie mam pomysłu czym i czy to wogóle zrobię w przyszłości. Tynki wewnątrz będą cementowo-wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 13.11.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Cegła może być i rozbiórkowa stara i tak będzie lepsza jakościowo od nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kociruch 15.11.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Cegła może być i rozbiórkowa stara i tak będzie lepsza jakościowo od nowej. Dzięki za odpowiedź. Bardziej chodzi mi o to czy jak zastosuję suporeks lub poroterm to czy nie będę miał problemów z wilgocią w tej ścianie. Cegły to ostateczność (ale nie odrzucam tej możliwości), bo droższy materiał i wolniej się stawia. Edytowane 15 Listopada 2015 przez kociruch polskie znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 nie ma znaczenia co zastosujesz. Wilgoć odprowadza się za pomoca sprawnej wentylacji a nie przez sciany. Jaki jest cel tej nadbudowy? Zlicowanie murów tak żeby nie było uskoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kociruch 17.11.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Wilgoć odprowadza się za pomoca sprawnej wentylacji a nie przez sciany. Jaki jest cel tej nadbudowy? Zlicowanie murów tak żeby nie było uskoku? Co do wilgoci i wentylacji to się zgodzę, ale mówiono mi również o punkcie rosy w ścianie i tego najbardziej się obawiam. Celem nadbudowy jest poprawienie właściwości izolacyjnych zewnętrznej ściany szczytowej. Wcześniej od środka była zabudowa ze sklejki, a przestrzeń pomiędzy sklejką a ścianą była wypełniona trocinami z wapnem. Przy rozbiórce okazało się, że sklejka była zawilgocona i zapleśniała pomimo tego, że trociny prawdopodobnie były suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.11.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Przyklej styropian - jesli ściana jest to nie ma sensu jej dodatkowo obudowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts